Home > Morgonrapport 26/1 – H&M visar vägen

Morgonrapport 26/1 – H&M visar vägen

Stockholmsbörsen föll i likhet med de ledande europeiska börserna på onsdagen. I Sverige tyngde Ericsson efter en ordentlig rapportbesvikelse. Idag inväntar vi ett flertal börsbolags rapporter där H&M väger tungt i OMXS30-index.

I USA vände humöret upp efter Federal Reserves besked om att utsträcka perioden med extremlåga räntor till slutet av 2014. Beskedet från Federal Reserve var att behålla styrräntan oförändrad på 0-0,25 procent, vilket var väntat. Mer oväntat var att behålla dagens extremt låga nivåer fram till slutet av 2014.

Aktiemarknaden

De amerikanska börshumöret vände alltså upp efter nedgångar på de europeiska börserna. Förutom Federal Reservers besked om extremlåga räntor fram till 2014 bidrog Apple med sin starka rapport att höja sentimentet.

Onsdagens sänke som stavas Ericsson gjorde oss påmind om hur oberäknelig aktiemarknaden är under rapportperioden. Den närmaste tidens börsutveckling är svårbedömd, eftersom det kommer ett kontinuerligt flöde av ny information som marknaden måste ta ställning till.

Under torsdagsmorgonen redovisade Hennes & Mauritz en rapport lite sämre än väntat. Resultat var före skatt på 6.802 miljoner kronor för det fjärde kvartal. Analytikerna hade väntat sig ett resultat före skatt på i genomsnitt 7.136 miljoner kronor. Bruttomarginalen blev 61,9 procent, jämfört med förväntade 62,5 procent.

Inspirationslistan visar svenska aktier på Large Cap och kan sorteras utifrån våra olika indikatorer. Listan kan användas för att hitta intressanta aktier, men måste anpassas till individens tradingstrategi och riskhantering.

OMXS30 och  S&P 500
OMXS30 och S&P 500

Råvaror/valutor

På råvarumarknaden steg priserna på bred front efter Federal Reserves besked, som bådar gott för tillväxten. Terminskontrakt som utmärkte sig var oljan och guldet som fick en skjuts i den sena handel.

På onsdagen skrev vi en analys av guldet med ett kortsiktigt blankningsförslag, men vi blev utstoppade under onsdagskvällen. Uppgången triggade många stop lossar som eldade på uppgången. Nu gäller det att göra ett lappkast och leta efter nya möjligheter. Återtest av utbrottsnivån ger oss köptillfälle.

På valutamarknaden fortsätter euron att stärkas under morgonen efter onsdagens uppgång.

Guld, Silver och USDSEK
Guld, Silver och USDSEK

Börsen idag

Inför dagens handelsessionen pekar terminerna på en inledande uppgång.

  • H&M rapporterar kl 8.00
  • Nokia rapporterar kl 12.00
  • SCA rapporterar kl 12.00
  • SKF rapporterar kl 12.00
  • USA: nyanmälda arbetslösa v 3 kl 14.30
  • USA: ledande indikatorer december, USA: försäljning nya hem december kl 16.00

Teknisk analys OMXS30

OMXS30-index föll 0,8 procent till noteringen 1 026. Omsättningen var 26 procent högre än snittet för de senaste  månaderna.

Kort sikt (översta diagrammet till höger): Index bildade en topp 23 januari och har korrigerat 17 punkter neråt. Eftersom den korta trenden definierad av det glidande medeltalet på 20 dagar är stigande navigerar vi för fortsatt uppgång i det korta perspektivet. Därför ses rekylerna som potentiella köplägen.

På nedsidan har vi stöd av de glidande medeltalen, den stigande trendlinjen och därunder utbrottsnivån 993.

Medellång sikt (nedre diagrammet till höger): Skulle OMXS30 orka etablera sig över motståndet vid 1 050 så kan effekten bli intressant. Många skulle nog isåfall se det som en viktig köpsignal och agera därefter. Goda förutsättningar finns då för att vi ska nå upp till vårt målområde kring 1 100-1 140.

Även i veckodiagrammet är det överköpt, men momentum är stigande och en köpsignal är inom räckhåll.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto