Home > Morgonrapport 27/1 – Vinsthemtagningar inför helgen?

Morgonrapport 27/1 – Vinsthemtagningar inför helgen?

Inför fredagens handelssession pekar terminerna på en inledande nedgång och råvarorna faller under morgonen. Ska vi få se vinsthemtagningar inför helgen, i likhet med förra veckoavslutet? 

I december påbörjades det positiva börsklimatet och det är köparna som fortfarande håller i taktpinnen. Det gynnsamt inställda börsklimatet kan bekräftas av marknadens positiva mottaganden av de inte allt för övertygande rapporterna.

Men detta medför inte på något vis att man i lugn och ro kan luta sig tillbaka i förväntan på en linjär uppgång, med behaglig lutning utan rekyler.

I dag kl 14.30 redovisar USA sina BNP-siffror för fjärde kvartalet. Det ska bli intressant att se om USA kan infria förväntningarna om en tillväxt på 3 procent. Det skulle isf vara den högsta tillväxten på 18 månader.

USA:s tillväxt
USA:s tillväxt

Aktiemarknaden

Stockholmsbörsen vände upp på torsdagen efter en liten rekyl under tisdag och onsdag. Utvecklingen i USA var däremot med negativa förtecken.

Vid lunchtid rapporterade ett flertal bolag såsom, SKF, Getinge, SCA och Nokia. Nokias rapport var den som togs emot mest väl av marknaden, aktien handlades upp 5,8 procent till 37,89 kronor.

De svenska storbolagen har så här långt haft svårt att leva upp till förväntningarna.

Inspirationslistan visar svenska aktier på Large Cap och kan sorteras utifrån våra olika indikatorer. Listan kan användas för att hitta intressanta aktier, men måste anpassas till individens tradingstrategi och riskhantering.

OMXS30 och E-mini S&P500
OMXS30 och E-mini S&P500

Råvaror/valutor

Under morgonen handlas de flesta råvarukontrakten i negativt territorium efter torsdagens uppgångar som stöddes av onsdagens besked från Fed om att de rekordlåga räntenivåerna kommer att hållas även under 2014  handlades stabilt på plus under den sena handeln på torsdagen.

Guld ser bullish ut medan silver behöver bryta genom motstånden innan vi blir mer optimistiska.

USD/SEK har misslyckats tre gånger med att forcera 7-nivån och har under veckan handlas i det nedre området av tradingintervallet. Att valutaparet inte lyckats med en motreaktion efter det kraftiga fallet för ett par veckor sen tyder på svaghet.

Guld, Silver och USD/SEK
Guld, Silver och USD/SEK

Händer idag

I dag är det lugnare på rapportfronten. De europeiska terminerna pekar på en inledande nedgång. I Kina är det stängt pga. nyårsfirande.

  • Ford rapporterar kl 13.00
  • ECB: President Draghi talar kl 14.15
  • USA: BNP (est) 4 kv kl 14.30
  • USA: Michigan-index (def) januari kl 15.55

Teknisk analys OMXS30

OMXS30-index steg 1,9 procent till noteringen 1 046,0. Omsättningen var hela 9,3 miljarder kr. Den högsta omsättningen sedan 30 november.

Kort sikt: Torsdagens stängning skedde 4 punkter nedanför utbudsnivån vid 1 050. MA-20 som definierar vår kortsiktiga trend pekar uppåt och är på väg att korsa MA-200 underifrån.

Kombinationen av att index stängde gårdagen strax under motståndet 1 050, att hastigheten i trenden har börjat avta och att index är kortsiktigt överköpt stärker vår tro om att en paus är nödvändig innan etablering sker ovanför 1 050.

Lång sikt: Studerar man den långsiktiga utvecklingen av OMXS30 i veckodiagrammet så ser man att indexet ligger i en stor triangelliknande konsolideringsformation som sträcker sig över tio år tillbaka. Vi har under denna tid fått lägre toppar och högre bottnar.

Motståndslinjen i denna formation ligger kring ca 1200 och stödlinjen ligger på ca 650. Vi har också ritat in en motståndslinje som sammanbinder toppen 2007 och toppen 2011. Den motståndslinjen ligger för närvarande kring 1 140-1 150. Det är också kring dessa nivåer, 1 100-1 140, vårt målområde för OMXS30 ligger enligt vårt huvudscenario.

Vill du få morgonrapporten till din e-post varje morgon? Klicka här!

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.