Home > Morgonrapport 27/9

Morgonrapport 27/9

Stockholmsbörsen noterade uppgång under måndagen efter en handel där index rört sig både i negativt- och positivt territorium. Bankerna agerade draglok efter rykten om att Europeiska centralbanken kommer att återuppta stödköpen av skuldkrisdrabbade länders obligationer på andrahandsmarknaden.

På statistikagendan inkom data på måndagseftermiddagen som visade att försäljningen av nya enfamiljshus i USA sjönk 2,3 procent i augusti jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 295.000 enheter. Analytiker hade räknat med en årstakt på 293.000 enheter i augusti, vilket skulle innebära en nedgång med 1,7 procent jämfört med föregående månads preliminära siffra.

På råvarumarknaden fortsatte metallerna att falla kraftigt efter utförsäljningen förra veckan, medan brentoljan var oförändrad i jämförelse med måndagens stängning.

Inför tisdagens pekar terminerna på att aktiemarknaderna ska öppna positivt.

Statistik

 • SCB: finansmarknadsstatistik augusti kl 9.30
 • SCB: PPI augusti kl 9.30
 • EMU: M3 augusti kl 10.00
 • USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
 • USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
 • USA: S&P/CS husprisindex juli kl 15.00
 • USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00
 • USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Centralbanker

 • Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
 • RB: Lars Nyberg talar: ”The ESRB – Reflections after 9 months of operation” kl 11.15
 • ECB: reparesultat kl 11.2

Sverige (OMXS30)

OMXS30 befinner sig fortfarande i en oregelbunden trend på kort sikt med en dragning nedåt. Positiva divergenser har flackat av nedgångsfasen och gör eventuella köpsignaler kraftfullare. Staplarnas svansar sedan augusti kring 850-nivån illustrerar köpstyrka, men uppgångar bör ses som tillfälliga och en möjlighet till att komma in i blankade positioner. Kring 884-888 finns närmaste motstånd.USA (S&P 500)

S&P 500 befinner sig likt OMXS30 i en oregelbunden trend på kort sikt och kursstaplarna noters under det glidande medelvärdet på 20 dagar, vilket innebär att vi ska leta efter säljtillfällen. Index stängde måndagen strax under motståndet 1164. Därovan utgör MA-20 en viktig nivå att beakta. Det är först när index passerar septembertoppen som vi får en köpsignal av kraftfull karaktär.


Guld (GC) 

Guldet är nu översålt efter att noterat det största tre dagars fallet på 28 år, men är en av få tillgångarna som fortfarande är på positivt territorium för året. Under måndagen utmanade säljarna primärtrenden som utgörs av medeltalet på 200 dagar. Den korta trenden är kraftigt fallande och den medellånga trenden har flackat av. I det kortsiktiga perspektivet väntar vi oss en priskorrigering i första hand mot 1700-nivån.

USD/SEK

Dollarn föll under gårdagen efter att brottats med Bollingerbandet de senaste två handelssessionerna. När priset noteras utanför Bollingerbandet är sannolikheten för fortsatt uppgång 2 procent och sannolikheten för fortsatt uppgång minskar för varje dag som går. Vi har nu fått en korrigering ner från 6,99 till 6,79, men trenden på kort sikt (MA-20) är stigande och vi bör ligga i långa positioner.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.