Home > Morgonrapport: Internationell utblick – handel vid kritiska stödnivåer även i USA och Europa

Morgonrapport: Internationell utblick – handel vid kritiska stödnivåer även i USA och Europa

Idag granskar vi utöver OMXS30 även S&P 500 samt Euro Stoxx 50 och drar slutsatsen att de alla tre står vid viktiga stödnivåer med god risk/reward, men givetvis även osäkerhet. I skrivande stund står oljeterminer nedåt, Asien uppåt, Amerikanska futureskontrakt svagt ned och yenen något starkare mot dollarn. Under natten rapporterarde China Business Daily att Kina har sänkt målet för BNP-tilväxten, men skriver inte till vilken nivå. Dessutom har ett knippe statistik släppts från Kina som visar industriproduktion +7,2% i november, något under förväntan, detaljhandel +11,7%, något över förväntan och investeringar enligt förväntat utfall med en ökning om 15,8% från jan-nov i år jmf med 2013. Bank of Japans Kuroda har sagt att inflationen i Japan kommer närma sig målet på 2% under 2015. Där har industriproduktionen för oktober reviderats upp något från preliminär statistik. Dagens makrohöjdpunkt blir Michigan-index i USA som mäter sentimentet hos konsumenter och dessutom rapporteras samlad industriproduktion för eurozonen. Trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Gårdagen blev en svängig dag för OMXS30 som öppnade upp starkt för att därefter tappa ännu mer och vi fick se vår trading range expanderas något när lägsta notering blev 1445,45 där det dock vände tvärt för att kunna avsluta dagen svagt positivt, med understöd av amerikanska börser. Inom vårt tradingintervall ser marknadsaktörerna ut att komma bäst överens i nedre delen av intervallet vilket ger tvetydiga signaler, dels framstår det som att köparna inte lyckas lyfta priserna till övre delen av intervallet för att kunna stiga vidare, men samtidigt är köparna även väldigt uthärdande då stödet gång på gång försvaras vilket stärker vår tro på stödnivån. Vi ser fallande toppar på intradagshandeln, men med den underliggande trenden fortsatt tydligt uppåtriktad (50- och 100dagars glidande medelvärde) behåller vi tron på ett utbrott på uppsidan så länge vi inte blir felbevisade genom ett tydligt brott nedåt med en stängning under stödnivån som vi nu flyttat till 1445. Angående svensk makro blev utfallet för arbetslösheten 7,8% säsongsrensat, lägre än förväntade 8,0%. Konsumentprisindex föll 0,1% jämfört med förra året, vilket var bättre än snittet i SME Direkts analytikerestimat på -0,3%.

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Tittar vi på S&P 500 stod den innan gårdagens öppning precis vid den stödnivå som tidigare var ATH-motstånd vid 2020 punkter, igår vid öppning var marknadens signal tydlig – de nivåerna är billiga i nuvarande makroläge, dock mattades uppgången av under slutet av handeln och indexet stängde upp 0,45%. Uppgången de senaste veckorna har varit ovanligt jämn och uthållig jämfört med Europa och särskilt jämfört med Hong Kong och Japans börs. Det faktum att flera veckors stadiga uppgång raderades ut på tre dagar visar återigen på nyttan i att begränsa sin risk på nedsidan. Vi tror dock att S&P 500 ska ta sig upp till 2080 igen då amerikansk statistik är inne i en stark trend och alternativavkastningen på annat än aktier är fortfarande låg.

Euro Stoxx 50, daglig graf, ett år
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år

Även för Euro Stoxx 50 har nedgången i veckan varit kraftig och igår fick vi se en touch på nivån 3130 som många gånger tidigare i år har agerat stöd och som dessutom agerade tydligt motstånd under början av november. Även i detta index var köparna snabba på att komma in på den nivån och vi ser chanserna som goda för att Euro Stoxx 50 ska arbeta sig upp mot nya försök till 3250 initialt. ECB lånade igår ut 130 miljarder euro i sin andra 4-års repa till en ränta på 0,15%, enligt ECB var detta i linje med förväntningar men de flesta analytiker hade förväntningar kring 150 miljarder och hävdar att detta stärker behovet av ett brett program för tillgångsköp då ECB inte lyckas få ut tillräckligt mycket pengar i ekonomin. Som vi märker står de internationella börserna i liknande situationer, så det är onekligen avgörande stödnivåer att hålla koll på och dessutom bra möjligheter mellan potentiell uppsida jämfört med risk om makronyheter går till att vara något mindre dystra än vad de varit tidigare denna vecka.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: AF: månadsstatistik november
Mindre fokus än vanligt på AF-data eftersom SCB rapporterade novemberarbetslöshetsdata redan på torsdagen. Öppen arbetslöshet var 4,2 procent i oktober enligt AF, viss möjlighet för något lägre utfall i november.

kl 11.00: EMU: industriproduktion oktober
Väntas ha varit oförändrad i oktober, efter att ha ökat med 0,6% i september.

kl 15.55: USA: Michigan-index (prel) december
Efter att i november ha stigit till sin högsta nivå sedan i juli 2007 väntas Michigan-index fortsätta ännu högre – till 91,0 i december, enligt Credit Suisse. Ännu lägre bensinpriser, börskurser nära rekordnivåer och minskad arbetslöshet väntas muntra upp konsumenterna. Håll även koll på inflationsförväntningarna!

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus på torsdagen för att under sena eftermiddagen ta intryck av en positiv börsöppning i USA och avsluta strax över nollstrecket.

Stöd kom från USA-siffror, som visade oväntat stark detaljhandel i november och att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk mer än väntat förra veckan.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 0,1 procent till nivån 1.454 och aktier för 12,7 miljarder kronor hade bytt ägare.

Sektorsvis på Stockholmsbörsen utvecklades än en gång råvarurelaterade bolag svagt. Oljepriset pendlade runt nollstrecket efter att ha nått femårslägsta kvällen före.

Bland oljebolagen befann sig Lundin Petroleum åter högt upp på förlorarlistan när aktien sjönk 3,4 procent.

Africa Oil backade 6,9 procent och Enquest 4 procent. Danske Bank Markets har sänkt sin rekommendation för Enquest till sälj, från tidigare behåll, mot bakgrund av det fallande oljepriset. Banken bedömer att Enquest kommer att ha ett negativt fritt kassaflöde fram till 2017 och därför bryta mot villkoren i bolagets upplåning, de så kallade kovenanterna.

SSAB sjönk 4,6 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare köp samt gjort en rejäl nedjustering av riktkursen. Banken har tidigare underskattat effekten av de snabbt fallande oljepriserna för SSAB:s affärsområde Americas, heter det i en analys.

Andra storbolag på minussidan var SKF, Swedish Match och MTG, som sjönk 1,3-1,4 procent,

Bland aktier på plussidan fanns H&M, som steg 2 procent. Klädjättens konkurrent Inditex avancerade 4,4 procent i Madrid. Bolaget, som äger klädkedjan Zara, nådde en försäljningsökning på 14 procent inför julhandeln.

På måndag lägger H&M fram sina försäljningssiffror för november. Analytikerna bedömer att H&M ökade sin totala försäljning med 8,4 procent i november i lokala valutor, enligt SME Direkts insamling av prognoser.

Bland aktier inom OMXS30 steg också Astra Zeneca, Swedbank och Assa Abloy med mellan 0,8 procent och 1,6 procent.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista stod Precise Biometrics ut med en kursrusning på drygt 9 procent. Fingerigenkänningsbolaget har slutit ett licensavtal med amerikanska Synaptics, som utvecklar och säljer touchbaserade gränssnittslösningar, och hoppas att avtalet ska börja generera intäkter till bolaget redan till våren.

Trustbuddys aktie tog ett kliv uppåt under torsdagseftermiddagen. Aktien stängde på +5,6 procent, i spåren av att San Fransisco-baserade Lending Club, som liksom Trustbuddy är verksamt inom låneförmedling, steg kraftigt i sin debut på Nasdaq-börsen på torsdagen.

Cellavision syntes också på plus, aktien ökade 4 procent. Blodanalysbolaget har fått sin första större order från en veterinärmedicinsk laboratoriekedja på den amerikanska marknaden.

Bong, som handlas på listan över små bolag, tappade 7,3 procent. Kuvertbolaget ska betala 3,1 miljoner euro till EU för deltagande i en kuvertkartell.

”Vi har den likviditet som behövs för att betala. Vi räknar med att kassaflödet i det första kvartalet ska tillåta oss att betala den här summan”, säger vd Stéphane Hamelin till Nyhetsbyrån Direkt.

Seamless fortsatte ned med drygt 12 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Oil Termin
Brent Termin
1454,45
3159,11
9862,53
6461,70
4225,86
2035,33
17596,34
4708,16
17483,36
23353,00
1,2392
9,3476
7,5426
59,46
63,48
0,11%
0,26%
0,64%
-0,59%
-0,05%
0,45%
0,36%
0,52%
1,27%
0,19%
-0,11%
0,25%
0,40%
-0,82%
-0,31%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto