Home > Morgonrapport: Återfunnen optimism skiftar fokus bort från fortsatt oljefall

Morgonrapport: Återfunnen optimism skiftar fokus bort från fortsatt oljefall

Vid EU:s toppmöte igår kväll beslutades att de ska återkomma i mars om huruvida sanktioner mot Ryssland ska förlängas. Frankrikes president Francois Hollande kommenterade oljefallets inverkan på Ryssland, men även för Frankrikes del: ”Jag kan inte vara ledsen för att oljepriset har fallit. Det har en mycket bra effekt för franska företag och hushåll”. Bank of Japan beslutade vid sitt policymöte på fredagen att låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad. Yenen handlas ned i skrivande stund och Nikkei upp ca 2%, även Hang Seng är upp drygt 1 %. Amerikanska börser hade en urstark gårdag trots att oljepriset fortsatte ned, S&P 500 stängde +2,4%. Detta gör chanserna goda för en fortsatt uppgång i OMXS30 under dagen. Nu tar Tradingportalen uppehåll för att fira jul och morgonrapporten kommer åter den 7/1 med nysamlad kraft och inspiration. Vi vill önska våra kära läsare en riktigt god jul!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Samtliga börser tog ett riktigt kliv uppåt igår när fokus till sist skiftades bort något från fallande oljepris och Ryssland och istället mot tilltro för USA:s ekonomi och att Federal Reserve kommer hålla sina löften om en varsam räntehöjning beroende av att statistiken visar fortsatta förbättringar. OMXS30 avslutade dagen +2,6% under en omfattande volym vilket får oss att tro att nedgångsfasen kan vara avklarad för denna gång. Vare sig vi vill eller inte blir vi mer och mer vana vid denna höga volatilitet som håller investerare på helspänn. Vi ser en fortsatt optimistisk marknad som trolig, första styrkeprovet för köparna ligger i att etablera sig ovanför 1446. Därefter är det återigen 1475 som utgör motstånd. På nedsidan ser vi stöd i området 1425-1420, följt av 1400 och därefter mest kritiska 1380.

Brent-olja, dagsgraf, 6 mån
Brent-olja, dagsgraf, 6 mån

Oljepriset visade igår initialt positiva tendenser i linje med andra marknader, men efterfrågan lyckades inte hållas uppe hela dagen ut och det blev istället ännu en dag i kraftigt rött när januarikontraktet på Brentolja stod -3,1% och WTI -4,3%, vid amerikanska golvhandelns stängning igår. Under natten har priset stärkts något. Frågan är om veckans urblåsning har tryckt ner priset till nivåer där det vilar betydande efterfrågan eller om det finns fortsatt utbudsöverskott för att utöka nedsidan. Det är omöjligt att sia om, men vad vi kan fastslå är att marknaden har börjat ge tecken på obeslutsamhet i form av en ’doji’-stapel som ofta signalerar en förändring i sentimentet hos marknadsaktörerna. Då det kan vara tecken på både en vändning i trenden och en accelererad trend, så krävs det som alltid bekräftelse, för att överväga att bli bullish vill vi se en lång, grön stapel som får MACD att peka på trendskifte. Gårdagens försök till uppgång som trycktes ned minskade dock optimismen då det visar på att säljare fortfarande aktivt håller emot. Glidande medelvärden pekar tydligt nedåt och det är riskfyllt att gå emot trenden varför stop-loss är viktigt. Vi tar ännu ingen position, men håller uppmärksamhet på om $58 kommer fungera som stöd för Brentoljan och om dessa nivåer kan locka in köpare eller om priset först ska falla ytterligare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Fredagens makroagenda är relativt tunn, med enkäter om förtroendet i industrin (Frankrike) och hos konsumenterna (Tyskland). Dessutom väntas en del Fed-tal.

Tyskland: PPI november kl 8.00
Tyskland: GfK konsumentförtroende januari kl 8.00
Frankrike: industrins konfidensindikator december kl 8.45
EMU: bytesbalans oktober kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Börserna utvecklades generellt starkt på torsdagen och Stockholmsbörsen utgjorde inget undantag. Uttalanden från Fed sent på onsdagen om att den amerikanska centralbanken sannolikt kommer att hålla räntan nära noll under det första kvartalet 2015 lade grunden för en positiv börsdag.

Vid stängning visade OMXS30 index en uppgång på 2,6 procent. Stängningsindex skrevs till 1.441,85 och omsättningen summerade till 16,5 miljarder kronor.

I Europa visade ledande börser uppgångar på 1,5-3 procent. Allra mest stack Moskvabörsen ut, upp 6,5 procent, i hög grad påverkat av en litet positivare ton för oljan även om volatiliteten i oljepriset var fortsatt stor. Vid tiden för Stockholmsbörsens stängning hade oljan åter vänt till minus.

Oljebolagen har varit i fokus under den senaste tidens turbulens på oljemarknaden. Bland de större svenska oljebolagen steg Lundin Petroleum 4,7 procent, de senaste tre dagarna är aktien upp nära 15 procent.

Bland de mindre oljebolagen ökade Enquest 8,7 procent och Africa Oil handlades upp 4,7 procent. Africa Oil:s storägare Lukas Lundin säger till Dagens Industri att han ser ett mindre kapitalbehov för oljeprospekteringsbolaget än vad analytiker tror.

Electrolux B var den största vinnaren i OMXS30 index med en uppgång på 5,5 procent. Vitvarubolagets konkurrent Whirlpool steg kraftigt på onsdagen efter att bolagets vd lämnat prognoser för 2018.

Volvo B kunde inte hänga med indexuppgången, upp blott 0,7 procent, efter att ha rapporterat om lastbilsleveranser på -10 procent i november. Nedgången var större än vad analytiker hade förutspått enligt SME Direkt.

Flygbolaget SAS föll 8,9 procent efter delårsrapport. Vinstutsikterna 2014/15 är ovissa, vilket gjorde avtryck i aktiekursen.

”Jag skulle säga att jag är rätt så osäker på grund av det som kan påverka oss såsom bränsle och valuta. Det gör att vi just nu är i ett väldigt osäkert läge. Tillsammans med det faktum att hela den europeiska flygindustrin är under omstöpning har vi sagt att vi inte kommer att upprepa våra finansiella mål om ebit-marginal och soliditet. De får vi komma tillbaka till när vi har gått igenom de fackliga diskussionerna”, sade SAS finanschef Göran Jansson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland vinnarna av mindre bolagen fanns Seamless, som utvecklar betalningslösningar. Aktien klättrade nära 24 procent efter beskedet att Kinnevik ökar innehavet i bolaget.

”Vi köpte in oss i Seamless för att vi tyckte det var ett spännande bolag. Vi har ju stått kvar som ägare och vi såg värden på de här nivåerna”, kommenterade Kinneviks informations- och ir-chef Torun Litzén till Nyhetsbyrån Direkt.

Nexam var pressat under större delen av dagen men rekylerade upp under sen eftermiddag och stängde +6,8 procent. Mäklarfirman ABG Sundal Collier sänkte sin rekommendation till sälj och drog ned riktkursen från 23 kronor till 6 kronor, vilket pressade aktien under dagen.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1441,85
3153,77
9811,06
6466,00
4249,49
2061,23
17778,15
4748,40
17568,13
23112,19
1,2281
9,4198
7,6721
55,08
59,58
2,60%
3,33%
2,79%
2,04%
3,35%
2,40%
2,43%
2,24%
2,03%
1,23%
-0,06%
-0,13%
-0,24%
1,31%
0,52%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.