Home > Morgonrapport 29/11 – Rekyler mot fallande trender

Morgonrapport 29/11 – Rekyler mot fallande trender

Stockholmsbörsen inledde börsveckan med ett glädjerally. OMXS30-index steg med hela 4 procent till noteringen 927. I USA var utvecklingen densamma och i Asien stiger aktiemarknaden för andra dagen i följd under tisdagsmorgonen. Inför dagen pekar de europeiska terminerna upp.

Aktiemarknaderna har de senaste handelssessionerna varit kraftigt översålda och måndagens uppgång var en motreaktion på den senaste hastiga nedgångsfasen. När riskaptiten ökar hastigt är det cykliska bolag som tenderar att stiga mest. Bankaktierna låg i täten i går medan konjunkturresistenta bolag utvecklades sämre än index.

Den ökade riskaptiten fick räntorna i flera av euroområdets skuldländer att falla och euron stärkas. USD/SEK har under november haft en fin uppgång, men har nu stött på patrull vid de psykologiska 7-nivån. Ser vi en etablering ovanför 7 har vi anledning att spekulera i en högre kurs.

På råvarumarknaden steg kontrakten på bred front och en lägre dollar gav skjuts till råvarorna. Under morgonen fortsätter råvarukontrakten att stiga på flera håll.

Börsen idag

Statistik:
– USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Politik
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00

Penningmarknaden
– Italiens auktion

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 inledde måndagen kraftigt upp och stängde 4 punkter under dagshögsta vid 1 193. Måndagens uppgång betraktas som en rekyl mot den fallande trenden. I senaste veckorapporten konstaterades att upprekyl var trigger för att vi ska agera som säljare. Således är risk-reward förhållandet är inte tillräckligt gynnsamt för att vi ska blanka index på dagens nivå. Placeras stop loss enligt vår strategi strax ovanför 1 220 är risken för stor i förhållande till potentialen. Närmar sig index 1 220 förbättras förhållandet. På nedsidan har vi ett stödområde vid oktoberbotten. Punkteras nivån bör köpta positioner på lång sikt stängas. På uppsidan är det 1 295 som måste passeras för att vi i ett långsiktigt perspektiv ska bli mer optimistiska.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 öppnade med ett positivt gap på 10 punkter och steg kontinuerligt under dagen. Stängningen skedde vid dagshögsta och omsättningen var högre än snittet för de senaste 15 dagarna. En motreaktion har legat i luften under senare delen av förra veckan i spåret av det utsträckta och översålda tillståndet. Måndagens uppgång definieras som en rekyl mot den fallande trenden och ger oss möjlighet att blanka index enligt vår trendföljande strategi. Stop loss bör inte placeras högre än strax ovanför 942. Vi siktar främst mot 850 och därefter är det 833 som utgör ett stöd. Ett fall genom den sistnämnda ger oss möjlighet att stänga långsiktiga positioner och spekulera i fortsatt nedgång. Läs måndagens analys av OMXS30.

Lundin Mining

Lundin Mining steg under måndagen och gynnades av uppgångarna på råvarumarknaden. I vår senaste analys 20:e oktober bevakade vi 30 kr på uppsidan. En etablering ovanför nivån var ett krav för att bli mer optimistiska, men aktien lyckades aldrig passera nivån utan fortsatte söderut. Den senaste rekylen mot den fallande trenden kan utnyttjas för att blanka aktien. Korta positioner kan initieras i omgångar upp mot 26,80 kr. Stop loss föreslås placeras strax ovanför motståndsnivån. Underskriver aktier 28,80 kr faller nya säljsignaler på plats, men man bör vara medveten om en uppköpsrisk som är mycket svår att bedöma och bör därför anpassa sin positionsstorlek.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.