Home > Morgonrapport 30/5

Morgonrapport 30/5

I Sverige avslutades veckan med en uppgång till noteringen 1149, vilket motsvarade en ökning med 0,8 procent. Omsättningen uppgick till knappt 14 miljarder kronor under fredagen.

I USA var Dow Jones upp 0,3 procent till noteringen 12.442. Det bredare S&P 500 ökade 0,4 procent till noteringen 1.331, medan Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 2.797.

På råvarumarknaden noterade bas- och ädelmetallerna breda uppgångar, medan råoljan handlades i sidled. Fredags morgonens svaga uppgång för oljepriset dämpades något efter att Fitch meddelat att de sänker utsikterna för Japans kreditbetyg, AA, till negativa från tidigare stabila.

Sjutton av nitton analytiker i Bloomberg News sammanställning, vilket motsvarar 89 procent av analytikerna, tror att priset på guld stiger nästa vecka. En var neutral och en trodde på prisfall.

I Asien var utvecklingen oregelbunden på måndagen efter att amerikansk privatkonsumtion och kontrakterade husköp överraskat negativt på fredagen.

Sverige (OMXS30)
Den korta trenden som utgörs av MA-20 är fallande och sentimentet påverkades negativt när 1157 punkterades vid förra veckans inledning. Mot slutet av veckan återhämtade sig index och stämde av dessa nivåer underifrån. Inför dagen talar mycket för att index sätts under press inledningsvis. Närmaste stöd finns vid 1140, vilket motsvarar fredagens lägsta och MA-50. OMX-analys.
USA (S&P 500)
S&P 500 etablerades strax ovanför MA-50 under fredagen efter att ha stångas med motståndsnivån tidigare under förra veckan. En fallande trendkanal har bildats och kursen börjar närma sig taket av kanalen. Vid ett fall tillbaka siktar vi mot 1300-nivån som kommer sammanfalla med golvet av kanalen. USA har stängt idag.
Olja (BRN)
Brentoljan avslutade veckan starkt. Nya strider i Libyen och Jemen, lagerstatistik och en något svagare dollarutveckling gav stöd. Den korta trenden är ned och den medellånga är neutral, vilket gör läget svårbedömt. Värt att notera är köpsignalen i MACD och stigande dagsmomentum (RSI-14). Motståndet vid 120 på ovansidan utgör en viktig bevakningsnivå.
Guld (GC)
Guldet tog sig igenom igenom motståndet 1514-1516 förra veckan och julikontraktet stängde fredagen på 1536,3. Sentimentet har påverkats positivt och vi fortsätter navigera efter uppgång i priset. På ovansidan har vi inga tydliga hinder fören toppen vid 1580.
Silver (SI)
I onsdagens analys av silvret (läs här) diskuterade vi en eventuell punktering av motståndet 36,60-36,80. Utbrottet blev ett faktum och köpsignalen i MACD bekräftar det positiva sentimentet. Närmaste hinder på ovansidan utgörs av MA-20 och på nedsidan har vi ett starkt stöd vid den längre trendkanalen som binder samman bottnar från okt 2010 och jan-2011.
Vete (ZW)
Vetet testade motståndet 830 under torsdagen men föll tillbaka. En etablering ovanför nivån effektuerar köpsignal, men så länge kursen ligger under 830 avvaktar vi att agera på köpsidan. På nedsidan bevakar vi MA-20 och därunder 720.
Koppar (HG)
Kopparn som tillhör de konjunkturkänsliga metallerna ökade kraftigt under slutet av förra veckan. Jag har sedan en tid tillbaka varit bearish till metallen och jag tror att det finns fler negativa överraskningar som kan fortsätta pressa metallerna. Tekniskt har vi närmaste motstånd vid taket av den stigande trendkanalen och vid 4,22 som sammanfaller med MA-50.
USD/SEK
USD/SEK vände ner under förra veckan efter att ha misslyckat forcera motståndet som utgörs av den längre fallande trendlinjen. Valutaparet har efter fredagens nedgång etablerats under de två kortare medelvärdena MA-20 och MA-50, vilket har påverkat sentimentet negativt. Under morgonen öppnade kursen ner men återhämtar sig och noteras på 6,24.
Inför dagen
Statistik 

– Spanien: HIKP (prel) maj kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
– SCB: löner privat och offentlig sektor mars kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel april kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Belgien: KPI maj kl 11.15

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ner. VA

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.