Home > Morgonrapport 30/6

Morgonrapport 30/6

I Sverige fick Stockholmsbörsen ett lättnadsrally och OMXS30 steg 2,6 procent till 1100 under onsdagen. Omsättningen var 15,9 miljarder kronor.

I och med att stödpaketet röstades igenom under onsdagen ser Grekland ut att få ytterligare stöd från EU och IMF, och behöver i så fall inte ställa in sina betalningar. Idag väntar dock en ny parlamentsomröstning om hur sparåtgärderna ska genomföras. Det kommer fortfarande komma flera vändningar angående utvecklingen i Grekland, men vi har lyckats undvika det värsta scenariot.

I USA var Dow Jones upp 0,6 procent till noteringen 12261. Det bredare S&P 500 ökade 0,8 procent till 1307, medan Nasdaq Composite steg 0,4 procent till 2740. Omsättningen på New York Stock Exchange var 915 miljoner aktier, medan den var 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

De asiatiska börserna avancerade på torsdagen. Den minskade oron för skuldkrisen i Europa höjde riskaptiten. I Japan steg Nikkei 0,2 procent och Topix ökade 0,5 procent. I Kina steg Shanghai och Shenzhen 1,3 procent.

På råvarumarknaden fortsätter priserna stiga på torsdagen. Många råvaror gynnas av den fallande dollarn. Terminerna noteras i dollar och när dollarn faller blir råvaran billigare i utlandet. Guld får även ett extra stöd av att investerare söker sig till guld när dollarn försvagas.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 återhämtade sig rejält under onsdagen efter positiva nyheter från Grekland. Index öppnade dagen strax ovanför den fallande trendkanalen och klättrade mot det glidande medelvärdet på 20 dagar. Stängningen skedde strax ovanför motståndet. Köparna är på väg att vända det negativa sentimentet och för att det negativa scenariot ska raderas ut bör etablering ske ovanför 1126.
USA (S&P 500)
S&P 500 befinner sig i en gigantisk symmetrisk triangel (blåa linjer) och har bildat en dubbelbotten som signalerar fortsatt uppgång. En köpsignal mot den fallande trenden effektuerades i samband med onsdagens forceringen av 1300-nivån. På ovansidan bevakar jag  MA-50 och MA-20 som tangerar varandra. Denna nivå kommer utgöra ett starkt hinder på vägen upp till tidigare topp vid 1345.  

 

 

Guld (GC)
Guldterminen ökade under onsdagen med stöd från Greklands godkännande av sparpaketet. Bränsle till guldpriset gavs även från en fallande dollar. Guldterminen är noterad i dollar och när dollarn faller blir råvaran billigare i utlandet. För guld blir det ett extra stöd eftersom investerare söker sig till guld vid fallande dollar. Priset fortsätter upp under torsdagen och närmar sig MA-50.  

 

 

Silver (SI)
Silvrets största producent är Peru och regeringen i Peru återkallade under onsdagen tillståndet för en silvergruva efter veckor av protester från inhemska grupper. Ädelmetallen steg under onsdagen och precis som guldet, fick silvret stöd av en lägre dollar. Teknisk sett har silvret handlats i sidledes efter den kraftiga rekylen och ser vi fortsatta lättnader på aktiemarknaden kommer förmodligen priset sjunka på kort sikt.
Koppar (HG)
Kopparpriset som är en bra indikator på marknadens återhämtning steg kraftigt under onsdagen. Kopparpriset fick stöd från den positiva amerikanska bostadsstatistiken. Under torsdagen fortsätter priset upp och tekniskt sett har kursen etablerat sig ovanför trendkanalen. Mycket talar för att kopparn kommer stärkas på kortsikt, men i det längre perspektivet väntar jag mig att priset söker sig mot den blåa trendlinjen.
Olja (BRN)
Brentoljan hade den största dagliga uppgången sedan 18:e maj på onsdagen efter att den amerikanska lagerrapporten visat att lagren av råolja sjönk för fjärde veckan i rad. I måndags var priset nere och testade MA-200, men vände upp och bildade en reversalformation. Kursen närmar sig 120 dollar, men med stor sannolikhet kommer oljan vända ner igen innan ett eventuellt test sker utav det starka motståndet.
USD/SEK
Dollarn har försvagats mot den svenska kronan kraftigt under de senaste handelssessionerna. Kursen var uppe och testade 6,50, men köparna hade inte tillräckligt med självförtroende för att ta sig igenom motståndet. Således är den stigande trenden intakt och kursen närmar sig golvet av trendkanalen. Detta innebär att vi fortsätter navigera utifrån att kursen ska fortsätta upp mot högre nivåer.
Inför dagen
Statistik 
 • Japan: industri-PMI juni kl 1.15
 • Tyskland: detaljhandel maj kl 8.00
 • Danmark: BNP (def) 1 kv kl 9.00
 • Spanien: KPI (prel) juni kl 9.00
 • SCB: konjunkturlöner april kl 9.30
 • SCB: finansmarknadsstatistik maj kl 9.30
 • SCB: arbetskostnadsindex april kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
 • EMU: KPI (snabbestimat) juni kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) juni kl 11.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 25 kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckoindex kl 15.45 – USA: Chicago inköpschefsindex juni kl 15.45

Terminerna för de ledande europeiska indexen har en blandad utveckling innan öppningen med dragning uppåt.

 

 


Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto