Home > Morgonrapport: Buy the rumor, sell the news?

Morgonrapport: Buy the rumor, sell the news?

Kina tappar ordentligt på morgonen med nedgångar upp mot 6,5 % i Shanghai medan resten av Asien är upp något. Japanska yenen stärks av osäkerheten, men Nikkei 225 är ändå på plus vid publicering. USA håller idag helgstängt för att fira Martin Luther King Day. Nu har även Moody’s sänkt sitt kreditbetyg för Ryssland till ett steg ifrån skräpstatus, de skriver att det främst beror på oljepriset och valutachock samt att de håller beredskap för en ytterligare nedgradering baserat på regeringens skatteintäkter och dess sjunkande valutareserv. Idag är makrofronten ovanligt tom, men det kan väl vara bra med en mjukstart av veckan som senare bjuder på ECB-besked, kinesisk BNP och preliminära inköpschefsindex.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

DAX, dagsgraf, 1 år
DAX, dagsgraf, 1 år

DAX lyckades bibehålla sitt momentum veckan ut och noterade nya toppnoteringar under fredagen. Vi har skrivit att vi ser köpläge vid utbrott från det långa konsolideringsområdet och om vi ser en självsäker öppning idag tror vi att indexet har mer att ge i några dagar åtminstone. Det tål dock att se hur morgonens nedgångar i Kina utvecklas under dagen, ifall de smittar av sig på Europa. På torsdag är det dags för det efterlängtade ECB-beskedet och vi kan räkna med att det blir en högst volatil dag. Förväntningarna  ligger nu på ett program om totalt 560 miljarder euro, medan konsensus för månatliga köp ligger på 40 miljarder euro per månad och det är hittills oklart om det kommer ske under en begränsad tid eller tills dess att inflationen stiger. Huruvida Draghi faktiskt lyckats forcera motståndare, bland annat tyskarna, ska bli intressant att se och det har dessutom hittills varit diffust hur ett stödprogram skulle gå till rent praktiskt. De flesta marknadsaktörer tror på köp av statsobligationer samt en mix av andra tillgångar och att ECB kommer bestämma köpen efter länders kapitalandelar inom ECB, alternativt efter storleken på dess ekonomi, och sedan låta de nationella centralbankerna genomföra köpen. Hur risken ska fördelas är fortfarande oklart, om risken ska delas fullt ut inom länderna eller om de nationella ska ta på sig individuell risk. Skulle det nu bli så att ett ’QEuropa’ presenteras, kommer aktiemarknaden jubla eller kommer det vara en ’Buy the rumor, sell the news’-situation där marknaden redan prisat in all uppsida och det blir svårt för ECB överträffa de redan skyhöga förväntningarna? Vi kommer onekligen återvända till ämnet innan torsdagen och idag vill vi hur som helst se att DAX håller sig ovanför tidigare toppnivån 10 093 och kan se köpläge i mindre rekyler mot denna nivå.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Utvecklingen i DAX talar även för fredagens analys av OMXS30, där vi är fortsatt inställda på att köparna ska utmana 2014 års högstanotering kring 1476.

För Euro Stoxx 50 ser vi ett test mot kanaltaket vid ca 3250 som troligt om förra veckans optimism håller i sig fram till åtminstone torsdag och i nuläget ger MACD positiva signaler precis som i DAX.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

ECB: bytesbalans november kl 10.00
AF: veckostatistik kl 10.45
EMU: produktion byggsektorn november kl 11.00
ECB: veckodata över tillgångsköp kl 15.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen klättrade stadigt uppåt under veckans avslutande handelstimmar. Råvarubolagen rekylerade och banker tillhörde också bidragsgivarna i index.

OMXS30 steg 0,8 procent till 1.469. Omsättningen i Stockholm var drygt 16 miljarder kronor. På kontinenten steg tyska DAX med 1,6 procent och noterades på nya högstanivåer.

”Vi är fortsatt försiktigt positiva till svenska börsen men vill gärna se mer styrka i USA som inlett rapportperioden lite knackigt. Börsen i Sverige är således motståndskraftig trots extrem volatilitet på valutamarknaden och pressade råvaror. Nästa vecka kommer ECB och nyval i Grekland ge lite klarhet. Först om ett par veckor kommer de svenska bolagen skaka hand med verkligheten när rapportperioden inleds”, sade Erik Hansén, strateg på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

I den amerikanska statistikskörden visade det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna en preliminär uppgång till 98,2 i januari. Det var bättre än förväntade 94,1 och den högsta noteringen som registrerats på elva år.

Lundin Petroleum, upp 2 procent, tog tillsammans med Boliden täten inom storbolagsindex på hemmaplan. Boliden rekylerade upp 3,5 procent efter en volatil vecka. I onsdags föll aktien drygt 14 procent efter ett ras för kopparpriset.

Utanför OMXS30 var bilden densamma för Lundin Mining, som med en uppgång 2,1 procent också vann tillbaka viss mark.

Under fredagen handlades råvarorna uppåt på bred front. Terminerna för koppar och zink steg drygt en procent vardera och priset för Nordsjöoljan, Brent, var också upp för dagen.

Även storbankerna drog sitt strå till stacken i index. Handelsbanken och SEB tog täten med uppgångar på 1,5 procent och 1,3 procent följt av Swedbank och Nordea på +1,0 procent.

I bottenskiktet av OMXS30 huserade Electrolux och Swedish Match, båda ned drygt 2 procent. DNB Markets har sänkt rekommendationen för Electrolux till sälj och Swedish Match fick en sänkt rekommendation, till neutral, av Nomura.

För Autolivs del har RBC Capital Markets i en analys varnat för att marknaden är alltför optimistisk om bilsäkerhetsföretagets kommande resultat och sänkt synen till underperform med en ny riktkurs motsvarande 770 kronor.

Autoliv handlades ned 2,4 procent till 820:50 kronor.

Fredagens största rekyl stod Seamless för med sin uppgång på 30 procent. Efter ett fall på 17 procent föregående två dagar räddades därmed veckan, som summerade till en ökning på 4 procent.

Formpipe stängde 5 procent högre efter att ha kammat hem en order värd 250 miljoner kronor från danska jordbruksverket.

Fingerprint Cards stängde svagt upp. Rykten gjorde gällande att Samsung ska gå över till så kallade touchbaserade fingeravtryckssensorer i sin kommande modell Galaxy S6.

Medivir tappade drygt 3 procent efter att konkurrerande hepatit c-preparat ökat sin amerikanska förskrivningstillväxt betydligt mer än Medivirs hepatit c-läkemedel Olysio. Dessutom fick amerikanska Abbvies läkemedel grönt ljus på EU-marknaden.

Orexo, som ökat antalet förskrivningar av bolagets flaggskeppsprodukt Zubzolv under förra veckan, steg 1 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1468,90
3202,24
10167,77
6550,27
2019,42
17511,57
4634,38
17021,72
23793,50
1,1558
9,3726
8,1089
48,75
49,80
0,79%
1,42%
1,35%
0,79%
1,34%
1,10%
1,39%
0,94%
-1,28%
-0,10%
0,13%
0,26%
-0,77%
-0,74%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto