Home > Morgonrapport 31/1 – Tveksam start på veckan

Morgonrapport 31/1 – Tveksam start på veckan

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en nedgång. OMXS30 gick ner med 1,2% under måndagen och stängde på 1 028,38.

Som lägst var indexet nere på 1 021,77 men återhämtade sig på slutet av handelsdagen. En faktor som påverkade handelsdagen var oro angående förhandlingarna om Greklands skuldavskrivning. En annan faktor var EU-toppmötet som började under måndagen.

Senare på måndagkvällen kom besked från vår statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige och 24 andra EU-länder gått med i finanspakten. Denna uppgörelse syftar till att ge striktare budgetregler i de länder som har euro som valuta. Storbritanien och Tjeckien avstår dock från finanspaktsuppgörelsen.

Viss tveksamhet noterades också under gårdagens börshandel som en följd av att USA:s BNP-siffra i fredags visade på att tillväxten hade ett oväntat stort inslag av lageruppbyggnad i sig.

På tisdagsmorgonen kom siffror över Japans industriproduktion som överraskade med en ökning på 4,0% jämfört med förväntade 3,0%.

På penning- och kreditmarknaden märktes i går en ökad oro kring Portugal kreditvärdighet då dess CDS-kontrakt handlades till rekordnivåer. Kommer man även för Portugal behöva en grekisk brandväggslösning? Italien lyckades igår sälja statspapper för 7,48 miljarder euro till lägre räntor än senaste gången i december. Däremot var det till högre räntenivåer än förra veckan då dess tioårsränta handlades under 6 procent. Igår emitterades italienska tioårs obligationer på 6,08%.

På bolagsfronten kan noteras att ABB köper amerikanska Thomas & Betts för 3,9 miljarder dollar. Strategiskt riktigt men inget klipp var börsens betyg. SAS meddelade att de får skriva av 1,7 miljarder på grund av Spanairs konkursansökan. SAS:s aktiekurs gick ner 4,7% till 9.05 kr.

Råvarorna handlades mestadels nedåt under måndagen framförallt som en följd av ovissheten kring EU-toppmötet och den Grekiska skuldavskrivningen. Guldet handlades ner 8 USD till 1 731 USD per uns. Brentoljan gick ner 0.32 USD till 111,14 USD och WTI föll 0,36 USD till 99,20 USD per fat olja. Nu på tisdagsmorgonen går dock både guldet oljan åter upp. Guldet är upp med ca 4 dollar till 1735 och oljan är upp med ca 0,6 dollar per fat.

Inför dagen pekar de europeiska terminerna på en öppning uppåt.

Statistik:
USA: inköpschefsindex Chicago januari kl 15.45
USA: hushållens konfidensindikator januari kl 16.00

Rapporter:
Atlas Copco (kl 12.00)

OMXS30

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

OMXS30 stängde på måndagen en bit över sina dagslägsta nivåer. Indexet fick då återigen en svans på nedsidan i candelstickdiagrammet vilket visar på styrka hos köparna. 20 dagars medeltalskurvan, som för oss definierar den korta trenden, pekar fortfarande uppåt.

Indexet har det viktiga, och för många aktörer väldigt tydliga, motståndsområdet vid 1 050 strax ovanför sig. Skulle OMXS30 bryta över detta motstånd får vi en köpsignal som troligen får många placerare att agera. Indexet har då goda möjligheter att ta sig upp till vårt målområde kring 1 100-1 140.

Stochastic-indikatorn indikerar att OMXS30 är överköpt, men då indexet befinner sig i en stark trend kan fortsätta att vara överköpt under en längre tid. OMXS30 har stödnivåer som håller emot nedgångar vid ca 1 013 och ca 1 020. Den viktigaste stödnivån för oss är dock den vid 993. Så länge 993 håller ser vi alla nedåtrekyler som inköpstillfällen. Stop loss däremot om vi stänger under 992.

S&P 500

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Även det amerikanska S&P 500 indexet stängde i går en bit upp från sitt dagslägst och fick då även det en svans som styrketecken i candelstickdiagrammet. S&P 500 ser ut att fortsätta sin uppåtgående trend och vi siktar på att indexet kommer upp till förra årets toppnivåer kring 1 370.

Skulle indexet däremot mot förmodan gå under stödet vid 1 295 så får vi en säljsignal som varnar för att toppen kan vara nådd för den här gången. S&P500 har sedan en uppåtgående trendlinje vid ca 1 260 som då måste hålla för att indexet inte ska få allvarligare säljsignaler.

Indexet är överköpt, Stochastic-indikatorn är på väg ned från höga nivåer, så det kan i och för sig vara risk för nedåtrekyler. Även här gäller dock att indexet, som är i en stark trend, kan vara överköpt under en längre tid än man först tror är möjligt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.