Home > Morgonrapport 3/2 – Veckan avslutas med arbetslöshetssiffror

Morgonrapport 3/2 – Veckan avslutas med arbetslöshetssiffror

Stockholmsbörsen stängde svagt upp efter en avvaktande torsdagshandel. Marknadens fokus riktades mot bolagsrapporter där Electrolux mottogs bäst av marknaden. I dag riktar vi blicken mot amerikansk jobbdata.

I dag kl 14.30 redovisas arbetslöshetssiffrorna för januari, vilka brukar röra marknaden. Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 140.000.

Under morgonen redovisades Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn, som sjönk till 52,9 i januari, jämfört med 56,0 föregående månad. Asienbörserna visar en blandad utveckling med relativt små förändringar på fredagen.

Aktiemarknaden

Marknaden fokuserade alltså på fundamenta och tog pulsen på bolagssiffrorna  på torsdagen. Electrolux klarade sig bäst av de rapporterade bolagen och har nu etablerat sig ovanför MA-200 som används som trendindikator för det längre perspektivet.

Januari var en mycket stark börsmånad med en uppgång på cirka 6 procent. Mycket av förklaringen står att finna i en ökad riskaptit i kölvattnet av ECB:s stödmekanism som presenterades i mitten av december.

Räntorna i södra Europa eskalerade i veckan och vi har ännu inte fått några konkreta lösningar på problemen. Europas finansministrar förbereder sig för helgens skuldförhandlingar och marknaden har höga förväntningar.

Inspirationslistan visar svenska aktier på Large Cap och kan sorteras utifrån våra olika indikatorer. Listan kan användas för att hitta intressanta aktier, men måste anpassas till individens tradingstrategi och riskhantering.

 

OMXS30 och E-mini S&P 500 termin
OMXS30 och E-mini S&P 500 termin

Råvaror

På råvarumarknaden fortsätter ädelmetallerna öka under fredagsmorgonen. Vi är fortsatt positiva till prisutvecklingen, men ligger man inte i köpa positioner bör man invänta en rekyl för att komma in i den stigande kortsiktiga trenden till ett bättre pris.

Brentoljan har utvecklats i sidledes sedan andra halvan av 2011. De amerikanska lagren av råolja steg mer än förväntat under förra veckan, enligt statistik från DOE, på onsdagen. Priset har således ökat i veckan och vi ser ett test av 115 dollar per fat sannolikt inom den närmsta tiden.

Guld, Silver och Brentolja
Guld, Silver och Brentolja

Börsen idag

Rapporter 

  • Volvo (kl 7.30)
  • Bilia (kl 12.30)

Statistik

  • Kina: tjänste-PMI januari kl 2.00
  • EMU: detaljhandel december kl 11.00
  • USA: sysselsättning januari kl 14.30
  • USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn januari, USA: industriorder december kl 16.00

Teknisk analys OMXS30

OMXS30-index var upp 0,1 procent till noteringen 1 066. Omsättningen var 28 procent högre än snittet för de senaste 3 månaderna.

Korta perspektivet: Efter onsdagens kraftiga uppgång och stängning ovanför bevakningsnivån 1 050, bildades en lite doji-stapel under torsdagen, vilken tydligt visar på obeslutsamheten bland investerarkollektivet.

Den korta trenden är fortsatt positiv och köp kan göras vid nedrekyler, exempel vid korrigering ner mot utbrottsnivån 1 050. Närmaste motstånd på uppsidan utgörs av 1077 som sammanfaller med en toppnotering 4 april 2006 och den 26 april 2010.

Långa perspektivet: Studerar man den långsiktiga utvecklingen i månadsdiagrammet så ser man att indexet ligger i en stor triangelliknande konsolideringsformation som sträcker sig över tio år tillbaka. Vi har under denna tid fått lägre toppar och högre bottnar.

Motståndslinjen i denna formation ligger kring ca 1200 och stödlinjen ligger på ca 650. Vi har också ritat in en motståndslinje som sammanbinder toppen 2007 och toppen 2011. Den motståndslinjen ligger för närvarande kring 1 140-1 150. Det är också kring dessa nivåer, 1 100-1 140, vårt målområde för OMXS30 ligger enligt vårt huvudscenario.

Vill du få morgonrapporten till din e-post varje morgon? Klicka här!

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.