Home > Morgonrapport: OMXS30 forcerar ATH, Ericsson först ut att rapportera av OMXS30-bolagen

Morgonrapport: OMXS30 forcerar ATH, Ericsson först ut att rapportera av OMXS30-bolagen

Igår kväll sänkte Standard & Poor’s sitt kreditbetyg för Ryssland ytterligare ett steg till BBB- vilket motsvarar skräpstatus (junk bonds). Angående Grekland uttalade sig Klaus Regling, chef för euroländernas räddningsfond ESM (med €141,8 miljarder eller 44 % av lånen, därmed den största långivaren till Grekland) och sa att de redan har en mycket fördelaktig skulduppgörelse. Han förklarade  att uppgörelsen 2012 innebär besparingar för Grekland på 8,7 miljarder euro per år, eller 4,5 procent av BNP. Inte förrän 2023 börjar Grekland betala av på skulden och den genomsnittliga löptiden förlängdes och är nu 32 år. Vidare sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att ny hjälp i form av en förlängning av Greklands nödlåneprogram och löften om en kreditlina, efter att programmet löper ut den 28e februari,  har lagts på is, men att de står redo att arbeta med den nya regeringen när samtal kan inledas. I Kina rapporterades att vinsterna i kinesiska industriföretag sjönk 8,0 procent i december jämfört med samma månad föregående år. Det var den största nedgången sedan oktober 2011, i november sjönk vinsterna med 4,2 procent i årstakt. På tisdagens makroagenda finner vi svensk handelsbalans och PPI. Internationellt bjuds det på det första estimatet över Storbritanniens tillväxt under det fjärde kvartalet och från USA kommer bland annat order för varaktiga varor samt hushållsförtroende.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, daglig, 1 år
OMXS30, daglig, 1 år

Slutnoteringen tillika det nya rekordet för OMXS30 blev 1.554,7, vilket motsvarar en uppgång om 1,2 procent jämfört med fredagens stängning. Det var den åttonde dagen i rad av uppgångar, aktier för 16,1 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Köparna släpper inte greppet om OMXS30 över huvudtaget vilket får tolkas som en succé för Q€, då det uppenbarligen väger tyngre än resultatet av Greklands val. Vår inställning på en kommande rekyl och avkylning består och stärks naturligtvis ju längre rallyt obehindrat lyckas inta ny mark. Än så länge har det dock inte givits några indikationer på ett nedställ och som alltid har vi väntat på bekräftelse innan vi tar någon position. Det är inte någon idé att kämpa emot marknaden, särskilt inte när trenden är såhär stark, men visar sig säljarna är vi redo för en positionering.

Ericsson B, daglig, 1 år
Ericsson B, daglig, 1 år

Idag blir Ericsson det första bolaget inom OMXS30 att släppa sin Q4-rapport. Aktien har haft en stark utveckling den senaste tiden i och med att förväntningar inför 2015 har skruvats upp.  Drivande faktorer har varit en stärkt dollar, ökande operatörsinvesteringar i Europa och Indien, kostnadsbesparingsprogrammet på 9 miljarder, utfasning av den förlusttyngda modemverksamheten samt förväntningar om höjd utdelning. Den nyförstärkta hypen kring ’Internet of Things’ skadar inte heller optimismen från utländska investerare då Ericsson kan spela en viktig roll i en sådan utveckling och har själva tryckt en hel del på dess potential. På kortare sikt väntas effekten av den starka dollarn dock ge negativ påverkan även under Q4,  genom valutasäkringarna som tappar i värde, på samma sätt som de gjorde under Q3. Konsensus enligt SME Direkts sammanställning är en försäljningsökning om 4,8 % till 70,2 miljarder. Vidare väntas en bruttomarginal på 34,5 %, ned både från ett år tidigare och från Q3. Prismässigt handlas Ericsson B i en stigande trend sett till samtliga glidande medelvärden och med stöd av en väldigt starkt stigande trendlinje. Likt resten av index ser den dock ut att handlas kring överköpta nivåer vilket sätter press på en bra rapport, vi ser första stöd vid 95 kronor. Enligt Bloomberg handlas aktien idag till EV/EBITDA på 9,94 och ett P/E på 24,08 för de senaste 12 månaderna. Rapporten släpps 7:30 och presskonferensen hålls kl. 9:00.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: PPI december
Var djupt nere i negativt territorium 2012-2013, men har sedan vänt upp. Fallande energipriser och den svagare kronan drar i motsatt riktning.

kl 9.30: SCB: handelsnetto december
Har försvagats på senare tid och allt som oftast varit negativt. Nu i december spå analytikerna i SME Direks enkät ett underskott på 0,5 miljarder kronor.

kl 10.30: Storbritannien: BNP (est) 4 kv
Tillväxtstjärnan bland de större Europaekonomierna har förlorat lite momentum under hösten 2014, men BNP väntas ändå ha ökat med goda 0,6% under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet. Konjunkturinstitutet Niesr redovisade sin beräkning av BNP under fjärde kvartalet den 9 januari, och den landade just på +0,6%

kl 14.30: USA: försäljning nya hem december
Efter att ha sjunkit två månader i rad väntas nu en uppgång med 2,7%.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor december
Ojämn statistik, en rekyl upp med 0,4% väntas i december efter en nedgång om 0,9% i november. Exklusive transport väntas en ökning med 0,6%, efter -0,7% i november.

Enligt Wells Fargo kan en del av svagheten i november bero på det fallande oljepriset, som får priserna att sjunka. Denna effekt kan visa sig också i december. Starka orderdata från Boeing lär ge ett lyft.

kl 16.00: USA: hushållens förväntningar januari
Flera mätningar har visat att hushållssentiment är tillbaka på nivåerna före finanskrisen, med stöd av en stark arbetsmarknad och sjunkande energipriser. Prognoserna pekar mot att detta index ska ha stigit till 96,0 i januari, från 92,6 i december. Det skulle vara den högsta noteringen sedan oktober 2007 (95,24).

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Måndagen präglades mer av allmän optimism efter förra veckans ECB-beslut om stödköp än av helgens vänsterseger i Grekland, och storbolagsindexet på Stockholmsbörsen slog ett nästan 15 år gammalt rekord.

Slutnoteringen tillika det nya rekordet blev 1.554,7, vilket motsvarar en uppgång på 1,2 procent jämfört med fredagen, och dagen var den åttonde i rad med uppgångar. Aktier för 16,1 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Uppgången i Stockholm var större än de flesta i Europa, där börserna dock också gick upp med undantag för framför allt Grekland, vars storbolagsindex backade 3,2 procent.

Börserna i Köpenhamn, Frankfurt och Helsingfors steg dock mer än den i Stockholm. Bloomberg citerade en strateg som sade att vänstersegern i Grekland inte är lika illa för marknaden nu som den hade varit för ett par månader sedan, då partiledaren Alexis Tsipras tycks mindre aggressiv och mer förhandlingsvillig nu än tidigare.

”Det är fortsatt ECB-drivet, mer så än vad Grekland tynger, tack vare de mycket stora belopp som ECB, Bank of Japan och Bank of England ska föra in i marknaden”, instämde Ålandsbankens analyschef Lars Söderfjell i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterade att den export- och industritunga Helsingforsbörsen ”gått in i vertikalläge” den senaste tiden, medan det i Sverige är något spänt inför rapportsäsongen.

”Jag upplever att man letar efter eftersläntrare, och att det är därför bolag som Sandvik och Swedbank går bra i dag snarare än på specifika nyheter om dem”, sade Lars Söderfjell.

Sandvik var upp nästan 4 procent och Swedbank steg 2,3 procent. Atlas Copco, som fått ett par uppjusterade riktkurser de senaste dagarna, var näst bästa aktie i storbolagsindexet och A-aktien steg 2,6 procent till 247 kronor. Både Sandvik och Atlas Copco har stigit 12-13 procent på en vecka, mest i OMXS30.

Till de få minusaktierna i storbolagsindexet hörde SSAB, som backade 0,6 procent till 40:46 kronor efter en rekommendationssänkning till behåll från köp signerad ABG. Investmentbanken sänkte riktkursen till 40 från 65 kronor. Även internationellt gick stålaktier svagt, och Bloomberg rapporterade om den lägsta prisnivån på järnmalm på fem år efter kinesisk avmattning.

Ett annat stålbolag som framför allt drabbats av Ryssland är vinstvarnade byggkomponentbolaget Lindab, som vinstvarnade på grund av huvudsakligen det stora rubelfallet i december. Förutom ogynnsamma valutaeffekter har bolagets stålhallskunder drabbats av finansieringsproblem, och bolagets aktie backade 2,5 procent efter initiala mycket större tapp.

Likaledes ryssexponerade Oriflame handlades på ett par minusprocent under dagen, men studsade upp mot nollan när New York-börsen öppnade och konkurrenten Avon åter handlades upp på förra veckans rykten om utköp.

Rapportsäsongen drar i gång på allvar i veckan, med Ericsson och SKF som huvudnummer på tisdag och onsdag. Måndagen bjöd på en smygstart i form av Byggmax, vars aktie steg 8,0 procent efter en 10-procentig omsättningsökning totalt och 3 procent högre försäljning i jämförbara butiker, med bibehållna marginaler.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1554,70
3414,28
10798,33
6852,40
2057,09
17678,70
4771,76
17727,89
24705,05
1,1238
9,3263
8,2984
45,20
48,24
1,19%
0,94%
1,40%
0,29%
0,26%
0,03%
0,29%
1,48%
-0,85%
0,02%
-0,14%
-0,15%
0,11%
0,17%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.