Home > Morgonrapport: Blandad kompott igår, idag dags för Tele2 och SCA

Morgonrapport: Blandad kompott igår, idag dags för Tele2 och SCA

EU:s utrikesministrar gav på torsdagen EU:s utrikestjänst i uppdrag att förbereda ytterligare åtgärder mot Ryssland, som kan omfatta ekonomiska sanktioner. Ett halvårs förlängning av nuvarande svartlistning av personer och företag ingår också i överenskommelsen. Grekland vek sig helt och accepterade EU:s beslut, trots att landet egentligen motsatte sig. Japan har släppt ett knippe statistik för december och jämfört med ett år tidigare sjönk hushållens konsumtion -3,4% i december mot väntade -2,3%, kärn-KPI steg 2,5% mot väntade 2,6%, arbetslösheten var lägst sedan 1997 på 3,4 % mot väntade 3,5 % och industriproduktionen steg 1% från november, under förväntningar på 1,2%. Idag är det full fart på makroagendan med preliminär EMU-KPI och amerikanskt BNP-estimat för Q4 som höjdpunkter. I rapportväg väntas Tele2 och SCA. Trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 lyckades gå starkare än Europa även igår och steg 0,5 % till nya höga 1570 och volymen var riktigt övertygande på 22 miljarder omsatta kronor på Stockholmsbörsen. Sandvik och Atlas Copco ledde uppgången medan SEB, Nokia och Telia Sonera inte lyckades övertyga med sina siffror. Sandviks marginal överträffade förväntningar men visade dock fortsatt svag orderingång. Atlas Copco annonserade den extrautdelning som hade spekulerats kring efter att bolaget haft goda kassaflöden under flera år. Idag fortsätter rapporterna med Tele2 och SCA.

Tele2, dagsgraf, 1 år
Tele2, dagsgraf, 1 år

Spekulationer kring extrautdelning alternativt en höjning har även fluktuerat kring Tele2:s aktie efter att bolaget slutfört försäljningen av dess norska verksamhet. Även om en extrautdelning alltid välkomnas av börsen signalerar det samtidigt att bolaget eventuellt inte ser några möjligheter att investera pengarna i verksamheten just nu som skulle tjäna en högre avkastning än vad aktieägarna kan uppnå på egen hand till jämförbar risknivå. Snittestimatet för utdelning är en ökning från 4,4 kr till 5,36 kr per aktie. Den starka utvecklingen Tele2 visade på den svenska marknaden i Q3 väntas ha fortsatt under Q4 och förväntningar på intäkter är 6,6 miljarder och ebitda 1,4 miljarder kr. För helåret 2014 skulle detta få både omsättning och resultat att överträffa vad Tele2:s ledning tidigare guidat för. Angående prognoser för 2015 ligger uppskattning för omsättning på 26,7 miljarder och för ebitda 6,1 miljarder. Tele2 har en relativvärdering på TTM P/E 19,9 och EV/EBITDA 8,4. Rapporten skickas ut kl 7 och telefonkonferens hålls kl 10.

SCA, dagsgraf, 1 år
SCA, dagsgraf, 1 år

När det kommer till SCA väntas de visa fortsatt stark utveckling för skogsindustriprodukter och en något svagare hygienverksamhet. Likt under Q3 lär en stark dollar ökat deras kostnader för massa, men däremot varit gynnsam när det gäller de svenska skogsindustriprodukterna. Utöver dollareffekterna är marknaden nyfiken på hur stort genomslag sparprogrammet har fått på resultatet. För de tre affärsområdena mjukpapper, personliga hygienprodukter och skogsindustriprodukter väntas rörelsemarginalerna hamna på 12,2 %, 11,2 % och 14,5 % respektive. Prognoserna för framtiden väntas vara försiktiga. Värderingsmultiplar för SCA ligger på TTM P/E 18 och EV/EBITDA 9,8. Klockan 8 släpps rapporten och kl 10 hålls telefonkonferens.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: detaljhandel december
Väntas ha ökat med 0,3% jämfört med november, och med 3,6 procent jämfört med i december 2013.

kl 9.00: Spanien: BNP (prel) 4 kv
Det tidigare problemlandet har uppvisat allt bättre tillväxttal sedan mitten av 2013, då recessionen avslutades andra kvartalet efter sjunkande BNP under tio kvartal. Prognoserna pekar nu mot att BNP ökade 0,5 procent under fjärde kvartalet, jämfört med tredje kvartalet, vilket vilket skulle vara något under de +0,6% den spanska centralbanken bedömde i sin månadsrapport i december.

kl 9.00: Spanien: KPI (prel) januari
Inflationstakten väntas ha sjunkit ytterligare, till -1,2% från -1,0% i december. HIKP-inflationen väntas ha fallit till -1,5% från -1,1%

kl 11.00: EMU: arbetslöshet december
Prognoserna pekar mot att arbetslösheten ska ha legat stabilt på 11,5 procent, i så fall för femte månaden i rad.

kl 11.00: EMU: KPI (prel) januari
Fortsatt sjunkande energipriser gör att analytiker räknar med att euro-inflationen har gått längre in i negativt territorium, till -0,5% i januari från -0,2 procent i december. Kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på +0,7 procent.

Preliminära januaridata från Tyskland på torsdagen visade en oväntat stark nedgång i inflationstakten, vilket kan varsla om att prognoserna för euro-KPI ligger något högt. Det var främst energipriser som låg bakom nedgången i Tyskland, så prognoserna för kärninflationstakten i euroområdet kanske håller.

kl 14.30: USA: BNP (estimat) 4 kv
Dags för sluträkning av ett något märkligt år för USA:s BNP-tillväxt, där en oväntad, till stor del väderrelaterad, nedgång med 2,1% (uppräknat i årstakt) följdes av goda +4,6% andra kvartalet och +5,0% tredje kvartalet. Nu pekar konsensusprognosen mot +3,1 under fjärde kvartalet.

Commerzbank noterar i ett kundbrev att privatkonsumtionen sannolikt var den starkaste drivkraften under fjärde kvartalet. ”Det massiva fallet i oljepriset fungerade som en gigantisk skattesänkning”. Privatkonsumtionen väntas ha ökat 4,0%, efter +3,2% under tredje kvartalet.

Positiva bidrag väntas också från privata investeringar, och trots den starkare dollarn räknar Commerzbank inte med något negativt BNP-bidrag från nettoexporten.

”Troligen var det bara den offentliga sektorn som dämpade tillväxten, en motrörelse efter den överraskande starka ökningen i försvarsutgifterna under tredje kvartalet”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Kärn-inflationsmåtet, core-PCE, väntas ha sjunkit till 1,1%, från 1,4% tredje kvartalet.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en rapportintensiv handelsdag stängde Stockholmsbörsen i positivt territorium på torsdagen.

OMXS30-index stängde 0,5 procent högre till nivån 1.570,4. Aktier för höga 22 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Utvecklingen på kontinenten var lite mer dämpad, där de ledande indexen ökade i storleksordningen 0,3 procent.

Inom OMXS30-index var Sandvik den klart lysande stjärnan efter sitt bokslut. Förväntningarna på verkstadsbolaget var ganska lågt ställda, men det lyckades överraska med en rörelsemarginal som var högre än väntat. Affärsläget är dock fortsatt trögt och orderingången fortsatte att peka nedåt. Aktien stängde 6,4 procent högre.

Atlas Copco, som gått starkt inför sin rapport, lyckades övertyga marknaden trots att bokslutet överlag uppfattades som lite tunt. En extrautdelning på 6 kronor per aktie kan ha bidragit till att aktien slutade 2,5 procent högre.

”Rapporten var lite på den tunna sidan. Visst var det en del extraordinära kostnader, men på marginalen var det lite svagare. Underliggande ser det inte så starkt ut, och det var inga direkta positiva överraskningar”, sade Jacobsson Cederberg, analytiker på Pareto, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter onsdagens rapport från Nordea var förväntningarna högt ställda på SEB inför torsdagens bokslut. Marknaden uppskattade inte utfallet i rapporten och aktien stannade 1,7 procent lägre. Det som fick aktien på fall var mjukare besked jämfört med Nordeas optimistiska utsagor gällande kapital och utdelning. ”Resultaträkningen ser ganska bra ut. Det är egentligen bara tradingen som är riktigt svag, medan provisionsnettot är väldigt starkt. Utdelningen var precis i linje med min siffra. Den stora skillnaden mot i går är på kapitalsidan”, sade Andreas Håkansson, analytiker på BNP Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Torsdagens största sänke var Nokia med sina 3,7 procent på nedsidan. Telekombolagets rapport var i stort i linje med konsensus men investerare hakade upp sig på att försäljningen och marginalen inom Nokia Networks, som står för merparten av verksamheten numera, kommer att bli lägre under första kvartalet än under det avrapporterade kvartalet.

Telia Soneras bokslutskommuniké var resultatmässigt lite sämre än väntat och aktien tappade 1,6 procent. Den för aktien viktiga utdelningen föreslås hållas oförändrad på 3 kronor. Teleoperatören ser att den negativa utvecklingen i Eurasien kan komma att sätta ytterligare press på lönsamheten, vilket bolaget ska försöka åtgärda.

På listan över stora bolag syntes Autoliv i toppskiktet med en stängning 4,8 procent högre. Bilsäkerhetsföretagets fjärde kvartal var bättre än väntat över hela linjen. Bolaget redovisade ett resultat före skatt på 203 miljoner dollar, väntat var 198 miljoner.

Bland de mindre bolagen stod Sensys Traffic ut efter att ha avslutat torsdagen 7,6 procent högre. Omsättningsmässigt blev fjolårets fjärde kvartal det bästa för bolaget sedan 2008.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1570,39
3371,83
10737,87
6810,60
2021,25
17416,85
4683,41
17735,95
24573,80
1,1332
9,3633
8,2603
44,65
49,04
0,50%
0,38%
0,25%
-0,22%
0,95%
1,31%
0,98%
0,74%
-0,08%
0,06%
0,01%
-0,02%
0,27%
-0,18%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.

Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.