Home > Morgonrapport: Antalet rapporter börjar avta i ett överköpt OMXS30

Morgonrapport: Antalet rapporter börjar avta i ett överköpt OMXS30

USA-börserna steg med bra kvartalsrapporter på torsdagskvällen och är nu därmed på plus för 2015 efter årets inledande nedgång. Angela Merkel och Francois Hollande besökte igår Petro Porosjenko för att diskutera en ny fredsplan för att få stopp på striderna i Ukraina. Nu på fredagen träffar de Vladimir Putin i Moskva. Enligt uppgifter ska planen vara en omedelbar vapenvila och att ge separatisterna i östra Ukraina en långtgående autonomi i ett större geografiskt område än man tidigare enats om. På fredagens makroagenda riktas intresset framför allt mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för januari, som väntas bli ytterligare en månad med en god sysselsättningstillväxt på en bit över 200.000 personer. Även tysk industriproduktion och Riksbankens företagsundersökning står på agendan. Inom OMXS30 släpper Kinnevik bokslut och utanför indexet även Hexagon, Husqvarna, Industrivärden med flera. Trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Även fast ECB gav besked igår om att ha tagit bort undantaget som tillät grekiska statspapper att agera säkerhet trots dess höga kreditrisk visade Europabörser inga större tecken på oro kring detta. Till viss del tack vare ECBs tillåtelse för grekiska centralbanken att tillföra nödlikviditet till banker. Efter det initiala nedstället återtog europeiska börser förlorad mark relativt snabbt. OMXS30 fortsätter vara urstark och stängde till och med i grönt territorium när kollegorna Euro Stoxx 50 och DAX däremot stängde svagt nedåt. OMXS30 handlas nu kring nivåer där det börjar bli hög tid att återvända till det långsiktiga medelvärdet. Den svenska börsen fick lufta ur något under onsdagen och vi skulle gärna se försiktiga rörelser kring vad som verkar vara bildandet av ett stöd vid 1570.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Dock är sannolikheten mycket hög för att vi inte blir av med det överköpta tillståndet under så pass lugna former. Nivån 1520 kan bjuda på en del underliggande efterfrågan, men det första kraftigare stödet infinner sig först vid 1480 och sammanfaller väl med 50-dagars glidande medelvärde. Får baissehumöret fäste är en rekyl till de nivåerna inte alls orimlig. Tills vi får negativa signaler har vi dock ingen anledning att gå emot ett fantastiskt börshumör, men vi håller oss uppmärksamma. Rapportintensiteten kommer börja avta under nästa vecka och balansen mellan utbud och efterfrågan samt marknadens beteendemönster blir då enklare att granska eftersom det då inte längre  bjuds på dagliga överraskningar kring de tyngsta beståndsdelarna av indexet.

Kinnevik, dagsgraf, 1 år
Kinnevik, dagsgraf, 1 år

Kinnevik avslutar denna veckans OMXS30-rapporter kl 8 och följer upp med presentation kl 10. Eftersom Zalando (23 % av Kinneviks substansvärde) och Rocket Internet (13 %) numera är börsnoterade släpper de sina egna rapporter och Kinnevik har inte längre möjlighet att lämna siffror för bolagen. Tidigare har stort fokus lagts på försäljningsutvecklingen då det talades mycket om bubbelvärdering, särskilt för Zalando, men nu får marknaden istället hoppas på  information om deras nya satsningar. Tillsammans med Rocket Internet äger de ”Global Fashion Group”, som består av fem varumärken på flera olika utvecklingsmarknader  (8 % av substansvärdet) samt ryska Avito (3 %). Marknaden tror GFG kommer behålla i stort sett samma värdering men att Avito kan komma att skrivas ned på grund av den försvagade rubeln. Konsensus från SME Direkt är att utdelningen höjs 50 öre till 7,5 kr. Värt att notera är att detta totalt är mer än vad Kinnevik får i utdelning från sina innehav, däribland Millicom och Tele2, och att onlineinvesteringarna måste börja generera kassaflöden på längre sikt om utdelningen ska kunna fortsätta stiga. Under denna period hjälps dock detta av gårdagens aviserade extrautdelning från Tele2 på kraftiga 10 kr per aktie. När det kommer till substansvärde ligger uppskattningen från Nordea och Handelsbanken på 305 kr  medan SEB räknar med 302 kr per aktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion december
Väntas ha ökat 0,4% m/m efter -0,1% i november. Stark orderingång samma månad.

kl 9.30: SCB: småhuspriser januari
Svenska bostadspriser stiger snabbt och stabilitetsrisker från husmarknad och utlåning är ständigt aktuella, även om Riksbanken nu lägger större tonvikt vid den låga inflationen.

kl 9.30: Riksbanken: företagsundersökning
I den förra ”konjunkturbarometern” rapporterade företagen om en ”långsamt förbättrad” konjunktur, som främst drevs av hushållens konsumtion och bostadsinvesteringar. Ökad osäkerhet sedan sommaren bidrog dock till att dämpa investeringarna i andra branscher. Osäkerheten kopplades främst till återhämtningen i Europa, men och till utvecklingen i Kina, Latinamerika och Ryssland. Prishöjningsplanerna låg kvar på en fortsatt låg nivå.

kl 14.30: USA: sysselsättning januari
Den amerikanska arbetsmarknaden har visat styrka på senare tid, med goda sysselsättningsökningar och en arbetslöshet som är den lägsta sedan 2007. Trenden väntas fortsätta in i 2015. Sysselsättningen spås öka med 230.000 personer efter 252.000 i december samtidigt som arbetslösheten väntas ligga kvar på 5,6%, efter en oväntat stor nedgång i december.

Trots en sjunkande arbetslöshet vägrar dock löneökningarna att ta fart, vilket får Federal Reserve att tveka med räntehöjningar. Nu senaste i december sjönk timlönerna oväntat och analytiker tror nu på en uppgång med 0,3% i januari.

Rapporter
Stockholmsbörsen
New Wave Group (kl 7.00), Betsson (kl 7.30), Eniro (kl 8.00), Hexagon (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), IFS (kl 8.00), Kinnevik (kl 8.00), Lammhults (kl 8.00), Midsona (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Anoto (kl 8.30), Note (kl 8.30), Vitrolife (kl 8.30), Svedbergs (kl 9.00), Industrivärden (kl 10.00-11.00), Electra (kl 10.30), Hexpol (kl 12.00), Bilia (kl 13.00)
First North
– Effnetplattformen, JLT, Kentima Holding, Stendörren, Unlimited Travel
Aktietorget
– EQL Pharma, Stureguld, Vindico Security
Övriga Norden
– Statoil (kl 7.00), DSV, Outotec, Valmet
Övriga Utländska
– Alcatel-Lucent (kl 6.45), HTC, Tata Steel

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen parkerade på plus på torsdagseftermiddagen under fortsatt europaturbulens, med Greklands vara eller inte vara inom valutaunionen i främsta rummet. På hemmaplan gav kvartalsrapporterande Securitas störst positivt avtryck i index. Även SSAB och Tele2 återfanns i toppen medan Volvo och Astra Zeneca agerade största motvikter.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,4 procent högre till noteringen 1.586. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 21 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50 ned 0,2 procent och tyska DAX tappade 0,1 procent. Nedgången för det grekiska börsindexet ASE stannade på 3,4 procent.

I flödet av utspel från grekiska företrädare och ECB framkom det först att den europeiska centralbanken inte längre skulle godta grekiska obligationer som säkerhet, vilket satte press på sentimentet. Senare kom dock uppgifter om att den grekiska centralbanken får tillåtelse från ECB att tillföra bankerna nödlikviditet på upp till 60 miljarder euro.

För svenskt vidkommande stod annars en rad rapporterande bolag i fokus och Securitas det som togs emot mest positivt.

Säkerhetsbolagets vinst var högre än väntat, men det kanske största glädjeämnet för aktieägarna var att den organiska tillväxten låg på 5 procent under kvartalet – den högsta takten på väldig länge och klart högre än vad analytikerna hade väntat sig. Aktien steg med 8,5 procent.

För Tele2:s del kom till slut ett konkurrensgodkännande från Norge över Telias förvärv av Tele2:s norska verksamhet. Beskedet följdes av att Tele2 aviserade en extrautdelning på 4,5 miljarder kronor, eller 10 kronor per aktie, vilket fick fart aktien som stängde drygt 5 procent högre på beskeden.

SSAB, som rapporterar nästa vecka, fick ordentligt fart med en uppgång på 8 procent för A-aktien. Handelsbanken har återupptagit sin bevakning med en köprekommendation.

Volvo, ned 3 procent, tyngdes av anläggningsdivisionen VCE som gjorde att bolaget inte mäktade med att leva upp till marknadens förväntningar vare sig vinst eller marginal. På plussidan hittas en överraskande hög orderingång samt bolagets prognoser för marknadsutvecklingen i i Europa och Nordamerika.

Astra Zeneca, ned 2,8 procent levererade i sin tur ett sämre resultat än väntat och läkemedelsbolaget spår att intäkterna för 2015 kommer att sjunka något jämfört med 2014.

ABB vände en nedgång till en uppgång på 1,5 procent. I bokslutet levde varken orderingång eller resultat upp till förhandstipsen. På bolagets presskonferens framkom att det finns gott om offertförfrågningar där ute, vilket enligt ledningen borgar för fortsatt stabil orderingång.

Assa Abloys rapport var med undantag för Kina starkare än väntat på de flesta punkter och aktien ökade 1,9 procent.

I takt med att oljepriset åter vänt upp, med Brentoljan knappt 6 procent högre till 57:73 dollar fatet, följde Lundin Petroleum med uppåt och aktien stängde 5 procent högre.

I fastighetssektorn gjorde Klövern ett ryck på torsdagseftermiddagen. Nordeas strateger har lyft in aktien i sin modellportfölj som ett bra case för 2015 med en riktkurs på 10 kronor. Klövern B stängde 8,5 procent högre på 8:95 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1586,13
3408,96
10905,41
6865,93
2062,52
17884,88
4765,10
17639,74
24765,18
1,1469
9,4382
8,2281
51,42
57,38
0,43%
-0,19%
-0,05%
0,09%
1,03%
1,20%
1,03%
0,77%
-0,03%
-0,07%
-0,27%
-0,15%
1,86%
1,41%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.