Home > Morgonrapport: Grekiskt räddningsprogram i sikte, Ryssland får sänkt rating

Morgonrapport: Grekiskt räddningsprogram i sikte, Ryssland får sänkt rating

Proryska rebeller har i helgen fortsatt att attackera ukrainska positioner med artilleri och automatvapen, enligt Ukrainas försvarsdepartement. USA:s utrikesminister John Kerry varnade på söndagen för att sanktionerna mot Ryssland kan utökas om landet fortsätter att bryta mot vapenvilan.  På fredagskvällen sänkte dessutom även Moody’s Rysslands kreditrating tills skräpstatus. Efter uppgörelsen mellan Grekland och eurogruppen på fredagskvällen riktas fokus på måndagen mot de reformer som den grekiska regeringen ska presentera. Under dagen kommer också tyska IFO-index.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vid fredagens eurogruppsmöte gick Grekland med på att förlänga det befintliga räddningsprogrammet i fyra månader med kravet i överenskommelsen att Grekland ska ha upprättat en lista med åtgärder tills idag som trojkan ska godkänna imorgon. Grekland begärde en sex månaders förlängning, men det blev alltså fyra, fram tills slutet av juni måste de 18 euroländerna och Grekland se över Greklands finansieringsbehov därefter och undersöka om ett tredje räddningsprogram behövs. Europeiska börser hade redan inlett helgen när nyheterna kom, men S&P 500 steg till nya rekordnivåer efter att ha pendlat kring tidigare toppnivån 2100 punkter under veckan. Man kan ana att europeiska börser kommer vidhålla optimismen idag, även om vi nästan kan räkna med minst en till rubrikstorm innan frågan åter läggs på hyllan.

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

Sett till makrostatistik kommer idag konjunkturmätare i form av IFO-index från Tyskland, imorgon rapporteras amerikanska hushållens konfidensindikator och Janet Yellen har sin halvårsvisa utfrågning inför senaten. I slutet av veckan släpps statistik som är i fokus för just centralbankerna när vi på torsdagen får KPI för USA i januari och på fredagen februaris preliminära KPI från Tyskland. Dessutom redovisar SCB svensk BNP för Q4 och USA släpper sin motsvarande, reviderade siffra. Efter att Greklandsturerna inte lyckats knäcka optimismen i OMXS30 börjar vi få svårt att se vad som skulle vara en utlösande faktor för en rekyl. Trots ett fortsatt överköpt läge fortsätter vi rida med uppgången, men håller tighta stop-lossar för att låsa in vinster. Dessutom håller vi ordentlig uppsikt för tecken på säljtryck, trots att det börjar kännas som att vi ropar varg när vi skriver att OMXS30 bör ta sig närmare sitt långsiktigt stigande medelvärde för en mer uthållig uppgång.

Brent, dagsgraf, 6 mån.
Brent, dagsgraf, 6 mån.

Trots statistik från oljeservicebolaget Baker Hughes som visade att antalet aktiva riggar fortsatte att sjunka i USA under veckan var oljepriset i negativt territorium vid golvhandelns stängning på fredagen i New York. Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskade under veckan, som sträckte sig till 20 februari, med 48 till 1.310 riggar. Från motsvarande vecka i fjol har antalet riggar minskat med 461. Spreaden mellan WTI och Brent har utökats i veckan, då de amerikanska lagrena har stigit till de högsta nivåerna sedan 1982, samtidigt som Brent pressats högre av geopolitisk oro i Libyen och Irak som har minskat exporten från länderna.

RTSI, dagsgraf, 1 år
RTSI, dagsgraf, 1 år

Ryssland, vars ekonomi är kraftigt beroende av oljepriset, fick på fredagskvällen sänkt kreditbetyg av Moody’s till Ba1 från Baa3, vilket motsvarar skräpstatus. Utsikten för betyget är dessutom negativ. Bakom sänkningen finns den pågående krisen i Ukraina och chockerna som landet utsatts för från nedgången i oljepriset och den kraftigt försvagade rubeln. Moody’s förväntar sig att Ryssland kommer att uppleva en djup recession under 2015, och ha fortsatta svårigheter under 2016. Eftersom den ryska börsen befinner sig vid historiskt väldigt pressade nivåer har svängningarna också varit markanta. Den 20e januari pekade vi ut nivån 720 i det dollar-denominerade Moskvaindexet som ett starkt stöd och en spekulationsnivå med bra avvägning mellan upp- och nedsida. Efter detta gavs ytterligare ett test prick på stödnivån och därefter har indexet gått starkt. Även om den ryska börsen får anses vara oerhört billig finns det gott om anledningar till värderingen. Rubeln kan nu pressas ytterligare på grund av skräpstatus från de båda av de två största ratinginstituten och dessutom ifrågasätts hur väl Putin egentligen efterlever avtalet om vapenvila i Ukraina. Vi håller oss därför avvaktande, men kan se förnyat läge för en position på några veckors horisont om indexet åter närmar sig 720, alternativt finner köpare vid 50-dagars glidande medelvärde vid ca 800.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Tyskland: IFO-index februari
Tung konjunkturmätare från Europas största ekonomi. En av många indikatorer som på senare tid pekat mot en ljusning i euroområdet. Har nu stigit tre månader i rad och väntas fortsätta upp till 107,7 i februari från 106,7 i januari. 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter att ha tillbringat större delen av fredagseftermiddagen på minus letade sig Stockholmsbörsen upp till en marginell plusnotering i sluthandeln. Några beslut från mötet mellan eurogruppen och Grekland han aldrig komma under pågående handel utan de europeiska investerarna tvingades fira helg i blindo.

Marknaden befann sig i ett påtagligt vänteläge inför eurogruppsmötet som ska ta ställning till Greklands begäran om förlängt stödprogram. Mötet försenades i omgångar och till slut stod det klart att något besked inte var att vänta förrän tidigast på fredagskvällen. Medan börserna generellt letade sig upp på neutral mark försvagades euron och räntorna sjönk.

Vid stängning noterades OMXS30-index på 1.664, vilket motsvarade en uppgång på 0,1 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 17 miljarder kronor.

”Riskaptiten är hög trots oroligheterna kring Grekland. Det är mycket kapital som söker avkastning i lågräntemiljön och vårens utdelningar attraherar. Min grundsyn är positiv till aktier, men i det kortare perspektivet är börsen nu känsligare för rekyl när placerare inväntar anledning att plocka hem vinster efter årets starka inledning”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Ute i Europahandeln visade London och Frankfurt på lätta uppgångar medan Paris noterades marginellt ner. Sektormässigt stack metall- och gruvindex ut på uppsidan tillsammans med fordonsindex. Fastighetsaktierna tillhörde Europaförlorarna på fredagen.

På den svenska aktiesidan visade MTG den största styrkan bland storbolagen med en uppgång på 3 procent. Goldman Sachs tycker att förhållandet mellan risk och avkastning ser attraktivt ut efter aktiens relativt dåliga utveckling sedan årsskiftet.

Även delar av verkstadssektorn överpresterade mot index. Sandvik steg 2,3 procent och SKF avancerade 1,5 procent.

I botten av OMXS30 låg Astra Zeneca med ett tapp på 1 procent. Även Swedish Match gick svagt, ner 0,9 procent. Tobaksbolaget har därmed backat drygt 4 procent sedan bokslutet i onsdags som vittnade om en fortsatt marginalpress på grund av den hårda konkurrensen på svenska snusmarknaden.

Oljepriset pendlade under dagen. Vid börsens stängning noterades Brentoljan på plus och WTI-oljan hade letat sig upp till oförändrade nivåer. Börsens oljebolag noterades generellt för uppgångar med Lundin Petroleum 0,8 procent upp samtidigt som Enquest och Tethys Oil noterades vardera 3 procent högre.

Dagens sänke bland de rapporterande bolagen var Bufab som rasade 17 procent. Vinsten minskade till 20 miljoner kronor (38). Handelsbolaget påverkades negativt av högre rörelsekostnader samt ofördelaktiga valutakursförändringar.

Åt motsatt håll gick Feelgood, upp 3,6 procent. Hälsovårdsbolaget levererade ett rörelseresultat på 8,1 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (2,7).

Även Besqab hade vind i seglen med en uppgång på 2,9 procent. Resultat efter skatt ökade till 27 miljoner kronor, vilket var klart högre än motsvarande period i fjol (10).

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1664,33
3490,53
11050,64
6915,20
2110,30
18140,44
4955,97
18428,03
24804,48
1,1376
9,5454
8,3888
50,89
60,36
0,13%
0,07%
0,44%
0,38%
0,61%
0,86%
0,63%
0,52%
-0,13%
-0,04%
0,18%
0,25%
0,16%
0,23%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.