Home > Morgonrapport 4/1 – OMXS30 utmanar primärtrenden

Morgonrapport 4/1 – OMXS30 utmanar primärtrenden

De ledande europeiska börserna fortsatte upp under tisdagens handelssession och inför onsdagen ser det ut som att säljarna har fått ökat självförtroende. 

Marknaden fortsätter vinna mark under det nya året och vi har sett positiv statistik som gett en extra skjuts till börsen. Många aktieindex har nu kommit upp på överköpta nivåer sett till dagsgraferna.

Under tisdagen publicerades data för det amerikanska inköpschefernas index som noterades till 53,9 i december, vilket var den högsta nivån sedan april, och en ökning från 52,7 föregående månad.

På tisdagen publicerades även protokollet från den amerikanska centralbankens penningpolitiska möte den 13 december. Enligt protokollet upprepade Fed-ledamöterna sin syn att de ekonomiska förutsättningarna rättfärdigar beslutet om en ”exceptionellt låg styrränta fram till åtminstone mitten av 2013.

På råvarumarknaden noteras nedgångar under morgonen efter stigande priser på tisdagen. Guldet utmanar en stigande trendlinje från 2008 medan silver har en bit kvar till sin jämförbara stödlinje.

Börsen idag

De amerikanska och europeiska terminerna blinkar rött på morgonen.

  • EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn december kl 9.58
  • EMU: KPI (prel) december kl 11.00
  • USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.40
  • USA: industriorder november kl 16.00
  • USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Teknisk analys OMXS30

Svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,9 procent högre, vilket innebar en notering på 1 018,8. Tisdagens omsättning var tillbaka kring snittet för de senaste 3 månaderna. Detta indikerar att de större aktörerna är tillbaka från nyårsfirande.

Index är starkt och vi befinner oss i en positiv del av året. Tisdagens stängning ovanför 993 gav oss en köpsignal enligt vår utbrottsstrategi. Stop loss föreslås placeras vid 963.

På vägen upp är sannolikheten stor att en rekyl är nära eftersom index är kortsiktigt överköpt och primärtrenden som illustreras av MA-200 utmanas.

Det är således först när index faller genom stödet vid 926 punkter som vi agerar säljare. Därunder är 900 en psykologisk nivå. Håller inte stöden är dock risken hög för att vi ska ner och besöka 870-830.

Teknisk analys S&P 500

De amerikanska börserna fick en positiv start på det nya börsåret under tisdagen. S&P 500 var upp 1,5 procent till noteringarna 12 397. Omsättningen var 3,21 procent lägre än snittet för de senaste tre månaderna och den högsta sedan 21 december.

Index har brutit upp från sin triangelliknande formation och stängt ovanför motståndet kring 1 267  som köparna slagit i ett halvt dussin gånger de senaste två månaderna. Ser vi en etablerar över 1 267 tyder mycket på att att indexet har goda möjligheter att gå upp och testa förra årets högstanivåer kring 1 370.

Närmast på uppsidan bevakas 1 295 och på nedsidan är det framför allt decemberbotten vid 1 200 som utgör en psykologiskt viktig nivå.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.