Home > Morgonrapport 5/10 – Ökad riskaptit inför onsdagen

Morgonrapport 5/10 – Ökad riskaptit inför onsdagen

Stockholmsbörsen fortsatte ner under tisdagens handelssession. Den redan osäkra situationen i Grekland kryddades med en vinstvarning från Deutsche Bank och akuta likviditetsproblem för den fransk-belgiska banken Dexia.

Senare under kvällen vände humöret och de amerikanska börserna rusade strax innan stängning till positivt territorium. Rapporter om att EU-företrädare utvärderade sätt för att koordinera och återkapitalisera utsatta banker låg bakom den ökade riskaptiten.

Vidare sade USA:s Centralbankschef, Ben Bernanke vid tisdagens utfrågning inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott att Federal Reserve är redo att vidta ytterligare åtgärder för att få fart på tillväxten i USA.

Apples VD Tim Cook presenterade teknikjätten Apple i kväll sin senaste iphone. Väntan och spekulationerna är äntligen över, men det blev ingen iPhone 5 utan en iPhone 4s. Aktien föll kraftigt men fann stöd vid en viktig teknisk nivå. Se graf nedan.

På råvarumarknaden återspeglas den ökade riskaptiten av stigande priser under morgonen. Bland de råvaror vi håller under bevakning ligger kopparn i täten med en ökning till $3,16, vilket motsvarar en uppgång på 1,84 procent.

Koppar har fallit kraftigt under de senaste veckorna och utöver den allmänna konjunkturoron och utvecklingen i den europeiska skuldkrisen, har även CME Group annonserat en höjning av marginalkraven på kopparkontrakt på Comex. Detta påverkar prisbilden negativt då många handlare måste sälja sina positioner. Tekniskt sett är priset översålt.

Bland ädelmetallerna fick vi en säljsignal på kort sikt i guld efter att kursen fallit tillbaka vid motståndet $1680. Silver forsätter vara avvaktande och har rört sig i sidledes efter det kraftiga fallet 22-23 september.

På valutamarknaden föll USD/SEK tillbaka till 6,83 under tisdagen men stiger under morgonen och noteras vid 6,88 i skrivande stund.

Inför onsdagen pekar de europeiska terminerna på att aktiemarknaderna ska öppna positivt.

Dagens statistik

  • Storbritannien: BRC priser detaljhandeln september kl 1.01
  • Storbritannien: BNP (def) 2 kv kl 10.30
  • EMU: detaljhandel augusti kl 11.00
  • USA: Challenger varselstatistik september kl 13.30
  • USA: ADP privat sysselsättning september kl 14.15
  • USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn september kl 16.00
  • USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30Sverige (OMXS30)

OMXS30 föll kraftigt under tisdagen, men köparna återtog kontrollen när index närmade sig vår bevakningsnivå vid 850 punkter. Ni som läst vår senaste OMX analys vet att en köpsignal fallit på plats om man vill agera utifrån intervallet 850-970. Stop loss föreslås placeras vid 832 med sikte mot 970. Hinder på vägen upp utgörs av 932 och 940.


Guld (GC)

Guldet hade en stor intradagsrörelse under tisdagen. Ädelmetallen testade motståndet $1680, men köparna hade inte tillräckligt med självförtroende att forcera nivån och kursen vände ner och stängde i negativt territorium. Den kortsiktiga trenden (MA-20) är fallande och tekniskt sett ser det mörkt ut. Det är först när etablering sker ovanför 1680 som vi kan agera som köpare.


Apple

Appleaktien har ökat med 400 procent sedan 2009 och primärtrenden (MA-200) är stigande. Efter tisdagens presentation av den nya iPhone 4s rasade aktiekursen och utmanade primärtrenden. Köparna återtog dominansen och aktien stängde strax under motståndslinjen med en doji-liknande formation som flaggar för en uppgång där MA-20 och MA-50 utgör motstånd.


Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.