Home > Morgonrapport 5/9

Morgonrapport 5/9

Stockholmsbörsen föll tungt på fredagen och nedgångstakten tilltog efter att veckans viktigaste jobb siffror från USA visade sig vara sämre än väntat.

Sysselsättningen i USA förblev nämligen oförändrad i augusti, medan prognoserna pekat mot en uppgång i sysselsättningen med 68.000. Arbetslösheten i augusti tangerade förväntningarna och uppgick till 9,1 procent.

På marknaden diskuterades att den svaga jobbdatan ökade oddsen för en recession och för Fed-åtgärder. Fed har tidigare aviserat att de står öppna för nya åtgärder om så behövs.

De ledande indexen på de stora Asienbörserna föll på bred front i veckans inledande handel. Mest nedåt var det i Sydkorea där Kospi-indexet rasade 3,1 procent. Mycket talar för att vi kommer se Stockholmsbörsen inleda veckan med breda nedgångar.

Stockholmsbörsen (OMXS30)

Nedgångstakten i OMXS30 har avtagit och under förra veckan återtestades 970, men köparna hade inte tillräckligt med självförtroende att ta ut tidigare topp. För att vi ska agera som köpare krävs det att motståndet 970 forceras. Mycket talar nu att vi ser nya försök på nedsidan. MA-20, 920 följt av 900 framstår som potentiella stöd.

Koppar (HG)

Koppar föll tillbaka på fredagen i spåren av den tilltagande oron för recession som följde den amerikanska jobbrapporten. Trenden på kortsikt har övergått till stigande efter högre topp och botten. Det glidande medelvärdet på 20 dagar framgår som naturligt stöd och potentiell vändningpunkt på nedsidan.

Guld (GC)

Guldet avancerade till den högsta nivån på nästan fyra veckor på fredagen. Efter marginalhöjningar och vinthemtagningar för två veckor sedan tog ädelmetallen som väntat stöd vid MA-20 och återtestar tidigare topp. Priset är inte överköpt och ser vi att köparna forcera toppen 1900 har utbrottshandlare möjlighet att agera på köpsidan med stop loss strax under 1700.

Silver (GC)

Silvret handlas inom en stigande trendkanal och vi gick lång i samband med att priset rekylerade ner mot stödlinjen den 25:e augusti. Exit flyttar vi nu upp från 36,50 till 38,00. Momentum är stigande och noteras vid 61, vilket ger mer utrymme på ovansidan. Närmaste motstånd utgörs av 44,30.

Inför dagen 

Idag har de amerikanska börserna stängt, men de amerikanska aktieterminerna kan handlas.De europeiska terminerna indikerar en negativ inledning på dagen.Dagens statistik:
– Kina: HSBC inköpchefsindex tjänstesektor augusti kl 4.30 – Finland: BNP 2 kv kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 8.30 – EMU: inköpschefsindex tjänstesektor (def) kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: detaljhandel juli kl 11.00
Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.