Home > Morgonrapport: Spekulativt köp i OMXS30, men negativ öppning väntas

Morgonrapport: Spekulativt köp i OMXS30, men negativ öppning väntas

De finansiella marknaderna världen över regerade med lugn på sammanbrottet i förhandlingarna om det amerikanska skuldtaket. Dollarn rasade inte, obligationsräntorna steg ett par punkter och börserna steg. Inför dagen väntar dock börserna inleda dagen negativt, men terminerna indikerar inga större rörelser.

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen följde trenden och studsade upp kring våra stödnivåer enligt vår tro, om än i något blygsammare utsträckning än flertalet kontinentala börser, och här liksom i Europa gick banker starkt. Swedbank toppade storbolagsindex, medan typiskt defensiva tungviktare som Astrazeneca, Swedish Match och teleoperatörerna verkade i motsatt riktning.

För svensk del kom goda nyheter i form av ett inköpschefsindex som slog förväntningarna med god marginal. Index steg till 56,0, att jämföra med enligt SME Direkts väntade 52,5.

Gällande nedstängningen i USA tyder marknadens rörelser att investerarkollektivet tror att nedstängningen blir kortvarig och kan lösas innan skuldtaket slås i den 17 oktober, men det kärva tonläget har ökat osäkerheten. Vad gäller Federal Reserve är det nu än mer osannolikt att de börjar en nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna i oktober, då de troligen vill se konsekvenserna av nedstängningen först.

Men, om stängningen av staten i USA blir utdragen och skuldtaksproblemet inte får en lösning till den 17 oktober kan vi vänta oss en högre volatilitet och flykt till mer upplevt säkra tillgångar såsom guld och räntepapper.

På råvarumarknaden föll metaller kraftigt på tisdagen. Det ryktas som att en stor råvarufond tvingats stänga positioner och guldet testar nu en nyckelnivå. Under dagen publicerar vi veckans Råvarubrev.

Morgonens nyhetsflöde och marknadsutveckling

Asiatiska aktiemarknader öppnade tisdagshandeln i en mestadels positiv ton, med Tokyo som undantag där Nikkei-index hade sjunkit omkring 0,7 procent före lunchuppehållet. Kina håller fortsatt helgstängt.

Klockan 8.50 var terminerna för Euro Stoxx 50, DAX, FTSE100, och CAC40 samtliga ned mellan 0,1 och 0,4 procent.

Marknadsaktörer i Asien ser fortsatt den partiella stängningen av amerikanska myndigheter som kortvarig, mer oro uttrycks över behandlingen av det amerikanska skuldtaket.

På valutamarknaden är är dollarn något starkare mot euron och lite svagare mot euron.

I eftermiddag, klockan 14.15, kommer ADP att redovisa sin beräkning av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn i USA i september. Hur det blir med fredagens officiella sysselsättningsstatistik för september är än så länge oklart. Bureau of Labor Statistics har indikerat att de inte kommer att publicera data innan staten åter öppnar verksamheten.

Klockan 16.00 publiceras eventuellt data över bygginvesteringarna i USA i augusti. Här väntas en ökning med 0,4 procent, efter +0,6 procent i juli. Klockan 18.00 ska vidare Fedchefen i Boston, Eric Rosengren, tala om ekonomi.

På Europaagendan håller ECB-chefen Mario Draghi, pressträff klockan 14.30 efter räntebeskedet klockan 13.45. Centralbanken väntas hålla fast vid sin framåtblickande guidning, som säger att räntan väntas ligga kvar på nuvarande, eller lägre, nivå under en utdragen period.

Dagens viktigaste hållpunkter:

  • USA: ADP sysselsättning privat sektor september kl 14.15
  • ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30

Till ekonomikalender

OMXS30-index studsade upp vid stödnivåer

OMXS30 stängde 0,7 procent högre på nivån 1.268,4. Omsättningen 10,4 miljarder kronor nåddes, vilket kan jämföras med en ovanligt intensiv septemberhandel på i genomsnitt 13,2 miljarder kronor per dag.

Trots att snittet för september månad från 1987 var -2,14 procent lyckades OMXS30 avkasta +2,9 procent under samma period, vilket innebär en uppgång på 16,6 procent hittills under året. Det historiska snittet för oktober är 0,91 procent sedan 1987.

Rent tekniskt fick OMXS30 köpsignal 10 september som indikerar en uppgångspotential till först och främst ca 1300-1320. För att OMXS30 ska få några tydliga säljsignaler måste indexet etablera sig under stödområdet kring ca 1250-1266 där marknaden i veckan funnit stöd.

Efter köpsignalen fortsatte index upp och toppade vid 1292 tills det var dags att skaka av sig det överköpta tillståndet. Överköpta tillstånd tenderar marknaden eliminera genom att rekylera, gå i sidledes eller via en kombination av dessa rörelser.

Inför onsdagen väntas en öppning i negativt territorium, men rörelsen ner till utbrottsnivån betraktas som ett spekulativt köpläge med en stop loss vid 1250. Skulle OMXS30 stänga nedanför 1250, särskilt om det skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet, får indexet säljsignaler.

Läs mer: Månadskrönika: OMXS30 kortsiktigt i den bästa av alla världar

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)
USD/SEK
USD/SEK
Nikkei vs USD/JPY
Nikkei vs USD/JPY

Detta händer idag

Rapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kappahl (kl 7.30)
ÖVRIGA NORDEN
– Bang & Olufsen (kl 8.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: rapportpresentation kl 9.30

BÖRS

Statistik

– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CLS: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Stjärnafyrkant: anmälningstid i nyemission inleds, avslutas 16/10

Makro

Statistik

– EMU: PPI augusti kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor september kl 14.15
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Centralbanker

– Island: räntebesked kl 10.55
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30
– Polen: räntebesked

Makro övrigt

– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande Global Financial Stability Report kl 15.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Kina: helgstängt

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto