Home > Morgonrapport 6/12 – S&P varnar för sänkta kreditbetyg

Morgonrapport 6/12 – S&P varnar för sänkta kreditbetyg

Stockholmsbörsen uppvisade stigande kurser under måndagen där bankerna agerade draglok. Inför tisdagen indikerar terminerna att aktiemarknaderna ska inleda ner.

Utveckling i USA var i linje med i Europa, men strax innan USA-stängningen raderades stor del av uppgången efter besked om att samtliga euroländer kan vara i farozonen för nedgradering av S&P.

När USA nedgraderades i höstas påverkades inte lånekostnaderna för landet markant. Den stora problematiken och oron över en eventuell nedgradering av de europeiska länderna ligger i att Europas räddningsfond är beräknad på AAA.

Under måndagen träffades Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy som länge varit delade. Mötet utmynnade i ett positivt besked om att Frankrike och Tyskland har uppnått en överenskommelse där båda länderna vill ha ett nytt EU-fördrag för alla 27 medlemsländer.

På råvarumarknaden blinkar det rött på bred front under tisdagsmorgonen. Konjunkturkänsliga koppar är ner ca 2 procent.

På valutamarknaden stärks dollarn mot euron och kronan i  spåret av den förnyade oron i Europa efter S&P:s varning om nedgradering av eruoländerna.

Börsen idag

USA-terminerna fortsatte ner efter måndagens stängning och de europeiska terminerna pekar på nedgång.

– Tyskland: industriorder oktober kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 inledde måndagen i likhet med utvecklingen i Europa, med stabila uppgångar, men säljarna var snabba på knappen efter besked från S&P (se rörelsen i terminen ovan).

Trenden på kort sikt (nån dag till några veckor) som visas med MA-20 har övergått till neutral. Efter att förra veckan inleddes med tydlig köpdominans avslutades veckan med stor obeslutsamhet med svansar på ovansidan av kursstaplarna.

Även måndagens kursstapel visar på att säljarna är på hugget och det lutar åt att index ska testa nivåer på nedsidan. På nedsidan har vi ett stödområde kring 1 220-1 227. Vid ett fall genom stödnivån hissas en stor varningsflagga. På uppsidan har vi ett kluster av motstånd som måste passeras för att vi ska bli mer positiva.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 handlades ovanför nollinjen under hela måndagen och slutade 1,5 procent upp. Omsättningen (10,492) var den lägsta på 6 handelsdagar.

Index tangerade motståndet 993 och föll tillbaka 4,29 punkter. Den senaste upprekylen som tog fart 28:e november har utmynnat i ett överköpt tillstånd vilket innebär att köparna kan tappa självförtroendet. Kursstaplarna har tagit sig upp till det övre Bollingerbandet.

I måndagens OMX analys skrev vi att en kortsiktig strategi skulle kunna vara att blanka strax under motståndet 993. Läs mer om strategin här.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.