Home > Morgonrapport: ”Morgondagens jobbsiffra sätter tonen”

Morgonrapport: ”Morgondagens jobbsiffra sätter tonen”

Helt enligt plan passade marknadens aktörer på att ta en del vinster i samband med gårdagens öppningscall, något som mycket väl kan fortsätta i inledningen av dagens handel. Men än så länge är det bara krusningar på vattenytan. De stora pojkarna kommer inte att sätta ned foten förrän man fått kika på morgondagens jobbsiffra.

Få morgonrapporten dagligen till din e-post innan börsöppning

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX- morgondagens jobbsiffra avgörande
OMX- morgondagens jobbsiffra avgörande

Vår målkurs 1376 infriades under tisdagen. I gårdagens analys konstaterade vi att ”index i samband med dagens öppning är kortsiktigt sträckt på uppsidan och en vinsthemtagningsfas på intradagsbasis vore befogad. Det är trots allt fjärde dagen upp i sträck, och test av tidigare lokal topp därtill”. Och mycket riktigt passade marknadens aktörer helt enligt skolboken på att ta hem en del vinster på gårdagens öppningsförfarande. Gårdagens högsta kurser noterades inom de 10 första minuternas handel, och sedan plockade marknadens aktörer kontinuerligt vinst under resterande delen av dagen.

Det blev en trist och segdragen historia.

Vi skrev vidare i gårdagens analys att ”Även om det nu känns för sent att köpa, är det kanske också för tidigt att sälja”. Vi menade då att marknaden efter en kortare vinsthemtagningsperiod mycket väl kunde fortsätta uppåt. Gårdagens mycket blygsamma nedgång räknas knappast som en korrektion, men om marknaden skulle falla under dagens inledande handel (vilket ser sannolikt ut om man tittar på det teoretiska öppningsvärdet) skulle vi inte bli förvånade om detta markerade startskottet på en ny vända uppåt.

Gårdagen bjöd dessvärre inte heller på några omvälvande marknadsinsikter.

En institutionsmäklare proklamerade över en kopp kaffe i förra veckan ”att hela världen springer mot fixed income för tillfället” och att det mycket snart skulle ”lanseras flera nya obligationsfonder”. Mycket riktigt släpptes igår nyheten att Spiltan släpper en ny högräntefond. En frustrerad analytiker som är missnöjd med sin ComHem-anslutna bostadsrättförening skrädde inte orden; ”Börjar bli bråttom att sätta ComHem på börsen nu. Det är en skadeskjuten dinosaurie och de känner flåset från fräscha Netflix och Viaplay. De har höjt priser och har usel service. Man kramar nu ur de sista dropparna ur trasan innan man sätter det på börsen för en sisådär 22-23 miljarder”.

Ord och inga visor.

Den vinsthemtagningsperiod som påbörjades i och med gårdagens öppningscall kan få en followthrough under dagens inledande handel. Vi blir inte förvånade om denna svaghet inom kort förbyts i en ny kort uppgångsfas. Det är högst tveksamt om det är ett läge värt att köpa, men de aktörer som inte plockade hem samtliga sina positioner i samband med gårdagens öppningscall kan satsa på nya vändor mot uppsidan härifrån. Gårdagens börs var händelsefattig och det känns som om alla väntar på jobbsiffran 14.30 imorgon.

Innan dess kommer de stora pojkarna inte vilja bestämma sig för vilket ben man skall lägga tyngdpunkten på…

Följ skribenten på Twitter:

Läs Carl-Gustav Gyllenrams färska Råvarubrev: Råvarubrevet v14: ”Guldpriset i köpzonen”…

Läs Måndagens OMX-Analys av Anders Haglund: OMXS30 laddar för uppgång

Imorgon publiceras i vanlig ordning Carl-Gustav Gyllenrams uppskattade Veckobrev!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen stängde i linje med de ledande europaindexen på plus på onsdagen. Eftermiddagens inofficiella sysselsättningsrapport från USA kom in starkt utan att skapa någon större dramatik. Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,2 procent högre på 1.377,5. Omsättningen uppgick till 11,4 miljarder kronor i Stockholm. ADP:s inofficiella jobbrapport i USA visade på en stark utveckling i mars. Sysselsättningen inom privat sektor ökade med 191.000, samtidigt som siffran för februari reviderades upp. Uppgången i mars var i stort i linje med förväntningarna.

Inom OMXS30 stängde 17 av aktierna på plus och sju på rött. H&M bidrog med en uppgång på 1,1 procent mest till index medan Swedbank, ned 0,8 procent, agerade störst motvikt. Teleoperatörerna handlades också på rött. Teliasonera, som höll årsstämma, backade 0,5 procent. Bland annat framkom att bolagets förre vd Lars Nyberg inte beviljas ansvarsfrihet. SKF steg 1,0 procent. Den japanska konkurrenten NSK spås av affärstidningen Nikkei rapportera ett starkt brutet räkenskapsår (till 31 mars) drivet av en stark fordonssektor – i linje med SKF:s senaste och veckogamla omvärldsuppdatering.

Haldex en av årets vinnaraktier
Haldex en av årets vinnaraktier

Bland andra fordonsunderleverantörer fortsatte Haldex den senaste tidens positiva utveckling, +2,2 procent för dagen. Carnegies småbolagsförvaltare Viktor Henriksson konstaterade i en dagsfärsk fondkommentar att Haldex var mars månads största glädjeämne med sin uppgång på 17 procent. ”Enkelt uttryckt kan man säga att fordonssektorn är en av få cykliska sektorer som uppvisar styrka, inte minst i USA vilket gynnar Haldex.

Det verkar som att den hårda vintern gjort att det sålts extra mycket reservdelar. Haldex är därutöver inne i en marginalförbättringsresa och får också sägas vara en uppköpskandidat”, sade Viktor Henriksson. Cision steg 6,0 procent till 61:50 kronor. Aktiespararna kommenterade att man inte ska acceptera det liggande budet från Blue Canyon om 55:10 kronor eftersom aktien handlas högre och påminde också om tidigare spekulationer om konkurrerande bud.

RNB:s jämförbara försäljning minskade, och fortsatt svaghet rapporterades i Brothers-konceptet i bolagets halvårsrapport. Aktien handlades ned med knappt 5 procent. Pricer gladde med beskedet att bolaget fått en order värd 130 miljoner kronor i Frankrike, vilket bidrog till att aktien stängde 14,5 procent högre. Från guldbolaget Endomines var tonen mer dyster. Bolagets reservuppdatering innebar besvikelse enligt en vd-kommentar till Direkt, och aktien backade knappt 24 procent.

I flödet rekommendationer gav ABG Sundal Collier ett köpråd för Net Entertainment, som steg knappt 5 procent, och Intrum Justitia lyfte i sin tur 1,7 procent efter att Nordea åter tagit upp bevakning av aktien med en köprekommendation. En sänkt riktkurs från Citigroup fick Africa Oil att tappa 1,1 procent och Biogaia stängde knappt 7 procent lägre efter att Danske Markets sänkt sin rekommendation till sälj.

Detta händer idag

RAPPORTER
ÖVRIGA NORDEN
– Stolt-Nielsen

STÄMMOR
– Cortus Energy, Neste Oil, Skanska, Stille, Torm, Tryg

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: pressträff med Magnus Billing, vd för Nasdaq OMX Nordic kl 9.00
– Victoria Park: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, L Brands
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: första dag för handel efter split 5:1
– Lappland Goldminers: avlistas från First North efter konkurs
– Recipharm: beräknad första handelsdag på Nasdaq OXM Stockholm

EXKLUSIVE UTDELNING
– Elisa (1:30 eur), Metsä Board (0:09 eur), NCC (6:00 kr halvårsvis), Teliasonera (3:00 kr), Volvo (3:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Kina: tjänste-PMI mars kl 3.00
– Kina: HSBC tjänste-PMI mars kl 3.45
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn mars kl 8.30
– EMU: tjänste-PMI (def) mars kl 10.00
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
– EMU: detaljhandel februari kl 11.00
– USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 13 kl 14.30
– USA: handelsbalans februari kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: Markit tjänste-PMI (def) mars kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– ESV: prognos kl 10.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande World Economic Outlook kl 15.00

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto