Home > Morgonrapport 7/10 – Veckan avslutas med viktig statistik

Morgonrapport 7/10 – Veckan avslutas med viktig statistik

Stockholmsbörsen fortsatte upp under torsdagen. Nya lättnader från ECB aviserades i form av köp av säkerställda obligationer och nya repor med långa löptider. Någon räntesänkning bjöd dock inte ECB på och eftersom en sänkning delvis var inprisad reagerade marknaderna med en viss besvikelse.

Marknadsräntorna steg samtidigt som de flesta börserna i Europa visade uppgångar och euron handlades lite starkare mot dollarn.

Marknaden har prisat in en ”Lehman II-situation”. ECB kommer att göra vad som krävs för att förhindra att ett sådant scenario inträffar och man börjar höra en del trovärdiga lösningar om europeiska bankers återkapitalisering.

Torsdagens veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa i USA kom in bättre än väntat på 401.00 personer, väntat 410.000.

Råvarorna noterade breda gångar under torsdagen och forsätter utvecklas positivt under morgonen. Fortsatta indikationer från ECB om åtgärder för att begränsa spridningseffekterna av Europas skuldkris har påverkat sentimentet positivt.

Silver ökade kraftigt under torsdagen efter haft en sidledes rörelse under veckan. Eftersom stor del av efterfrågan kommer från industrin gynnas silver av ökad optimism på framtida tillväxt.

Guld har däremot haft en negativ korrelation till aktiemarknaden historiskt sett. Dock har vi sätt en omvänd korrelation under september där guldet fallit kraftigt i likhet med aktiemarknaden, vilket kan bero på vinthemtagningar, marginal höjningar på terminskontrakten och en dollarförstärkning.

Inför fredagen pekar de europeiska terminerna på att aktiemarknaderna ska öppna positivt.

Dagens statistik

Statistik

  • Estland: KPI september kl 7.00
  • Storbritannien: PPI september kl 10.30
  • Tyskland: industriproduktion augusti kl 12.00
  • USA: sysselsättning september kl 14.30
  • USA: grossistlager augusti kl 16.00Sverige(OMXS30)

OMXS30 steg som väntat under torsdagen och stängde vid dagshögsta i nivå med motståndet 920, som sammanfaller med den fallande motståndslinjen. Index har avslutat två dagar i följd med svansar på nedsidan av kursstaplarna, vilket visar att köparna har återtagit kontrollen. Mycket talar för att tidigare topp 932 skall testas. Således har vi fortfarande lägre toppar i diagrammet och ett kluster av motstånd på uppsidan, vilket ger oss att sannolikheten är hög att uppgången blir tillfällig.


USA (S&P 500)

S&P 500 gav oss en säljsignal under tisdagen som sedan visade sig vara falsk. Index vände upp och har stängt kring dagshögsta tre dagar i följd. Om vi ser till MacD kan vi konstatera att en liten köpsignal är på väg att effektueras men kombinationen av tredagars uppgångssvit och ett flertal motstånd på ovansidan ger oss att att en lite korrigering tillbaka är sannolik.


Guld (GC 12-11)

Guld kan handlas med GC terminen (bild till höger) eller med olika certifikat eller CFDs som speglar terminen. Trenden är fallande på kort sikt (MA-20) och det är först när index passerar $1680 som vi får en köpsignal i vår utbrottsstrategi. En rekyl upp kan bli snabb eftersom många måste köpa tillbaka sina blankade positioner. Det gäller att vara på tå och bevaka de viktiga nivåerna i diagrammen.


Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.