Home > Morgonrapport 7/12 – Positiv öppning väntas

Morgonrapport 7/12 – Positiv öppning väntas

Stockholmsbörsen föll tillbaka på onsdagen i brist på positiva tongångar efter varningen från S&P att sänka kreditbetygen i Europa. Under morgonen ser vi ökad riskaptit. Råvarorna blinkar grönt och indexterminerna pekar på uppgång när aktiemarknaderna öppnar kl 9.00. 

Efter uppgångsfasen förra veckan påminde kreditinstitutet S&P investerare om skuldkrisen i Europa vilket utmynnade i vinsthemtagningar och reducering av positioner under tisdagen. Det är ganska tydligt att syftet med varningsfingret från kreditinstitutet är att sätta press på de europeiska ledarna att fatta beslut vid toppmötet i slutet av veckan.

Vidare placerade S&P den europeiska stabilitetsfonden EFSF:s långsiktiga kreditbetyg AAA på negativ bevakning på tisdagen.

I USA var utvecklingen något positivare och stängde kring nollstrecket. De amerikanska indexen utmanar trendlinjer och novembertoppar och obeslutsamheten är märkbar. Trendlinjerna sammanbinder tidigare toppnoteringar och är viktiga nivåer att bevaka men inte att agera på.

På råvarumarknaden återhämtar sig priserna under morgonen efter övervägande nedgångar under tisdagen. Guld var ner och testade stödlinjen strax ovanför $1 700 igår, men vände upp och noteras marginellt högre under morgonen.

Silver är i en fortsatt konsolidering och bör undvikas tills marknaden väljer riktning. Konsolideringen gröper ur avkastningen  i vissa typer av hävstångsprodukter. Lär dig mer om hävstångsprodukter i vårt videoarkiv under fliken seminarier.

Börsen idag

USA-terminerna stiger under morgonen och även de europeiska terminerna visar på inledande uppgång.

– Storbritannien: industriproduktion oktober kl 10.30
– Tyskland: industriproduktion oktober kl 12.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 hade en trevande utveckling under tisdagen och stängde 0,1 procent upp. Index testade motståndet 1 266 men föll tillbaka och bildade en doji-liknande formation. I likhet med de övriga amerikanska indexen noteras S&P 500 vid psykologiska motståndsnivåer.

Dessutom noteras Stochastic på en hög nivå vilket visar på att indexet är relativt överköpt. Vi får nu se om vi får en kortsiktig nedåtrekyl eller inte.

Kommer ingen nedåtrekyl av någon större storlek kan det stressa de aktörer som inte är har så hög aktieandel i sina portföljer att kliva in i marknaden igen.

Läs tisdagens veckoanalys av S&P 500 för strategiförslag.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 föll tillbaka 1,1 procent till noteringen 977. Omsättningen var lägre än snittet för de senaste 3 månaderna vilket pekar på att de stora elefanterna inte har ökat aktieexponeringen.

Den kortsiktiga trenden som definieras av lutningen på MA-20 är neutral och Stochastics noteras på höga nivåer. Under tisdagen fann index stöd vid trendlinjen och det ser ut som att index kommer att studsa upp under onsdagen, iaf inledningsvis.

Närmast på uppsidan är det 993 som utgör motstånd. Därovan behöver index passera en fallande trendlinje och en oktobertopp som sammanfaller med MA-200 för att vi ska bli mer optimistiska i det längre perspektivet.

Läs måndagens veckoanalys av OMXS30 för strategiförslag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.