Home > Morgonrapport 7/2 – Grekland sätter tonen

Morgonrapport 7/2 – Grekland sätter tonen

Stockholmsbörsen inledde veckan neråt efter att Greklandsoron flutit upp till ytan. OMXS30-index slutade 0,4 procent lägre. Inför dagen pekar de europeiska terminerna på en inledande uppgång. 

Måndagen var fylld av motstridiga och tidvis kaosförmedlande rubriker om att få landets Greklands ledare att acceptera de villkor som satts upp för nästa stödpaket. Marknaden hade hoppats på ett eurogruppsmöte, men utan något att ta ställning till från Grekland finns än så länge ingen anledning för finansministrarna att samlas.

De senaste veckorna har det varit ganska tyst om Grekland och investerarna och negativa nyheter har inte bitit sig fast i den positiva börstrenden. Vi har bara väntat på att se oron återigen blomma upp, där vi kan se ett negativt sentiment ta överhanden. Detta scenario måste först bekräftas i våra kursdiagram innan vi drar några slutsatser.

Aktiemarknad

Aktiemarknaderna i Europa och i USA påverkades negativt av nyheterna från Grekland, men börserna återhämtade sig i slutskedet och lämnade ”svansar” på sina kursstaplar.

En svensk aktie som utmärkte sig under gårdagen var Volvo som gick mot strömmen och steg med 0,9 procent. En rad rejält uppskruvade riktkurser samt orderingångsstatistik från ACT låg bakom uppgången.

Inspirationslistan visar svenska aktier på Large Cap och kan sorteras utifrån våra olika indikatorer. Listan kan användas för att hitta intressanta aktier, men måste anpassas till individens tradingstrategi och riskhantering.

 

Aktiemarknad: Svenska börsen och USA-termin
Aktiemarknad: Svenska börsen och USA-termin

Råvarumarkad

På råvarumarknaden fortsätter det vara överhängande nedgångar under tisdagsmorgonen efter måndagens prisnedgångar i kölvattnet oron kring en betalningsinställelse av Grekland. En gemensam nämnare för samtliga marknader är att de ogillar osäkerhet och investerare flyr ”risk” av dessa naturliga förklaringarna.

Uppgångstakten i kopparpriset har avtagit och priset fortsätter ner under morgonen efter gårdagen kraftiga fall. Säljtrycket kan härledas till att IMF sade skuldkrisen kan tänkas komma att underminera den kinesiska tillväxten. Tillväxten bli så låg som 4,2 procent i stället för dagens prognoser på 8,2 procent om eurokrisen eskalerar.

Även ädelmetallerna faller och fortsätter att utvecklas i likhet med övriga riskfyllda tillgångslag. Guld och silver har klättrat upp mot hårt befästa motståndsområden och är kortsiktigt överköpta.

Råvaror: Guld, Silver och Koppar
Råvaror: Guld, Silver och Koppar

Börsen idag

Rapporter:

  • Alfa Laval (kl 7.30)
  • Axfood (kl 7.30)
  • SEB (kl 7.00)
  •  Tele2 (kl 7.00)
Statistik:
  • Tyskland: industriproduktion december kl 12.00

Teknisk analys OMXS30

Teknisk analys OMXS30
Teknisk analys OMXS30

OMXS30-index slutade måndagen 0,4 procent lägre till noteringen 1 074. Under eftermiddagen återvann köparna delar av förlorad terräng, vilket tydligt syns på måndagens kursstapel i dagsdiagrammet.

Den tertiära trenden (MA-20) är stigande och Stochastics visar att index fortfarande är spänt på uppsidan. Om man inte redan ligger för uppgång, kan man kan använda eventuella nedåtriktade rekyler till att köpa indexet.

Närmaste nivå på nedsidan är utbrottsnivån 1 050 och därunder den stigande trendlinjen som sammanfaller med terriärtrenden (MA-20).

Vill du få morgon- och veckorapporten till din e-post. Klicka här!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto