Home > Morgonrapport 8/11 – Europeiska dramat lika fängslande som en dokusåpa

Morgonrapport 8/11 – Europeiska dramat lika fängslande som en dokusåpa

Stockholmsbörsen inledde veckan med en nedgång som var större än de ledande europeiska börserna efter att Italien återigen hamnat på tapeten. Att fokus gått från Grekland till Italien syntes tydligt på obligationsmarknaden där de italienska räntorna steg till rekordhöga nivåer..

I USA vände börserna upp under kvällen efter ett uttalande från ECB-ledamoten Jürgen Stark. ECB-ledamoten Jürgen Stark uttryckte att han förväntar sig att den europeiska skuldkrisen kommer att vara ”under kontroll” inom två år.

Det europeiska dramat fortsätter och det politiska läget är fortsatt oklart i såväl Grekland som Italien. I Italien har det börjat storma kring Silvio Berlusconi, som står inför en förtroendeomröstning under tisdagen.

På råvarumarknaden var utvecklingen blandad. Guldet korrelerade negativt, steg kraftigt och  handlas svagt upp under morgonen. Tekniskt sett är trenden stigande på kort sikt och det är köp på rekyl som gäller. Vad som utmärker sig på råvarumarknaden är oljans motståndskraft trots senaste tidens oroligheter.

På valutamarknaden var rörelserna skiftande och drivna av nyhetsflödena från Europa.

Inför dagen

Inför tisdagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda upp.

Ha koll på:
– Storbritannien: industriproduktion september kl 10.30
– USA: NFIB, konfidensindikator för småföretag, oktober kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 bildade en doji-stapel för andra handelsdagen i följd efter att börsen stängde under måndagen. Öppningskursen sammanfaller kring stängningskursen och visar på obeslutsamhet bland investerarna. Måndagens stängning skedde intill MA-20 som pekar upp och definierar den kortsiktiga trenden. Således har MacD gett oss en säljsignal. Index har nu kommit ner till en intressant nivå och vi har tidigare nämnt att vi kan köpa på nedrekylerna med en stop loss strax under förra veckans botten. Passeras förra veckas botten vid 941 siktar vi mot 926. På uppsidan bevakar vi toppen 994 och passeras den nivån siktar vi mot nästa topp vid 1037.

USA (S&P 500)

S&P 500 kämpar med att etablera sig ovanför
1 260-nivån. Under måndagen var hammerstapelns stängning strax ovanför 1 260, men vi vill se mer köpstyrka för att blir mer optimistiska. Det som varit positivt de senaste två handelssessionerna är de långa svansarna på på nedsidan av staplarnas om indikerar att köparna är på hugget. Den kortsiktga trenden pekar kraftigt uppåt och det är stor chans att måndagens positiva stängning kring dagshögsta kommer prägla inledning positivt under tisdagen. Nästa motstånd utgörs av förra veckans topp vid 1 293.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.