Home > Morgonrapport 8/12 – Stor spänning inför slutet av veckan

Morgonrapport 8/12 – Stor spänning inför slutet av veckan

Stockholmsbörsen lyckades stänga marginellt upp under onsdagen efter att index befunnit sig i negativt territorium under större delen av dagen. Inför dagen indikerar de europeiska terminerna på en positiv inledning.

Idag är det även dags för ett nytt räntebesked från ECB. I november sänkte den nya ECB-chefen Mario Draghi räntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Den allmän förväntan är att ECB ska följa spåret och sänka räntan med 0,25-0,50 procentenheter. Allt annat vore en överraskning.

En ECB-sänkning med 0,50 procentenheter skulle understryka graden av allvar och öka pressen på att Stefan Ingves ska sänka ränta vid Riksbankens räntebesked 20:e december.

Priserna på råvarukontrakten utvecklades i takt med aktiemarknaden. Kurserna var i överlag ner, medan guld gick mot strömmen och ökade ca $30.

De senaste månaderna har marknaden varit manodepressiv, dvs. den söker ständigt efter balans, men har en kontinuerlig återkommande tendens att antingen vara euforisk eller depressiv. Vi ser tydliga tendenser av ”risk on/risk off” strategier för samtliga tillgångslag.

Ett tydligt exempel är korrelationen mellan ädelmetallen guld och basmetallen koppar. Guld som tidigare utvecklas med negativ korrelation till aktiemarknaden har de senaste månaderna haft en anmärkningsbart likt utveckling jämfört med den konjunkturkänsliga metallen koppar. (Se diagram till höger)

Börsen idag

USA-terminen ES noteras under nollstrecket under morgonen medan de europeiska terminerna visar på inledande uppgång.

  • USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckosiffra kl 14.30
  • USA: grossistlager oktober kl 16.00
  • EU: toppmöte inleds kl 19.30

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 fortsätter att brottas med en tydlig motståndsnivå. Index handlades i negativt territorium under dagen, men gjorde ett kvickt försök att forcera veckans toppnoteringar vid 1 266. Stängningen skedde strax under den psykologiska nivån.

Vi har under veckan beskrivit ett flertal hinder på uppsidan som utgörs av 1 266, MA-200 och den fallande trendlinjen. Ju fler gånger köparna misslyckas passera desto mer framhävande blir motstånden och än kraftigt blir utbrottet när det väl faller på plats.

Den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor) som definieras av lutningen på MA-20 är oregelbunden. Stochastics visar att index är översålt och talar för att en rekyl kan ske innan nya test på uppsidan.

Om motstånden passeras ökar sannolikheten för att den längre trenden övergår till positiv.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 steg som väntat under inledningen men föll sedan tillbaka. Under slutet av sessionen återkom köparna och pressade upp index till 978,82.

Köparnas styrka strax innan stängningen illustreras i dagschartet med en lång svans på nedsidan av kursstapeln. En Hammer-liknande formation för uppgång som behövs bekräftas.

I början av december effektuerades en köpsignal i MacD och därefter har Stochastics noterats på höga nivåer, som visserligen visar på styrka, men talar också för att index ska söka sig till jämviktsläge.

Närmast på uppsidan är det 993 som utgör motstånd. Därovan behöver index passera en fallande trendlinje och en oktobertopp som sammanfaller med MA-200 för att vi ska bli mer optimistiska i det längre perspektivet.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.