Home > Morgonrapport 9/12 – VIX-index klättrar uppåt

Morgonrapport 9/12 – VIX-index klättrar uppåt

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 2,3 procent ner till noteringen 956,6 på torsdagen. ECB sänkte som väntat sin styrränta och inför dagen pekar aktieterminerna på att fredagen ska inleda ner.

Vid ECBs pressträff meddelade Mario Draghi att några ökade obligationsköp inte kommer bli aktuellt. ECB inte vill kringgå förbudet att finansiera euroländer utan i stället lägga tryck på de policyansvariga att göra sitt jobb. Aviseringen sänkte humöret på världens marknader.

Marknadens fokus riktas till fullo på besked från det europeiska toppmötet, som avslutas på fredagen. I kväll, klockan 18.00 meddelar även bankmyndigheten EBA de nya resultaten av stresstesterna av banker, som ska visa hur mycket kapital bankerna behöver ta in för att klara kapitalkraven.

På råvarumarknaden återhämtar sig ett flertal kontrakt under morgonen efter prisfallen på torsdagen. Guldet agerade som alla andra riskfyllda tillgångar och föll kraftigt. Uteblivna konkreta beslut från toppmötet innebär att sannolikheten ligger i favör till en utbredd risk-off effekt på samtliga tillgångar.

VIX-index som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 optioner är en bra indikator på hur handlarna hedgar deras positioner. Vi har under veckan handlats under 30-nivån, men på torsdagen steg index och stängde vid 30,59. När rädslan annalkar sig kan oron snabbt övergå till panik vilket avspeglar sig snabbt i VIX-index.

Börsen idag

USA-terminen noteras i negativ territorium under morgonen och även de europeiska terminerna blinkar rött.

  • USA: Michigan-index (prel) december kl 15.55
  • Kina: industriproduktion, detaljhandel, fasta investeringar november

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 föll kraftigt och stängde 2,1 procent ner till noteringen 1 234,35. Omsättningen var strax under snittet, ingen större avvikelse.

Index är överköpt och har under veckan brottas med ett kluster av motstånd. Under gårdagen skedde rekylen som vi väntat på under veckan.

Närmast på nedsidan bevakar vi 1 227 som sammanfaller med det glidande medeltalet på 20 dagar. Vid ett fall genom 1 227 och 1 220 talar mycket för att nedgångstakten tilltar och vi siktar då mot oktoberbotten.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 steg inledningsvis men köparna tappade självförtroendet och index föll till 956,57 vilket motsvarade en nedgång med 2,3 procent. Omsättningen var den högsta än så länge i december.

I likhet med de amerikanska indexen och många europeiska har OMXS30 under veckan befunnit sig nedanför motståndsområden och på torsdagen tog säljarna överhanden.

Index möter upp MA-20 på nedsidan och därunder utgör 926-940 ett stödområde. Den kortsiktiga trenden är oregelbundet och marknadsläget är oerhört svårbedömt. Finner man ingen bra risk-reward bör man sitta på avbytarbänken.

Helgtips: Besök vårt videoarkiv. Det är uppdaterat med en stor mängd filmer.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.