Home > Morgonrapport: ”OMX kippar efter andan inför 14.30…”

Morgonrapport: ”OMX kippar efter andan inför 14.30…”

Det mest troliga alternativet är att marknaden kippar efter andan ytterligare en dag eller två för att sedan fortsätta uppåt. Men det är inget köpläge. Befintliga innehav är en sak.  Men det finns ingen rationell anledning att ta på sig ny risk innan dagens jobbsiffra.

Få morgonrapporten dagligen till din e-post innan börsöppning

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX kippar efter andan i väntan på 14.30
OMX kippar efter andan i väntan på 14.30

Vi befinner oss fortfarande i den vinsthemtagningsperiod som påbörjades i och med onsdagens öppningscall; ett skolboksexempel i att ta vinst. Men rensat för utdelningseffekter har det inte varit mycket till rekyl. Marknaden har snarare stått och stampat på stället. I gårdagens analys skrev vi att: ”Vi blir inte förvånade om denna svaghet inom kort förbyts i en ny kort uppgångsfas. Det är högst tveksamt om det är ett läge värt att köpa, men de aktörer som inte plockade hem samtliga sina positioner i samband med gårdagens öppningscall kan satsa på nya vändor mot uppsidan härifrån.”

Vi ser ingen anledning att revidera vår ståndpunkt.

Efter fyra spänstiga uppdagar på raken måste även den mest haussade marknad hämta andan ett tag. Men den nedgång som diagrammet förmedlar kan man med fördel ta med en nypa salt. Nedgången i diagrammet beror till största delen på att Telia och Volvo handlades ”ex kupong” (hela 6,2 % för Telia). Med hänsyn till detta backade index betydligt mer beskedliga 0,15 %. Med andra ord var gårdagens börsdag relativt sett en icke-händelse. Och i vanlig ordning uppkommer dessa dagar i lägen där marknaden väntar på att den fortsatta färdriktningen skall utkristallisera sig.

De kallas också för ”narrow-range”-days eller rotationsdagar.

Dessa dagar är vanliga då marknaden nått en allmänt accepterad motståndsnivå (1376) och börjat tveka. Dagar då börsen kippar efter andan efter en utmattande uppgångsfas, och de stora pojkarna ogärna fingrar alltför febrilt på köpknappen.

Dagar då man inväntar nästa dags viktiga jobbsiffra.

Avanza ger självaste ICA-Stig en match
Avanza ger självaste ICA-Stig en match

I sann fredagsmys-anda kostar vi på oss en del mer triviala marknadsobservationer. Årets Aprilskämt har avhandlats med branschkollegor, och de flesta verkar eniga. Det finns egentligen två tydliga vinnare. Typ. Det ena ”aningen” mindre rumsrena alternativet skulle få alldeles för många av våra kära läsare att rodna betänkligt, och det vill vi ju inte. Men den andra vinnaren förtjänar att hyllas oförbehållsamt. Med reklammannamässig briljans och fingertoppskänsla har nämligen Avanza både lyckats fånga och såga sina samtida konkurrenter i en kampanj som gör självaste ICA-Stig grön av avund. Ett smakprov  finns till höger.

En slipad trader som handlar VOLYM förstår inte riktigt ståhejet som omgärdat den nyligen uppblossade HFT-debatten: ”No Shit Sherlock! Menar de att robotarna har fördelar jämfört med oss andra? Snacka om årets icke-nyhet!” En hedgefondsspecialist summerar den gångna månaden i mindre positiva ordalag; ”8 av 10 hedgefonder har haft det tufft i Mars. Inga stora pengar, men de flesta har trampat snett.”

Tillbaka till börsen.

Det mest troliga alternativet är att marknaden kippar efter andan ytterligare en dag eller två för att sedan fortsätta uppåt. Men det är inget köpläge. Bilden är otydlig. Världens börser hovrar kring sina ”all-time-highs” i väntan på jobbsiffran 14.30, och det finns ingen rationell anledning att ta på sig bingolotto-betonad risk på förhand. Bättre då att först känna efter vartåt vindarna blåser.

Det finns trots allt lägen då det är helt OK att agera vindflöjel.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Läs även Carl-Gustav Gyllenrams dagsfärska Veckobrev!

Läs Tradingportalens Råvarubrev: Råvarubrevet v14: ”Guldpriset i köpzonen”…

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen backade under torsdagen efter fyra raka handelsdagar på plus. Avskilda utdelningar från Teliasonera och Volvo tyngde. Bland europeiska handelsplatser var stämningen något blandad. Den europeiska centralbanken ECB lämnade som väntat sina styrräntor intakta Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,6 procent till 1.369. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde knappt 14 miljarder kronor ”Efter fyra dagars uppgång brukar det komma en reaktion och jag räknar med en rekyl i tre-fyra dagar innan det fortsätter upp” sade Johnny Torssell, som arbetar med teknisk analys på Carnegie, till Nyhetsbyrån Direkt

Från andra sidan Atlanten märktes bland annat att antalet nyanmälda arbetslösa hamnade något över förväntan. Vidare rev amerikansk tjänste-PMI hårfint förväntningsribban. På Europakartan lämnade alltså ECB helt enligt ritningarna räntorna orörda. Banken utesluter dock inte ytterligare stimulansåtgärder framöver. Vidare hamnade både svenskt och europeiskt tjänste-PMI något lägre än analytikernas snittprognoser.

På svenskt börsgolv backade Teliasonera 7,3 procent eller runt 3:60 kronor, alltså mer än den avskilda utdelningen på 3 kronor. Volvo, som delar ut lika mycket, backade 3:20 kronor, vilket justerat för utdelningen alltså var en mindre nedgång Bland andra storbolag backade Sandvik 1,2 procent till 91:45 kronor. JP Morgan har upprepat sin underviktsrekommendation för verkstadsjätten och sänkt riktkursen till 70 från tidigare 77 kronor. Banken tror att avkastningen inom affärsområdet Machining Solutions kommer utgöra en besvikelse framöver.

H&M steg initialt och utgjorde OMXS30-indexets främsta livboj i kraft av sin indextyngd, men backade till slut 0,6 procent. Vd Karl-Johan Persson talade i en Bloomberg-intervju om bolagets asiatiska planer. Det mesta var tidigare känt, bland annat planer på att ha 80-90 butiker i Kina till årsskiftet, medan planer på e-handel i Indien var nyare. Utanför OMXS30 slutade nykomlingen Recipharm på 85:75 kronor, en bra bit över läkemedelstillverkarens introduktionspris på 78 kronor. Nyhetsförmedlingsbolaget Cision slutade oförändrat på 61:50 kronor. Meltwater lade under torsdagen ett konkurrerande bud på 60 kronor per aktie, villkorat av att 80 procent av ägarna accepterar det. Budet är nästan 5 kronor över liggande GTCR-bud.

Spelbolaget Betsson förlorade kring 2 procent sedan SEB Equities sänkt bolaget från köp till behåll. Black Earth Farming steg cirka 6 procent efter rysk markförsäljning. Diamantbolaget Lucara fortsatte den senaste tidens uppgång med stöd av en köprekommendation från Remium och klättrade nästan 1 procent. Ica retirerade 1,7 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll från köp. Nedgraderingen återspeglar stark kursutveckling den senaste tiden, en hög värdering, ihållande osäkerhet om Icas norska verksamhet och svag försäljning på sistone på den svenska marknaden. Skistar lyfte emellertid nästan 6 procent efter att regeringen beslutat bidra med en kvarts miljard till flygplats i Sälen.

Detta händer idag

STÄMMOR
– Ellen, Gripen Oil & Gas, Serstech

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i mars från LMC Automotive
– Norwegian: trafiksiffror för mars

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cision: förlängd anmälningstid i Blue Canyons bud avslutas
– Metallvärden: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Neste Oil (0:65 eur), Skanska (6:25 kr), Stille (1:00 kr), Tryg (27:00 dkk)

MAKROSTATISTIK
– SCB: industriproduktion februari kl 9.30
– SCB: industriorder februari kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion februari kl 9.30
– SCB: restaurangindex februari kl 9.30
– Tyskland: industriorder februari kl 12.00
– USA: sysselsättning mars kl 14.30

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar bankers återbetalning av LTRO-lån kl 12.00

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto