Home > Morgonrapport: ”Aktivitet kring nyckelnivåer 1398 eller 1391 ger viktiga ledtrådar…”

Morgonrapport: ”Aktivitet kring nyckelnivåer 1398 eller 1391 ger viktiga ledtrådar…”

Vi fick den rekyl vi efterlyste under gårdagens handel. Nu inväntar vi hur OMXS30-index rör sig kring nyckelnivåer i kursdiagrammet för att bättre kunna fastställa den troliga fortsatta färdriktningen. De två nyckelnivåer vi är särskilt intresserade av på kort sikt är 1398 respektive 1391. VM i fotboll startar idag och kommer sannolikt att dränera en redan avslagen försommarbörs på ytterligare volym. På lite sikt borde vi fortsätta norrut, men på kortare sikt är det inte osannolikt med lite stökigare kursutveckling…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-indexVår efterlysta rekyl i OMXS30-index materialiserades under gårdagen

I gårdagens morgonrapport skrev vi ” Rekyl trolig innan avresa mot 1422”.

Och precis som vi väntat oss fick vi vår rekyl…

OMXS30-index inledde dagen aningen ovanför sitt fibonaccimotstånd (1405), mycket tack vare utomordentlig styrka i H&M. Men sedan övertog säljarna kommandot precis som väntat och pressade ned index i en välbehövlig rekyl.

OMXS30-index stängde gårdagen på 1400,35 en nedgång motsvarande 0,42 %.

Som jag ser det finns det två potentiella nivåer där nedgången kunde få en första kortsiktig motreaktion. Den första nivån är kring nivån 1398, där vi har ett kluster av viktiga intradagsnivåer.

OMX intradagsdiagram närmade sig igår gapet vid 1391
OMX intradagsdiagram närmade sig igår gapet vid 1391

Det var sannolikt ingen slump att marknaden valde att stänga nära denna nivå, och att lägsta kurs för dagen var just 1398,28 punkter (nästan exakt på det viktiga klustret).

Och den andra nivån är den nivå vi skrev om i gårdagens morgonrapport där vi slog fast att ”det finns ett ouppklarat gap för OMXS30-index på nedsidan (drygt 1391) som normalt borde fyllas”.

Det är just detta ouppklarade gap vid 1391 som i nuläget tilldrar sig mitt största intresse. Om vi skulle nå 1391 skulle marknadens reaktion kring denna nivå erbjuda rikligt med information angående den sannolika fortsatta färdriktningen.

En i övrigt mycket slö vecka avseende makronyheter får en uppiggande skjuts under de avslutande två dagarna. Idag kommer veckans viktigaste siffra detaljhandelssiffran (kl 14.30), och vid denna tid kommer också importpriser och nyanmälda arbetslösa. Konsumentförtroende kommer 15.45 och lager osålda varor är väntat 16.00. Imorgon fredag är det dags för Kina att innan öppning (kl 7.30) komma in med makrosiffror avseende detaljhandel, industriproduktion och fasta investeringar.

Idag startar också fotbolls-VM och ser man till historiska lärdomar blir det en period då volymerna torkar ut än mer, men det kan däremot bli en hel del rörelse.

Ser vi till den större bilden är trenden uppåt, och eventuella rekyler bör ännu så länge betraktas som köplägen. Sannolikheterna är fortfarande goda att vi når vår målkurs 1422, även om vägen dit kanske blir tämligen stökig.

Vi närmar oss mycket intressanta och tillförlitliga signaler i en aningen mer långsiktig modell, något vi tror vi kommer att få anledning att återkomma till under nästa veckas handel.

Slutsats: Vi fick den rekyl vi efterlyste under gårdagens handel. Nu inväntar vi hur OMXS30-index rör sig kring nyckelnivåer i kursdiagrammet för att bättre kunna fastställa den troliga fortsatta färdriktningen. De två nyckelnivåer vi är särskilt intresserade av på kort sikt är 1398 respektive 1391. VM i fotboll startar idag och kommer sannolikt att dränera en redan avslagen försommarbörs på ytterligare volym. På lite sikt borde vi fortsätta norrut, men på kortare sikt är det inte osannolikt med lite stökigare kursutveckling…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen inledde onsdagen på plus tack vare H&M som drog upp index efter starka försäljningssiffror. Styrkan avtog dock och Stockholm följde med övriga Europa ned och stängde lätt på minus. SAS sjönk efter en prognossänkning från tyska konkurrenten Lufthansa.

OMXS30 index stängde till noteringen 1.403, en nedgång med 0,4 procent. Aktier för nästan 12 miljarder kronor hade omsatts.

Två detaljhandelsbolag var i fokus under onsdagen, Clas Ohlson och H&M. Det senare levererade starka försäljningssiffror som visade en uppgång med 19 procent i maj, att jämföra med enligt SME Direkt förväntade 12 procent.

H&M lyckades inte tangera sin högsta notering på 300:70 kronor från januari tidigare i år. Aktien vände på 298:40 kronor på morgonen men föll tillbaks och stängde till slut i stort sett oförändrat.

I sektorn rapporterade hemmafixarkedjan Clas Ohlson en förlust på 18 miljoner på rörelsenivå under räkenskapsårets sista kvartal. Väntat var en vinst på 4 miljoner. Utdelningen fastställdes till 4:75 kronor, något lägre än väntade 4:96. Försäljningen i maj var dock bättre än väntat. Aktien backade 5,4 procent.

Tyska flygbolaget Lufthansa sänkte sin resultatprognos för både 2014 och 2015 på grund av bland annat en svagare intäktsutveckling än väntat. Aktien handlades ned nästan 14 procent i Tyskland och i Stockholm sjönk SAS 3 procent.

Pfizers finanschef sade i en intervju på onsdagen att bolaget har ett ”starkt grepp” om Astra Zeneca, rapporterade Bloomberg News. Astra Zeneca stängde 1,3 procent upp.

Fastighetsbolaget Kungsleden sjönk efter att bolaget överklagat gårdagens negativa skattedomar till kammarrätten. Bolaget reserverar cirka 1,6 miljarder kronor för tidigare domar där förlustrisken bedöms vara över 50 procent. Marknaden sänkte aktien 2,3 procent.

Bland förlorarna märktes också en rad verkstadsbolag. SKF och och ABB tappade båda över 1 procent, medan Alfa Laval och Sandvik backade cirka 0,8 procent. Förnyad politisk oro i norra Irak tyngde flera av de bolag som har verksamhet i regionen.

Swedbank sänkte sin rekommendation för norska DNO av detta skäl och i Sverige sjönk Shamaran. Ny information från regionen på eftermiddagen tolkades dock positivt av marknaden och Shamaran återtog förmiddagens fem procentiga fall. Ett annat bolag som också har verksamhet i norra Irak är Cassandra Oil som föll över 10 procent. Aktien tyngdes också av att bolaget i tisdags meddelade att de kommer behöva ta in mer kapital under 2014.

Bland råvarubolagen noterades guldgrävaren Semafo, som steg 6,8 procent till 25:47 kronor. Övriga större gruvbolag stängde med mindre förändringar för dagen. SSAB A var svagast i storbolagsindex med en nedgång på 1,8 procent.

Medicinteknikbolaget Medivir, som figurerat flitigt i nyhetsflödet den senaste tiden, steg ytterligare 4 procent på onsdagen till 146:50 kronor. Erik Penser inleder med köp och riktkursen 200 kronor. Aktien har därmed stigit nästan 15 procent den senaste veckan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

STÄMMOR
– Community Entertainment (ändrat datum från 22/5), Deflamo, Etrion, Hyresfastighetsfonden Management

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Swedol: försäljningsrapport för maj kl 8.50

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Besqab: beräknad första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Greater Than: första dag för handel på Aktietorget (ändrat från 9/6)
– Prostalund: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– BW Offshore kl 9.00

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: RICS husprisindex maj kl 1.01
– Japan: maskinorder april kl 1.50
– Frankrike: KPI maj kl 8.45
– SCB: småhusbarometern maj kl 9.30
– SCB: KPI maj kl 9.30
– EMU: industriproduktion april kl 11.00
– USA: detaljhandel maj kl 14.30
– USA: importpriser maj kl 14.30
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: lager av osålda varor april kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: månadsrapport kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: stabilitetsrapport kl 8.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
– Opec: månadsrapport kl 12.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto