Home > Morgonrapport: ”Alla ögon på Super-Mario, våra blickar kvar på 1422…”

Morgonrapport: ”Alla ögon på Super-Mario, våra blickar kvar på 1422…”

Allt kan hända idag. Förväntningarna är högt ställda inför ECB-mötet. Samtidigt har Mario Draghi blidkat marknaden tidigare. Klockan 13.45 kommer räntebeskedet och klockan 14.30 är det dags för presskonferens med Draghi. Vi bibehåller 1422 som målkurs för svenska OMXS30-index på sikt, men det osäkra läget gör att sidlinjen känns som ett tilltalande alternativ tills krutröken lagt sig. Under morgondagen kommer den viktiga sysselsättningsstatistiken för maj månad men då är Sverige stängt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Idag fastställer ECB ödet för världens börser...
Idag fastställer ECB ödet för världens börser…

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”I innevarande ögonblick kan det dock vara klokt att plocka bort en del spelmarker från bordet, ställa sig på sidlinjen, och invänta att den värsta krutröken lägger sig innan man agerar”. Vi skrev också att ”Förväntansbilden är högt ställd, och endast omfattande tillgångsköp och QE-åtgärder kan rimligtvis förse marknaden med ytterligare bränsle för fortsatt uppgång”. Och vi står fast vid dessa ståndpunker.

Det är lönlöst att försöka fastställa vad centralbanken ämnar göra idag. Allt vi kan göra är att gissa, och att invänta besluten.

Alla ögon vilar på ECB.

Och det är mycket som står på spel. Marknaden har under de senaste veckorna prisat in de flesta av de traditionella stimulansåtgärder som finns att tillgå. ECB kommer med mycket stor sannolikhet att sänka sin depositränta, marginalräntan och huvudrepan idag. Detta vet alla aktörer om.

Men det är de tunga pjäserna i vapenarsenalen som marknaden är ivrig att börja fingra på.

Den stora frågan marknaden vill ha svar på är vad man beslutar om kvantitativa lättnader, dvs eventuella tillgångsköp och hur man förhåller sig angående ett eventuellt tredje LTRO-paket. I dagsläget tror en tredjedel av alla marknadsanalytiker att ECB kommer att tillkännage kvantitativa lättnader idag. Och i viss mån ligger säkert förhoppningar angående QE-åtgärder även inbakade i dagens kurser.

OMX intradag är fortsatt uppåtriktad
OMX intradag är fortsatt uppåtriktad

Allt detta sammantaget skapar en mycket delikat situation.

Sannolikt har eventuella räntebesked en marginell betydelse för marknadens fortsatta välmående. Men om däremot ECB skulle avstå från varje form av ”QE Euro Style” är risken stor att den förhoppningsfulla marknaden i en handvändning tar ett gemensamt ”risk-off”-beslut.

Detta är givetvis något ECB är medvetna om.

Och det var i en liknande situation för två år sedan som Draghi höll sitt berömda ”Vad som än krävs”-anförande. Då lovade han att han var beredd att göra vad som än krävdes för att rädda Euro-zonen från en kollaps. För att ge det hela lite eftertryck tillade han; ”och tro mig, det kommer att räcka mer än tillräckligt…”

Den gången rusade såväl börsen som Euron mot skyarna.

Och det är just denna typ av försäkran marknaden är ute efter. Mario är väl medveten om alla förhoppningar, och han vet att varje litet ord kommer att vägas på guldvåg. Därför finns det en möjlighet för Draghi att låta marknaden göra jobbet åt honom. Små nyanser i talet som leder till att marknaden säljer Euro, skulle till exempel uppnå exakt det önskade resultatet utan att ECB behöver agera över huvud taget.

USA på ATH och överköpt, men allt kan hända
USA på ATH och överköpt, men allt kan hända

Och trycket från omvärlden är massivt för närvarande.

Alla kräver billiga pengar, lättvindigt kapital, låga räntor, och tillgångsbejakande stimulanser. Och kraven på centralbanken är (orättvist) många. Inflationen måste komma igång. Japans ekonomiska öde måste till varje pris undvikas. Södra Europa måste räddas.

Hela EU-projektet måste undsättas…

Ser man på bilden rent tekniskt är vi fortfarande på väg mot 1422 och de senaste dagarnas tveksamhet var helt enkelt en obetydlig rekyl inom ramen för en större och betydligt mer betydelsefull uppåttrend. Men ECB-mötet stökar till det.

I ärlighetens namn kan vad som helst hända.

Det finns ingen möjlighet att bestämt peka med hela handen åt någon specifik riktning. Om ECB beslutar sig för kvantitativa lättnader i form av LTRO3 väntar sannolikt ett rally, och nya bejublade högstanoteringar för världens börser. Men en avsaknad av QE, eller ett ECB som inte tillgodoser marknadens förhoppningsbild på ett tillräckligt fingertoppskänsligt sätt skickar börsen söderut.

VIX är nere på låga 12...
VIX är nere på låga 12…

Men den viktigaste indikatorn, trenden, pekar fortfarande uppåt.

Vi har fått en klassisk köpsignal med en målkurs på 1422. Denna typ av köpsignaler, hur rudimentär den än må te sig för den oinvigde, har relativt goda statistiska möjligheter att infrias (>73 %). Men trots allt kan det vara klokt att inta en aningen mer försiktig hållning tills informationspusslet är mer överskådligt.

Det finns två separata hålltider att ta fasta på under morgondagen.

-Själva räntebeskedet i sig, som presenteras klockan 13.45.
-Den efterföljande presskonferensen med Mario Draghi klockan 14.30.

Och det är vid presskonferensen som fyrverkerierna väntas. Och låt oss verkligen hoppas att marknaden börjar röra lite på sig.

När man pratar med andra marknadsaktörer är uppgivenheten märkbar. En skicklig terminstrader med förkärlek för OMX klagar på tristessen och låter allmänt blasé:

”Börsen är helt död. Det händer ju i princip ingenting. Man väntar på att marknaden skall hitta på något, marknaden väntar i sin tur på att Draghi skall snacka. Och sedan är det inte långt kvar till VM och då kommer det väl om möjligt bli ännu mer dött. Till och med tysken [avser tyska DAX-terminen] känns ju lite stel. Man skulle åkt till Brasilien istället”.

Slutsats: Allt kan hända idag. Förväntningarna är högt ställda inför ECB-mötet. Samtidigt har Mario Draghi blidkat marknaden tidigare. Klockan 13.45 kommer räntebeskedet och klockan 14.30 är det dags för presskonferens med Draghi. Vi bibehåller 1422 som målkurs för svenska OMXS30-index på sikt, men det osäkra läget gör att sidlinjen känns som ett tilltalande alternativ tills krutröken lagt sig. Under morgondagen kommer den viktiga sysselsättningsstatistiken för maj månad men då är Sverige stängt.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsens steg svagt på onsdagen under en måttlig omsättning inför torsdagens ECB-möte, där sänkta styrräntor och nya stödåtgärder ligger i korten från den europeiska centralbanken för att få bukt på den låga inflationen. I Europa utvecklades Londons FTSE 100 sämst med en nedgång på 0,3 procent, medan tyska DAX steg 0,1 procent.

OMXS30 stängde 0,1 procent högre på 1.397,5 under en omsättning på knappt 9,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Hexagon, som just haft kapitalmarknadsdagar i Las Vegas, sköt fram tidpunkten för när bolaget ska nå sina mål för försäljning och lönsamhet. Nu ska målen om försäljning på 3,5 miljarder euro och en ebit-marginal på 25 procent nås 2016 – ett år senare än förut. Flera banker hade dock anat att bolaget inte skulle nå målen i tid och aktien stängde upp 2,3 procent. ”Sell on rumor, buy on fact. Alla visste att de skulle sänka, det låg redan i alla estimat. Man var underviktad för det och skulle köpa aktien då den kom ned på prognossänkningen”, sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Bortsett från Handelsbanken bidrog bankerna tillsammans med Volvo mest till storbolagsindex medan just Handelsbanken, tillsammans med Nokia och H&M utgjorde motvikter till uppgången. SEB och Nordea bjöd på uppgångar om 0,8 procent följt av Swedbank som steg 0,6 procent. Handelsbanken backade 0,4 procent efter en rekommendationssänkning från Exane BNP Paribas. Nordeas plockade också ur aktien ur sin modellportfölj på tisdagen med rubriken ”lever på gamla meriter”.

”Vi anser att förväntningarna på den framtida utvecklingen är för höga och vi har svårt att se att Handelsbanken ska lyckas fortsätta slå index i ett medellångt perspektiv”, skrev Nordea och konstaterade att konkurrenterna är i kapp vad gäller kostnadsfokus och låga kreditförluster.

Marknadens orderingång för tunga lastbilar i Nordamerika i maj var preliminärt 25.900 fordon, enligt ACT Research. Det var lite mer än maj i fjol, men lägre än nivåerna från början av året. Volvo-aktien svarade med en uppgång på 0,6 procent.

Trelleborg avancerade 1,3 procent. Bolaget bekräftade i samband med sin kapitalmarknadsdag på onsdagen sina marknadsutsikter från rapporten för det första kvartalet, det vill säga att efterfrågan för det andra kvartalet är inivå med årets första kvartal.

Affärsvärdens köprekommendationer på Boliden och Bure gav effekt. Bure steg 3 procent och Boliden 0,6 procent. Åt andra hållet gick tidningens säljrekommendationer, Bong backade 3,9 procent medan New Wave handlades ned 1,6 procent.

B&B Tools handlades på plus efter en höjd rekommendation till köp från Handelsbanken, aktien steg 4,8 procent. Även Transcom reagerade på en höjd rekommendation. Aktien steg 2,2 procent till 1:37 kronor efter att Swedbank sagt köp med riktkursen höjd till 1:55 kronor.

Systemair har fått en ”genombrottsorder” i Indien, som gäller utbyggnad av tunnelbanan i Delhi. Ordervärdet är cirka 1,1 miljoner euro och aktien klättrade 4,3 procent högre.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oasmia (kl 9.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Joy Global (före USA-börsernas öppning), Navistar (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Aspiro (flyttad från 21/5), Awilco Offshore, DNO, G4S, Glycorex

BÖRSSTATISTIK
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, L Brands
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i maj från LMC Automotive
– Norwegian: trafiksiffror för maj

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Deltaco: första dag för handel under nya namnet Dist It på First North
– Akelius Residential: första dag för handel av preferensaktier på First North
– Availo: anmälningstid i IP-Onlys bud avslutas 5/6 preliminärt
– Cefour Wine & Beverage: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/6)
– Community Entertainment: anmälningstid i nyemission avslutas
– Hedson Technologies: förlängd anmälningstid i Mellby Gårds bud avslutas
– Lyyn: sista dag för handel på Aktietorget inför avlistning

MAKROSTATISTIK
– USA: ICSC och Redbook månadsutfall
– Kina: HSBC inköpschefsindex tjänstesektorn maj kl 3.45
– Finland: BNP 1 kv kl 8.00
– Tyskland: industriorder april kl 8.00
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
– EMU: detaljhandel april kl 11.00
– USA: Challenger varselstatistik maj kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 22 kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensförtroende, veckosiffra kl 15.45

CENTRALBANKER
– BOE: räntebesked kl 13.00
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– G7: möte i Bryssel
– Penningmarknaden stänger kl 12.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto