Home > Morgonrapport: Allt högre risk för fortsatt press på nedsidan…

Morgonrapport: Allt högre risk för fortsatt press på nedsidan…

Storbolagsindexet OMXS30 inledde veckans handel med att stänga i negativt territorium, en nedgång på -0.26 procent till 1536.88. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 8.7 miljarder kronor. Visst avvaktande till negativt sentiment speglade europeiska och amerikanska ledande börsindex på måndagen, och efter nattens handel i Asien dominerar säljarna. Tisdagens handel förväntas inleda strax ovanför teknisk stödnivå, och frågan är om denna kommer att slås ut för en resa vidare söderut…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Måndagens handel inledde veckan mycket riktigt med mindre aktivitet i Europa, till följd av att Storbritannien höll stängt på Londonbörsen, pga Summer Bank Holiday.

Även om storbolagsindexet OMXS30 avslutade måndagen i negativt territorium, noterades storbolagsindexet på svagt plus större delen av dagen. Majoriteten av måndagens volym återfinns dessutom mellan 1537 – 1542 punkter.

Amerikanska terminen S&P 500 har backat lite mer än en halv procent efter nattens handel i Asien, och eldar på ett negativt sentiment inför öppningen på Stockholmsbörsen om ett par timmar.

Morgonrapport: Allt högre risk för fortsatt press på nedsidan…

Tisdagens handel förväntas däremot enligt ledande terminer öppna omkring 1530 punkter, vilket skulle innebära att vi då kliver ur måndagens dagsrange inom 1532.5 – 1543.8.

Ytterligare negativitet och oro har uppstått under natten, då Nordkorea avfyrat en missil som flög över Japan och landade i vattnet öster om ön Hokkaido.

Guldet handlas nu till 1316 dollar, vilket lyfter en tydlig bild hur attraktiv ”säkerhet” blivit.

Den amerikanska dollarn noteras denna morgon vid 7.97 kronor, men var på söndagskvällen nere och vände på 7.93, och eldar ytterligare på den negativitet och oro som finns på marknaden…

Detta innebär att vi vänder blicken söderut, inledningsvis 1527 punkter. Bryter vi denna tekniska stödnivå blir 1517 punkter åter i fokus.

Framförallt skulle ett utmanande av 1517 punkter öka risken för att vi kan komma att utmana 1500 punkter under veckan.

Vi befinner oss i ett läge där negativt volymförhållande och bortbliven köpstyrka däri bidrar med negativitet, samtidigt som lägre toppar och bottnar penslar på ytterligare oro.

Att sedan den amerikanska dollarn försvagats mer mot både svenska kronan, euron och andra ledande valutapar drar allt till sin spets.

Inte ens inledningsvis bankuppgång klarade av att bibehålla styrka på måndagen efter höjda rekar, vilket indikerar på underliggande svaghet.

Kommande dagarna blir det extra fokus på volymförhållandet, då vi eftersöker signifikant köpstyrka för att inte bibehålla en negativ tro.

Som vi skrev i måndagens veckovisa OMXS30-analys, kanske det är styrketecken i kommande rapportperiod under oktober som kan komma stå till svars för nya tag…

Just nu bedömer vi att sannolikheten är betydligt större att vi kan komma få en resa ned till 1500 punkter inledningsvis, och att vi dessutom får ett genombrott.

Negativitet ökar till följd av fortsatt svaghet…

Dagens makroagenda presenteras allt ifrån franskt BNP, hushållens förväntningar i USA, samt tidigt denna morgon kommer konjunkturprognos från både SEB och Swedbank.

Till följd av den nuvarande situationen håller vi först koll på tekniska stödnivån 1527 punkter, men framförallt extra koll på 1517 punkter, då vi i ett sådant läge kliver ur senaste dagarnas handelsintervall. Därefter vänds blicken mot 1500 punkter.

Tekniska motståndsnivåer att hålla ett extra öga på är nu 1540, 1550, 1560 och 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Handelsbanken vänder på tung stödnivå efter höjda rekar.

SEB höjer rekommendationerna för tre svenska storbanker.

SEB står som bränsle till bankuppgång på måndagen, efter att banken höjer Handelsbanken och Nordea till köp från tidigare behåll, Swedbank till behåll, från tidigare sälj.

Handelsbanken stod ut extra på måndagsförmiddagen, med en uppgång på drygt +1 procent. Banken fick en uppjusterad riktkurs på 128 kronor, från tidigare 124 kronor, och vi finner tekniska nyckelnivåer kring 121.50 och 127.50 kronor.

Måndagens bränsle innebär samtidigt att Handelsbanken lämnar 115 kronor bakom sig, tillika tung teknisk stödnivå.

”Med värderingar över historiskt snitt föredrar vi svenska banker med förbättrad lönsamhet. Vi förväntar oss att Handelsbanken och Nordea visar störst förbättring i avkastning på kärnkapitalet under 2019 mot 2017 med ökningar på 70 respektive 130 baspunkter”, skrev SEB i samband med höjda rekar.

Handelsbanken vänder på tung stödnivå efter höjda rekar.

Stora Enso kraftigt pressad på måndagen.

Nere och vände på fyramånaders lägsta….

Stora Enso stod tidigt som förlorare inom Large Cap på måndagen, efter nedgång på -4 procent till 106.30 kronor.

Bolagets aktie var därmed nere och utmanade tekniska stödnivån, tillika fyramånaders lägsta vid 106 kronor.

I fredags framgick det att Kraftliner, en pappersprodukt som används i det yttre lagret av wellpapp har redan stigit med 120-140 euro, omkring 20 procent under 2017.

Nyhetsbrevet PPI Europe bedömer att en stabil efterfrågan och begränsningar på utbudssidan står som bakomliggande faktor, och förväntar sig att detta kvarstår i år.

Förutom Stora Enso, finner vi nordiska producenter av just kraftliner som SCA, Billerud och Metsä Board.

Senare på måndagsförmiddagen framgick det att Danske Bank sänker flera skogsbolag, däribland Stora Enso. Bolaget sänks från köp till sälj, med en riktkurs på 10.5 euro.

Stora Enso kraftigt pressad på måndagen.

SAS tappar höjd efter varslad strejk.

Danska och Norska piloter skickade i fredags ett första konfliktvarsel till flygbolaget.

SAS inledde måndagen med en nedgång på över -4 procent, till 18.10 kronor.

Bränsle till nedgången står varslad strejk enligt Ritzau via Check-in.dk, från Danska och Norska piloter, som redan i fredags skickade ett första konfliktvarsel.

Varslade strejken handlar bland annat kring oenigheter om säsongsanpassade arbetstider, och kan träda i kraft tidigast den 11 september.

Tidigare i augusti framgick det enligt SAS trafikrapport för juli månad, att bolaget gynnas av den allt mer svaga amerikanska dollarn, som nu efter fredagen handlas under 8 kronor.

SAS tappar höjd efter varslad strejk.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: arbetslöshet juli kl 1.30
 • Japan: hushållens konsumtion juli kl 1.30
 • Tyskland: GfK konsumentförtroende september kl 8.00
 • Frankrike: BNP (prel) 2 kv kl 8.45
 • SCB: arbetskraftsundersökning 2 kv
 • USA: TRE veckoindex kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: S&P Caseshiller husprisindex juni kl 15.00
 • USA: hushållens förväntningar augusti kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • SEB: konjunkturprognos kl 7.00
 • Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde svagt nedåt på måndagen efter en tydligare negativ inledning på börsveckan. Skogsbolaget SCA backade medan Telia gick framåt.

Dollarn har försvagats ytterligare mot både euro och yen sedan Fed-chefen Janet Yellen i sitt anförande vid Fed-konferensen i Jackson Hole i fredags talat om regleringar och inte om penningpolitiska frågor. Den svenska kronan handlas nu till under 8 kronor mot dollarn för första gången på ett år. På råvarumarknaden noterades en nedgång för oljepriset.

Vid börsens stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,3 procent till nivån 1.537. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 8,7 miljarder kronor med stängda marknader i London.

Banksektorn fann stöd från en analys där SEB Equity Research höjt rekommendationerna för flera av de svenska bankerna. Handelsbanken och Nordea steg 0,2 respektive 0,4 procent efter att ha höjts till köp.

Danske Bank har sänkt flera av sina rekommendationer för bolag i skogs- och papperssektorn. Stora Enso R noterades 5 procent lägre. Även SCA och Holmen sjönk, 3,3 respektive en bit över procent.

Flera verkstadsjättar hade en svag utveckling, där Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval noterades för nedgångar på 0,9-1,5 procent.

Starbreeze, som rasade ned 19 procent på torsdagen och även backade på fredagen, klättrade upp 12 procent. I samma sektor släpps Stillfronts rapport på tisdagen. Aktien förbättrades nästan 4 procent inför rapporten.

Måndagens rapportflöde bjöd mestadels på mindre bolag, men kursrörelserna var på sina håll stora. Både elbussföretaget Hybricon och telefonitjänsteföretaget Sonetel visade på försämrade resultat under kvartalet. Aktierna straffades med nedgångar på 16 respektive 15 procent.

Strålterapibolaget C-Rad avancerade 8,6 procent efter att styrelseordförande Lars Nyberg köpt 50.000 aktier i bolaget.

Danska och norska piloter vid SAS skickade i fredags ett första konfliktvarsel till flygbolaget via tre fackförbund, två norska och ett danskt. SAS tappade lite över 2 procent.

Börsveckan rekommenderade köp i Nordic Leisure, upp 16 procent, och på två-tre års sikt även i Mips som steg 1,4 procent.

Diös noterades 3 procent upp efter en köprekommendation i Dagens Industri.

Bioteknikbolaget Oncopeptides steg 13 procent till 65:75 kronor. ABG Sundal Collier har höjt riktkursen till 78 kronor och upprepat sin köprekommendation.

Hufvudstadens C-aktier stoppades åter efter att en nedgång i öppningen under låg omsättning på drygt 80 procent. Aktien stoppades i fredags eftermiddag efter att den vanligtvis mycket illikvida C-aktien i fastighetsbolaget stigit med nästan 300 procent. Handel med aktien väntas starta igen på tisdagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1536.88
3421.03
12123.47
7401.46
2444.24
21808.4
6283.02
19330.56
27763.09
1.2
9.55
7.97
46.78
51.58
-0.26%
-0.51%
-0.37%
0.00%
0.05%
-0.02%
0.28%
-0.61%
-0.36%
-0.06%
0.16%
0.22%
0.45%
0.31%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto