Home > Morgonrapport: Allt inför ECB´s räntebesked, håller Mario vad han har lovat och hur påverkar det riksbanken?

Morgonrapport: Allt inför ECB´s räntebesked, håller Mario vad han har lovat och hur påverkar det riksbanken?

God Morgon

Idag kommer veckans makrohöjdpunkt, ECBs räntebesked, förväntningarna är stora på nya eller utvidgade stimulanser. Alla förväntningar och reflektioner finns som vanligt ett stycke ner.

Utvecklingen i Asien nu på morgonen har varit blandad, där Japanska NIKKEI stiger svagt 0,15 % medan Hong-kong baserade Hang-seng index backar svagt 0,24 %.

Caixin´s tjänste PMI för Kina sjönk något till 51,2 i november månad mot föregående 52, men där det sammanvägda indexet över både tjänste- och industrisektorn steg från 49,9 till 50,5.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagen var volatil där marknaden hade svårt att bestämma riktningen inför veckans avslutande makrohöjdpunkter. Men till slut stannade OMXS30 över nollan och steg med 0,22 % till 1534 punkter. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 18 miljarder kronor.

OMXS30, i något avvaktande och nervöst läge inför ECBs räntebesked. Det krävs att marknaden inte blir besviken för att i det korta inte backa ner mot 1510 sträcket igen.
OMXS30, i något avvaktande och nervöst läge inför ECBs räntebesked. Det krävs att marknaden inte blir besviken för att i det korta inte riskera backa ner mot 1510 sträcket igen.

Idag drar det igång, centralbankshetsen startar med ECB som är först av de tre för Sverige viktigaste besked denna månad. ECB och framförallt Mario Draghi har de senaste veckorna bedrivit verbal penningpolitik där december månads räntebesked stått i fokus. Draghi är bra på att prata men det kan också ställa till med bekymmer. Imorgon kommer räntebesked och utvärdering av QE-programmet, och det är upplagt för nya stimulanser, rättare sagt, marknaden förväntar sig nya stimulanser av något slag. Troligtvis inte i form av en räntesänkning med det lutar starkt åt nytt eller kanske mest troligt, ett utökat eller förlängt QE-paket. Problemen kan uppstå om inget händer. Mario har vid flertalet tillfällen talat om december månads räntebesked och att en utvärdering av nuvarande QE-paket ska presenteras. Utebliven stimulans av något slag kan således få negativ effekt på börserna.

Räntan bedöms vara oförändrad kring 0,05 % men fokus kommer istället riktas mot depositräntan som för närvarande ligger på -0,20 %. Enligt Bloomberg News prognos enkät tror 34 av 35 analytiker att depositräntan sänks, med mellan 10 och 15 punkter. Klockan 13:45 kommer räntebeskedet men störst intresse lär riktas mot presskonferensen med Mario Draghi 14.30, där eventuella besked om QE paketen kommer.

Förväntningarna på presskonferensen är att det kommer endast en depositräntesänkning och/eller utvidgning och/eller förlängning av QE paketen. Med andra ord är förväntningarna mycket höga och marknaden är i ett sådant läge där den inte vill bli besviken, senaste uppgången vittnar om ett fortsatt starkt Europa men känsligheten i uppgången har påtaglig, främst med en allt skakigare omvärld. Om Draghi inte gör marknaden besviken kan vi komma att få se främst svagare Euro, speciellt när marknaden samtidigt förväntar sig en räntehöjning i USA.

Det som på senare tid talar för att det blir utökade stimulanser är att inflationen inte vill ta fart. Igår kom nya inflationssiffror från EMU-området vilket befäste denna bild. Inflationstakten (HIKP) var oförändrad på 0,1 procent för november månad, mot förväntade 0,2 procent. Framförallt sjönk även kärninflationen till 0,9 procent mot föregående månads 1,1 procent. Något som Mario Draghi inte lär se positivt på.

För riksbanken är dagens räntebesked från ECB väldigt viktigt. Ökade stimulanser därifrån sätter stor press på riksbanken här på hemmaplan. Men vad som är avgörande i detta läge är framförallt hur den svenska kronan reagerar på beskedet. Ingves har vid flertalet tillfällen poängterat att kronans värde inte får stiga för snabbt, vilket skulle hindra inflationsstegringen. Riksbanken har även öppnat för valutainterventioner, vilket marknaden inte har reagerat nämnvärt på. Beroende på hur valutamarknaden tar ECBs besked kommer riksbanken att påverkas av beskedet, mer än vad de kanske själva vill erkänna.

Som om inte Super-Mario var nog kommer vi även att få se tal från FEDs Janet Yellen, som talar inför kongressens gemensamma utskott. Något som ses som ett tillfälle att möjligtvis korrigera marknadens förväntningar. Yellen som redan igår talade om att alla viktiga siffror börjar peka åt rätt håll vilket lägger grunden för räntehöjning i decembermötet. Men med brasklappen att inkommande data fortsätter att övertyga.

Igår kom även antalet sysselsatta i den privata sektorn in i USA, och den övertygar. Privata sektorn ökade antalet sysselsatta med 217 000 personer vilket var klart över det förväntade om 190 000. Positivt för ekonomin och positivt för fredagens stora jobbrapport, även om korrelationen mellan de båda rapporterna har ifrågasatts på senare tid.

Övriga makrohålltider under dagen:

– Sydkorea: BNP (def) 3 kv kl 0.00
– Japan: tjänste-PMI november kl 0.50
– Kina: tjänste-PMI, Caixin, november kl 2.45
– Frankrike: arbetslöshet 3 kv kl 7.30
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI november kl 8.30
– Tyskland: tjänste-PMI (def) november kl 9.55
– Storbritannien: tjänste-PMI november kl 10.30
– EMU: detaljhandel oktober kl 11.00
– USA: Challenger varseldata november kl 13.45
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: industriorder oktober kl 16.00
– USA: ISM-index tjänstesektorn november kl 16.00

– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked kl 14.30
– Fed: Janet Yellen talar inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott kl 16.00

Det är spännande tider nu på börsen, vi har brutit upp över 1510 sträcket på ett tillförlitligt sätt, ska vi fortsätta krävs att den täta makroagendan inte överraskar negativt vilket kan komma att få konsekvenser för börshumöret i avslutningen av året.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Riksbanken: Per Jansson talar: ”Dags att förbättra inflationsmålet?” Anförandet publiceras.

Baserat på tidigare kommentarer från i stort sett hela riksbanksdirektionen bör svaret på den retoriska fråga som vice riksbankschefen ställer i anförandet bli något i stil med: ”Nja, i alla fall inte mycket”. Men kanske kan Per Jansson signalera något nytt?

Räkna också med kommentarer om beredskap för valutainterventioner vid behov. Enligt protokollet från det penningpolitiska mötet i oktober var Per Jansson då besviken på marknadens låga tro på att Riksbanken verkligen är redo att köpa valutor för att försvaga kronan, och därmed pressa upp inflationen.

kl 8.30: Silf/Swedbank: tjänste-PMI november

Analytiker väntar att industrisentimentet kan ha vänt ned till 57,1 i november, från 57,5 i oktober, enligt SME Direkts prognosenkät.

kl 13.45: ECB: räntebesked

Ett efterlängtat besked som tillsammans med Janet Yellens anförande samma dag och USA-jobbrapporten påföljande dag kan sätta tonen för euro/dollar (och mycket annat).

Reporäntan väntas lämnas oförändrad på 0,05 procent, men fokus riktas mot depositräntan som för närvarande ligger på -0,20 procent. I Bloomberg News prognosenkät väntar sig 44 av 45 att depositräntan sänks, med en majoritet för 10 punkter men även en betydande andel som spår 20 punkter och någon som väntar 25 punkter.

Eventuellt andra QE-besked om utvidgade tillgångsköp antas komma vid presskonferensen och inte själva räntebeskedet.

kl 14.30: ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked

Förväntningarna är väl cementerade om att ECB-chefen ska meddela mer lättnader, efter att tydligt ha signalerat detta vid det förra mötet och även vid flera tillfällen därefter.

ECB har talat om att de kan utvidga, utöka och förlänga det nuvarande QE-programmet vid behov, men även indikerat en öppning för att sänka depositräntan, som för närvarande ligger på -0,20 procent.

Reuters-källor uppger även att de överväger att laborera med en depositränta i två steg (likt SNB), för att kunna sänka mer men ändå minska effekterna på banksystemet som helhet.

Basen för nya åtgärder är de kvartalsvisa prognoser som publiceras. I sin föregående prognos spådde ECB en inflationstakt på 1,1 procent 2016 och 1,8 procent 2017. Detta väntas nu enligt Commerzbank ha dragits ned till 0,9 procent 2016 och 1,7 procent 2017. Kärninflationen väntas ha dragits ned till 1,2 respektive 1,5 procent (1,4 respektive 1,6 procent). BNP-prognosen antas vara i stor oförändrad.

 

kl 16.00: USA: ISM-index tjänstesektorn november

Har överlag legat på en klart högre nivå än motsvarande index för industrin,som oväntat föll till drygt sexårslägsta 48,6 i november. Tjänste-ISM har fluktuerat mellan drygt 55 drygt 60 i ett och ett halvt år, och väntas nu ha sjunkit något i november – till 58,0 från 59,1 föregående månad.

kl 16.00: Fed: Janet Yellen talar inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott

Naturligtvis högintressant med tanke på närheten i tid till nästa FOMC-möte den 15-16 december samt att hon talar endast något efter att ECB meddelat sina eventuella nya lättnadsåtgärder på eftermiddagen. Med andra ord ett bra tillfälle för Fed-chefen att eventuellt korrigera marknadens förväntningar om en första räntehöjning, ”liftoff”, vid detta möte i önskad riktning.

Noteras bör samtidigt att talet hålls före fredagens jobbrapport, som säkert kommer att ha betydande inverkan på förväntningarna om Fed-höjning.

På onsdagen sade Janet Yellen USA-ekonomin växer i en takt som ger förutsättningar för en räntehöjning i december, men tillade att det kommer nya data före mötet.

Fed funds-terminerna indikerar på torsdagsmorgonen en sannolikhet på 74 procent för att Fed höjer ränteintervallet med 25 punkter i december., upp från 72 procent vid den svenska marknadens stängning på onsdagen

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på onsdagen i en oregelbunden tendens. Scandic Hotels gjorde comeback på Stockholmsbörsen, men noteringen blev långt ifrån lika lyckad som många andra den senaste tiden. Dagens jumbo blev dock SSAB, när stålsektorn släpades i smutsen.

OMXS30 hade vid stängning stigit 0,2 procent till 1.534. Aktier för cirka 18 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Fingerprint Cards toppade som vanligt omsättningslistan. Carnegie har upprepat sin köprekommendation för aktien och höjt riktkursen till 680 kronor från tidigare 530 kronor. Aktien steg 9,5 procent och noterade än en gång kursrekord med 664 kronor under dagen. Bolagets börsvärde har numera också passerat 40 miljarder kronor.

I OMXS30-index låg Atlas Copco i topp med en uppgång på 1,5 procent. Även Astra Zeneca steg, med 0,8 procent, sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation för läkemedelsbolaget till övervikt från tidigare undervikt.

Modejätten H&M förlorade 0,4 procent sedan Bank of America sänkt rekommendationen för bolaget till underperform från tidigare köp.

Dagens stora förlorare var SSAB, som i likhet med andra europeiska stålbolag föll tungt. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för aktien till minska från tidigare köp och riktkursen sätts till 27 kronor, mot tidigare 40.

Storbanken Citi varnade för en kollaps i stålpriserna nästa år.

”Motvinden orsakad av den globala överkapaciteten visar inga tecken på att avta”, skrev Citi i en analys.

SSAB:s A-aktie handlades ned 7,4 procent och sektorkollegan Arcelor-Mittal, världens största ståltillverkare, föll över 8 procent i Amsterdam.

Utanför OMXS30 steg Hexagon 1,4 procent med stöd av betyget outperform från RBC. Meda steg 2 procent sedan Pareto rekommenderat köp, medan Sobi förlorade 1 procent efter en sänkt rekommendation från samma firma.

Scandic Hotels, som efter nästan 15 år återvände till Stockholmsbörsen, föll på premiärdagen en bit under introduktionspriset 67 kronor. Överlägset största köpare var introduktionskoordinatorn SEB. Aktien stängde på 63:75 kronor.

Elanders har tecknat en avsiktsförklaring att köpa det tyska förpackningsföretaget Schmid Druck. Schmid Druck beräknas under 2015 omsätta 8,5 miljoner euro samt uppnå en ebitda-nivå om 1,6 miljoner. Köpeskillingen uppgår preliminärt till 4,5 miljoner euro på skuldfri basis. Förvärvet förväntas bidra positivt till Elanders rörelseresultat under 2016. Elanders klättrade 7,3 procent.

Net Insight fortsatte den branta resa uppåt som inleddes när bolaget i slutet av november tecknade ett ramavtal med nätoperatören Tata Communication om live over-the-top. Aktien har stigit nästan 90 procent den senaste veckan och onsdagens uppgång var 11,6 procent.

Bland råvarubolagen steg Lucara Diamond drygt 3 procent.

Solenergibolaget Etrion fick en skjuts uppåt sedan bolaget omfinansierat den italienska lånestocken och gjort betydande besparingar. Aktien lyfte 10,4 procent.

Affärsvärlden råder i sitt senaste nummer investerare att köpa Raysearch, som svarade med att stiga 5,5 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1533,87
566,100
3468,66
11190,02
6420,93
2079,51
5123,22
19967,44
22426,28
1,0594
9,2119
8,6950

0,00%
0,03%
-0,32%
-0,63%
0,40%
-1,10%
-0,64%
0,15%
-0,24%
-0,13%
0,02%
0,14%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.