Home > Morgonrapport: Amerikansk räntehöjaroro skrämmer marknaden…

Morgonrapport: Amerikansk räntehöjaroro skrämmer marknaden…

Stockholmsbörsen vandrade söderut under torsdagen tillsammans med Europabörserna, och stängde kraftigt ned på minus. Tungviktaren H&M pressade kraftigt ned OMXS30 som avslutade på -1.43% till 1322 punkter och Stockholmsbörsen omsatte aktier till ett värde av 13 miljarder kronor. Vinnaren blev Stora Enso med +4.92%, och förloraren blev Lundin Mining med -4.30%. Tyska Frankfurt DAX stängde på -1.48% tillsammans med Euro Stoxx 50 på -1.26%.

USA fortsätter sprida oro på marknaden med en eventuell kommande räntehöjning redan i juni vilket fick den amerikanska marknaden att fortsätta vandra söderut. S&P 500 stängde på -0.37% efter initialt noterats klart lägre. Dow Jones Industrial Average slutade på -0.52%, samt tekniktunga Nasdaq Composite till -0.56%.

Oljan återhämtade sig under gårdagen och har under natten klamrat sig fast över 49 dollar och sprider viss glädje inför öppning och efter nattens handel i Asien så noteras vi tydligt plus på morgonsidan och WTI handlas nu till 49.21 dollar, samt Brent till 49.24 dollar.

Asien handlas i positivt territorium och bidrar till en förhoppning av en positiv öppning för dagen och nu på morgonsidan noteras Hang Seng index på plus med +1.20% samt Japanska Nikkei till +0.58%.

Makro flödet består idag av tyska PPI siffror, bytesbalans från EMU samt försäljning av befintliga bostäder april från USA.

Ledande svenska terminer indikerar äntligen en öppning på plus runt en halv procent, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsens stängde för andra dagen i rad under veckan på minus och handeln dominerades kring oro över en amerikansk räntehöjning redan i juni. Tungviktade H&M aktien föll med hela 3.4 procent på torsdagen och handlades på treårs lägsta nivå vilket pressade storbolagsindexet OMXS30 betydligt. Banksektorn har fått stå som vinnare gällande oron då ökade räntor innebär en vinstaffär. Vi stängde alltså på 1322 punkter vilket innebär att vi hamnat under ytan 1330 som varit vår balansgång. Sverige levererar ingen tung makro under dagen och vi har goda möjligheter att få en viss återhämtning under dagen efter korta positioner från gårdagen täcks. Vi lyfte på ETP Direkt på onsdagen när vi var med i live sändningen i Stockholm att vi inväntar en nedgång kommande vecka, och det kan vara värt att positionera sig därefter om vår prognos nu realiseras.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA fortsatte handlas under ytan och dominerades av räntehöjaroron som kan ske redan nu under juni. Tidigare har man avfärdat dessa rykten men som vi skrev under gårdagen har detta ökat i konsensus då onsdagens Fed-protokoll visade att merparten av ledamöterna stödjer en höjning. Dollarn har till följd stigit och råvarumarknaden har fått uppleva en viss kortsiktig press. Banksektorn har levererat bäst till följd av att just högre räntor innebär positivt kommande intäkter. Kombination av fundamental oro tillsammans med teknisk indikation ser det ut att vi kommer allt närmre den nedgång vi räknar med kommande vecka. Vi har vårt tydliga motstånd vid 2100 punkter som inte riktigt vill brytas, och vi kommer allt närmre ett viktigt stöd vid 2000 punkter som är en ännu mer betydande känslomässig nivå. Det finns dock goda möjligheter att handla på rekyler inom intervallet för den kortsiktige placeraren och inför dagens öppning ligger USA ned med en halv procent veckobasis och stänger vi på minus för dagen skulle detta innebära fjärde veckan i rad i rött vilket förhöjer oron ytterligare.

S&P 500 (dagsdiagram)

Oljan handlades under gårdagen initialt mot söder men fick efter amerikansk öppning en klar skjuts mot norr och lyckades komma tillbaka över 49 dollar med klar styrka. Spreaden, alltså divergensen mellan WTI och Brent är nu tillbaka som obefintlig och det blir intressant att se hur kommande vecka utvecklas. Oljan ligger som klar vinnare gällande uppgång för i år med över 30 procents uppgång. Vi avvaktar helt enkelt ett utbrott över 50 dollar för att bekräfta den vidare uppgångstrend vi så ihärdigt inväntat..

Dagens makroagenda startar vi kl 08:00 med tyska PPI siffror i april och förväntas ökat med 0.2 procent från tidigare oförändrat 0.0%. Därefter kommer bytesbalans EMU redan klockan 10:00 som förväntas komma in betydligt högre med överskott på 22.1 miljarder euro. Under eftermiddagen levererar USA försäljning av befintliga hem under april och väntas komma in oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

– Tyskland: PPI april kl 8.00

– SCB: industrins lager 1 kv kl 9.30

– EMU: bytesbalans mars kl 10.00

– Storbritannien: CBI ordertrender maj kl 12.00

– USA: försäljningar befintliga bostäder april kl 16.00

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: industrins lager 1 kv

Viktig input inför BNP 1 kv. SEB noterar att industriföretagens lager var i stort sett stabila 1 kv, enligt KI:s undersökning.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på torsdagen, i likhet med de stora Europabörserna. Ökad sannolikhet för en amerikansk räntehöjning försurade sentimentet och när New York-börserna öppnade tilltog nedgången.

Såväl basmetaller som ädelmetaller noterade lägre priser överlag, liksom råoljan.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 1,4 procent till 1.322. Handeln var avslagen och omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på låga 13 miljarder kronor.

Banksektorn i USA tog fart redan på onsdagskvällen sedan protokollet från FOMC:s möte i slutet av april lagts fram. De flesta av Fed-ledamöterna ser en möjlig räntehöjning i juni, förutsatt att statistiken fortsätter att övertyga.

De svenska storbankerna gick bättre än index, även om de inledande uppgångarna mattades av under dagen. Swedbank gick bäst och stängde på plus 0,8 procent, medan Handelsbanken sjönk 0,4 procent. Nordea, vars vd Casper von Koskull under en presentation i Köpenhamn varnade för att det blir svårt att öka intäkterna i rådande miljö, gick tillsammans med SEB sämst med en nedgång på 0,7 procent.

En stor förlorare var H&M, som backade 3,4 procent och som lägst handlades för 255:40 kronor – aktiens lägsta notering sedan hösten 2013. Till nedgången bidrog JP Morgan, som har dragit ned riktkursen för H&M med 20 kronor till 230 kronor.

SCA uppskattar den årliga marknadstillväxten till cirka 1-2 procent på mogna marknader för hygienprodukter åren 2015-2020. På tillväxtmarknaderna väntas under samma period en årlig tillväxt på cirka 5-7 procent, uppgav SCA vid sin kapitalmarknadsdag. Marknadsbedömningarna kan tolkas positivt liksom bolagets kommentarer om fortsatta besparingar, enligt en analytiker Nyhetsbyrån Direkt talade med. Aktien gick dock trögt och stängde ned 1,1 procent.

Oljebolaget Enquest lämnade en verksamhetsuppdatering med upprepad helårsprognos. Prestigeprojektet Kraken-fältet löper vidare enligt plan, men enligt analytiker var produktionen hittills i år en besvikelse och aktien sjönk 4,4 procent.

Arcam steg 1,1 procent på nyheten att dess kanadensiska dotterbolag AP&C utökar kapaciteten med en nybyggd pulvertillverkningsanläggning. Satsningen beror enligt Arcam på starkt ökad efterfrågan.

Clas Ohlson öppnade på torsdagen sin första tyska butik i Hamburg. Planen att öppna ytterligare två butiker i Hamburg i år ligger fast, uppgav vd Klas Balkow för Direkt. Aktien stärktes 0,6 procent.

I tisdags lånade ett konsortium där Skanska ingår upp 2,5 miljarder dollar för att säkra finansiering till ett byggprojekt vid La Guardia-flygplatsen i New York. Moody’s kallar byggprojektet ett av de mest komplexa som kreditvärderingsinstitutet utvärderat. Skanska-aktien handlades ned 1,8 procent.

Flera mindre bolag rapporterade. Sensys Gatso, som i sin rapport bland annat talade om goda framsteg i det pågående omstruktureringsprogrammet, lyfte drygt 6 procent.

Bilbesiktningsbolaget Opus avancerade 1,5 procent efter en köprekommendation i Aktiespararen. Husvagnstillverkaren Kabe köprekommenderades också i tidningen, vilket gav en uppgång på 1,4 procent.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,321.80
2,919.22
9,795.89
6,053.35
2,040.04
17,435.40
4,712.53
16,743.43
19,931.54
1.12
9.35
8.35
49.21
49.24
-1.43%
-1.26%
-1.48%
-1.82%
-0.37%
-0.52%
-0.56%
0.58%
1.20%
0.00%
-0.48%
-0.55%
1.11%
0.88%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto