Home > Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus idag

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus idag

OMXS30 tog ett rejält kliv nedåt efter att handelskonflikten mellan USA och Kina återigen tyngt världens börser. Index stängde tillslut ner -0,90 procent till nivån 1598,06. Stort fokus under fredagen ligger på den amerikanska sysselsättningsrapporten som presenteras under eftermiddagen. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat 

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

På grund av tekniska problem har vi de senaste dagarna upplevt en del fel på hemsidan och med våra mailutskick. Förhoppningsvis är detta nu åtgärdat, men vi vill be om ursäkt på förhand om dessa kvarstår till viss del. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade ner och handlades betydligt under nollan under hela torsdagen efter att handelskonflikten mellan USA och Kina återigen oroade. Index stängde tillslut ner -0,90 procent till nivån 1598,06. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 12 miljarder kronor.

Bakgrunden till torsdagens negativa börshumör var de nyheter att Trump administration hotat om att höja tullsatsen på föreslagna importtullar mot Kina till 25 från 10 procent. Kina svarade genast att man är redo att iscensätta motgärder. Vidare uppgav Kina att man är beredd att föra dialog för att lösa dispyterna med kravet att det sker under rättvisa förhållanden där löften hålls.

Vinnare i OMXS30 på torsdagens sura börs var Essity som toppade storbolagsindexet med en uppgång på 0,8 procent. Även Getinge, Swedish Match och Telia noterades på positivt under gårdagen.

Det återgående temat vid handelsoro med exportinriktade verkstadssektorn bland förlorarna utspelades även under gårdagens tunga fall. Volvo och Atlas Copco backade -3,0 respektive -2,7 procent och var därmed sämst bland storbolagen.

Torsdagens makrofokus låg på Bank of England som höjde styrräntan med 25 punkter, till 0,75 procent, vilket majoriteten av analytikerna var överens om på förhand. Att den penningpolitiska kommittén var helt enig i höjningsbeslutet var dock något mer överraskande. Centralbanken flaggade samtidigt för att en ”fortsatt åtstramning” av penningpolitiken kommer att vara lämplig om ekonomin utvecklas enligt prognos, där räntehöjningarna väntas bli begränsade och gradvis. Bland de nya ekonomiska prognoserna som BOE publicerade hade inte mycket ändrats jämfört med föregående prognos i maj.

Fredagens makroagenda utspelar sig i USA och inleder med den amerikanska handelsbalansen för juni. Här väntas underskottet uppgå till 43,1 miljarder dollar, vilket motsvarar ett oförändrat utfall från maj. Nomura uppgav i ett nyhetsbrev att preliminär handelsdata visade att varuexporten dämpades något med breda nedgångar i flera produktkategorier.

Vidare publiceras den viktiga sysselsättningsrapporten från juli månad. Väntat utfall är en ökning med 195 000 personer i juli, vilket är mindre än junis siffra på 213 000. De genomsnittliga timlönerna väntas ha ökat med 2,7 procent medan arbetslösheten väntas sjunka till 3,9 från 4,0 procent förra månaden. Capital Economics tror på en ökning med 222 000, med bakgrund till en underliggande stark sysselsättningstrend för det här skedet i cykeln. Det mesta av styrkan hänger ihop med en vändning i ökningstakten för jobb inom tillverkningsindustrin.

Avslutningsvis presenteras även ISM tjänste-PMI från USA, vilken enligt analytikers prognoser väntas ha sjunkit något till 59,0 från 59,1 i juni.

OMXS30 utvecklades negativt från öppning till stängning under gårdagen efter att handelskonflikten på nytt gjort sig påmind bland investerarna världen över. På kort sikt ser vi dessa handelspräglade rörelser fortsätta tills dess att en lösning kring situationen är uppnådd. Det är även med tydlighet vi nu tagit ytterligare steg mot den historiskt svaga höstperioden. Juli, som efter en stark rapportflod avslutades klart upp, har nu övergått i augusti, vilket hittills denna veckan har bjudit på en mer försiktig och avvaktande utveckling i jämförelse med föregående månad. Sett ur ett kort tidsperspektiv tror vi således att riskerna på nedsidan har ökat något.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Cavotec (ca kl 12.00)

Makrostatistik

 • Japan: tjänste-PMI juli kl 2.30
 • Kina: tjänste-PMI juli kl 3.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI juli kl 8.30
 • Italien: tjänste-PMI juli kl 9.45
 • Frankrike: tjänste-PMI juli (def) kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI juli (def) kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI juli (def) kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI juli kl 10.30
 • EMU: detaljhandel juli kl 11.00
 • USA: handelsbalans juni kl 14.30
 • USA: sysselsättning juli kl 14.30
 • USA: tjänste-PMI juli (def) markit kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI kl 16.00
 • Konjunktur: JP morgan globalt kombinerat PMI kl 17.00

Övrigt

 • BOJ: protokoll från juni-mötet kl 1.50

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades klart lägre under torsdagen. På kontinenten var utvecklingen likartad med nedgångar som följde på en allmänt negativ utveckling i Asien i spåren av utökad handelsoro.

Detta sedan USA-presidenten Donald Trumps administration hotat om att höja tullsatsen på föreslagna importtullar mot Kina till 25 från 10 procent. Kinas finansdepartement svarade med att landet är redo att iscensätta motåtgärder, och att man är helt förberedda på USA:s hot om ett eskalerande handelskrig. Kina förordar visserligen fortsatt dialog för att lösa handelsdispyter, men en förutsättning för detta är en rättvis behandling och att löften hålls.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid stängning ned 0,9 procent till nivån 1.598. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 12 miljarder kronor på torsdagen. I Europa försvagades DAX-indexet i Frankfurt 1,6 procent. Rapporterande Siemens var ned 5,3 procent medan storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank också tillhörde förlorartoppen. I London sjönk FTSE 100 1,1 procent. Parisbörsens CAC 40-index retirerade i liknande härad.

I Stockholm var tongångarna dystra inom den exportinriktade verkstadssektorn. Volvo och Atlas Copco sjönk 3,0 respektive 2,7 procent. Sandvik, Autoliv och SKF kom något lindrigare undan.

Essity seglade för dagen upp i topp genom att stiga 0,8 procent. Tätt därefter följde andra mer defensiva aktier som Getinge och Swedish Match. Även Telia stängde svagt upp.

Hotellkedjan Radisson kan komma att byta huvudägare igen. Kinesiska Jin Jiang överväger att lägga bud på Radisson, vars aktie noterades marginellt högre.

DNB Markets har höjt sin rekommendation för Oriflame till köp från behåll. Smink-aktien avancerade 1,1 procent.

Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för mätteknikbolaget Hexagon till behåll från köp. Aktien backade 0,6 procent.

Mekonomen har stigit 27 procent sedan halvårsrapporten för en vecka sedan, men aktien kan mycket väl fortsätta upp enligt Dagens Industri. Marknaden verkade dock inte dela optimismen och handlade ned bilservicekedjan 1,9 procent.

Nederländska investmentbanken Kempen har sänkt Castellum från köp till neutral medan Wihlborgs höjts från neutral till köp. Castellum var i stort oförändrad medan Wihlborgs stärktes drygt 2procent.

Pareto och Danske Markets behåller sina köprekommendationer på Leo Vegas efter onsdagens rapport där spelaktien tappade 15 procent efter en svag inledning på det tredje kvartalet. Aktien rekylerade upp nära 4 procent på torsdagen.

Bemanningsföretaget NGS redovisade en nettoomsättning på 158 miljoner kronor (168) för det andra kvartalet. Aktien tappade 7,1 procent.

Gullberg & Jansson, som säljer pooltillbehör, bör efter de senaste månadernas rekordvärme ha förutsättningar för några riktigt bra kvartal framöver. Det tror analystjänsten SvD Börsplus som mot den bakgrunden valt att sätta ett ”spekulativt köpråd” på aktien, som steg drygt 17 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin

3468.47
12546.33
2827.22
25326.16
7802.69
22520.72
27679.56
1.16
10.3
8.88
69.07
73.4

-0.9%
-1.16%
-1.5%
0.49%
-0.03%
1.24%
0.03%
-0.13%
0.04%
-0.03%
-0.06%
0.16%
-0.07%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.