Home > Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Öppning i dur.

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Öppning i dur.

Storbolagsindexet OMXS30 lyckades kliva vidare norrut med tilltagen köpstyrka på torsdagen. OMXS30 steg +0.71 procent till 1546.86, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen ökade och uppgick till 17 miljarder kronor. USA handlades även på plus inför fredagens fokus gällande amerikanska sysselsättningssiffror. Asien handlas förvisso även till plus nu när oroligheterna kring Nordkorea avtagit, men köpstyrkan är tydligt dämpad. Tekniskt motstånd förväntas utmanas inledningsvis, och sannolikheten har nu ökat för att vi kan få ett allvarligt utmanande…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fortsatt ökad riskaptit dominerade torsdagens handel, när omsättningen och köpstyrkan kraftigt tilltog.

Även om vi inte uppnått någon handelsdag med över 20 miljarder i omsättning, som vi lyfter fram i vår veckovisa OMXS30 analys, fick vi uppleva en köpstark handelsdag vars köpvolym tydligt avvek från senaste veckans handel.

Detta lyfter fram tongångar av underliggande köpstyrka, som dessutom utmanade 1550 punkter på torsdagen.

Med ett par timmar kvar till Stockholmsbörsen öppnar, förväntas vi enligt ledande terminer öppna strax under 1550 punkter.

Skulle vi få en tredje handelsdag på rak med uppgång, ja då kommer vi även kliva upp till ett allt mer kortsiktigt överköpt nivå i vår RSI indikator.

Samtidigt innebär det att så länge som vi inte får dominerande säljstyrka som tittar fram under fredagen, att vi kommer få andra veckan på rad med dominerande köpstyrka.

Vi skrev tidigare att vi bedöms handla inom 1540-1550 punkter slutet på veckan, vilket nu även varit fallet i stora drag. Det vi inte förväntade oss var ett sådant signifikant utmanande av 1550 på torsdagen.

Detta ökar sannolikheten för att vi faktiskt kan få en stängning över 1550 punkter på fredagen. Om detta sker med signifikant handelsaktivitet och köpstyrka, ja då kan detta elda på med ytterligare bränsle för vidare uppgång, åtminstone en kortsiktig sådan.

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Öppning i dur.

Vi har upplevt styrka från både bank och verkstad, likt tidigare annonserat för möjligheter. Flera bolag på börsen har även varit tydligt översålda rent teknisk, och det är inte helt förvånande att det blivit flera rekyler, även om detta alltid är ett osäkerhetsmoment.

Nu har den amerikanska dollarn varit en tydlig vägledare, samtidigt som tyska ledarhunden DAX i Europa, studsat på det långsiktiga vägskälet i form av MA 200. Dock är vi inte helt i det fria, och ett nytt utmanande av detta medeltal, skulle sprida osäkerhet och orolighet på nytt med åtminstone kortsiktig säljstyrka.

Om köpstyrkan kvarstår under dagen, och vi kliver över 1550 punkter, kommer vi hålla blicken mot 1556 punkter, för avyttring och nedskalning av positionering. Möjligtvis kan vi få en uppgång till 1570 före vi upplever något tyngre motstånd.

Vid förnyad svaghet, vars riskmoment fortfarande är tydligt kvar i bilden gäller det att hålla ögonen öppna. Säljstyrkan har faktiskt varit tydligt dominerande under stor del av juli, men även en del under augusti. Detta innebär att vi fortfarande kan få nytt utmanande av 1527, 1517 och därefter 1500 punkter.

Dags att vända blickarna vidare norrut?

Den politiska oro som råder kan fortfarande blossa upp på nytt, och förändra situationen snabbt, och flera bolag som förvisso ser intressanta ut, kan mycket väl ”tippa över” och söka sig vidare söderut.

Vi inleder nu höstperioden på allvar, och vi får helt enkelt se vad första handelsdagen i september nu kommer att erbjuda. Tongångarna är iaf tydliga denna morgon, svagt positiva, vilket får oss att bedöma sannolikheten som god för en stängning på plus när fredagens handel stänger.

Inför dagens handel inväntar nu teknisk stödnivå vid 1540, 1527 punkter, därefter 1517 och sentimentala heltalsnivån vid 1500. Tekniska motståndsnivåer i fokus är nu 1550, 1560 och 1580 punkter.

Fokus på makroagendan landar på amerikansk sysselsättning under eftermiddagen vid kl 14:30, även om vi får industri-PMI för augusti även i Sverige och USA under dagen.

Vi fick en förhandsvisning på amerikanska sysselsättning tidigare i veckan med ADP data från USA som var klart bättre än väntat, vilket innebär att i linje med eller bättre än väntat att riskaptiten kan öka på fredagen. Däremot skulle besvikelse på statistiken antagligen öka bitterheten och oroligheten, och lämna en våt filt när amerikanska börser öppnar vid kl 15:30 idag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Ericsson fortsätter tappa mark.

Teknisk stödnivå stoppade vidare nedgång i veckan, men räcker detta verkligen på sikt?

Fortsatt negativt sentiment dominerar i Ericsson, efter stora nedgången sedan mitten av juli, som nu uppgår till lite mer än -25 procent.

Tidigare framlyfta stödnivå gav mycket riktigt mothugg vid 46 kronor, och handlas efter två dagar fortfarande ovanför utan skymten av utmanande.

Negativt bränsle uppstod dock på torsdagen, i samband med att Danske Bank sänkte sin rekommendation till behåll, från tidigare köp.

Riktkursen justeras ned hela 17 kronor till 51 kronor, till följd av att analyshuset bedömer att Ericsson behöver göra större investerare än tidigare bedömt, till följd av underliggande svagare marknad.

Enligt tidigare flaggat sparpaket från Ericsson, kan enligt källor till Svenska Dagbladet Näringsliv komma beröra omkring 25.000 anställda.

Enligt ett flaggningsmeddelande i början av augusti, ökade Cevian Capital ägandet i bolaget till 6.36 procent.

Ericsson fortsätter tappa mark. Teknisk stödnivå stoppade vidare nedgång i veckan, men räcker detta...

BillerudKorsnäs utmanar månadshögsta efter köprekommendation.

Bolaget aktie fick tillräckligt med bränsle till en tidig uppgång på +2.0 procent.

Pareto Securities höjde på torsdagen BillerudKorsnäs till köp, från tidigare behåll. Analyshuset justerade samtidigt upp riktkursen från 140 till 145 kronor.

Bolaget utmanade därmed tidigt månadshögsta kring 129 kronor.

Under innevarande året har bolaget upplevt en tydlig säljpress, och noteras nu efter torsdagens uppgång omkring -16 procent sedan årsskiftet.

Inte bara Pareto har höjt bolaget i veckan, även Carnegie höjde bolaget på måndagen, genom att lyfta fram att priserna är på väg uppåt i bolagets viktigaste produktsegment inom förpackningspapper, den del av verksamhet som står för 38 procent av omsättningen.

Senaste riktkurser omfattar nu Pareto Securities på 145 kr, Carnegie på 150 kr.

BillerudKorsnäs utmanar månadshögsta efter köprekommendation.

Evolution Gaming lyfter efter köprekommendation.

Steg inledningsvis över +2.80 procent på torsdagsmorgonen.

Livekasinounderleverantören inleder torsdagen med nya tag, efter tidigare stadiga nedgång i augusti. Bolaget hade tidigt på torsdagsmorgonen stigit drygt +2.80 procent, och lämnade därmed MA 50 bakom sig.

Bränsle till torsdagens uppgång står Affärsvärlden för, som lyfter fram bolaget med köp, som anses inneha ”goda tillväxtförutsättningar på kort sikt”.

Den 20 juli slog bolaget andra kvartalets förväntningar, och redovisade ett ebitda-resultat på 19.2 miljoner euro, väntat var 17.5 miljoner enligt SME Direkt.

”Det går mycket bra, jag är mycket nöjd med resultatet. Vi ser hur det här momentumet fortsätter, som vi byggde upp redan under det fjärde kvartalet och det första kvartalet. Vi ser inget som direkt stoppar det framåt, många bitar faller på plats och det blir ett riktigt bra resultat”, sade bolagets vd Martin Carlesund till Nyhetsbyrån Direkt i samband med delårsrapporten i slutet av juli.

Bland senaste riktkurser finner vi Nordea på 530 kr, Carnegie 525 kr, Danske Bank 545 kr, Handelsbanken 590 kr och sist men inte minst SEB på 465 kr. Samtliga analyshus upprepade köprekommendation i samband med uppjusterade riktkurser, dagen efter delårsrapporten i slutet av juli.

Evolution Gaming lyfter efter köprekommendation.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Sydkorea: export, import augusti kl 2.00
 • Japan: Nikkei industri-PMI (def) augusti kl 2.30
 • Kina: Caixin industri-PMI (def) augusti kl 3.45
 • Indien: industri-PMI augusti kl 7.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI augusti kl 8.30
 • Spanien: industri-PMI (def) augusti kl 9.15
 • SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
 • Italien: industri-PMI augusti kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) augusti kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) augusti kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) augusti kl 10.00
 • Italien: BNP (def) 2 kv kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI (def) augusti kl 10.30
 • Grekland: BNP (def) 2 kv kl 11.00
 • Brasilien: BNP 2kv kl 14.00
 • USA: sysselsättning augusti kl 14.30
 • USA: Markit industri-PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI augusti kl 16.00
 • USA: Michiganindex (def) augusti kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar juli kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan globalt industri-PMI augusti kl 17.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg brett under torsdagen och fortsatte därmed onsdagens rekyl efter minskad oro kring Nordkorea som med ytterligare ett missiltest skakade om marknaderna tidigare i veckan. De ledande europeiska handelsplatserna handlades också högre.

I Stockholm var storbolagsindexet, OMXS30, upp 0,7 procent till 1.547. Aktier för närmare 17 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På makrofronten kablade Reuters ut uppgifter om att den europeiska centralbanken, ECB, är oroat över den senaste tidens euroförstärkning gentemot dollarn.

ECB överväger därmed att tassa försiktigare fram med en nedmontering av de befintliga penningpolitiska stödprogrammen. Euron och europeisk räntor backade något på Reuters-uppgifterna.

Nordsjöoljan steg rejält till över 52 dollar och metallerna noterade överlag uppgångar. Viss oro kring USA:s största raffinaderi i översvämningsdrabbade Texas kan ha gett stöd åt oljepriset.

Bäst bland svenska storbolag gick det för Getinge, där medicinteknikaktien som har haft en besvärlig sommar var upp nästan 4 procent. Hälsovårdsaktier korades till sektorvinnare i den europeiska handeln.

Ericsson och H&M trotsade emellertid det allmänna plusmönstret.

Ericsson tappade 1,2 procent efter att Danske Markets sänkt sin rekommendation till behåll från köp. Enligt banken behöver Ericsson göra större investeringar än tidigare trott, som en följd av en svagare underliggande marknad.

H&M backade i sin tur med 1 procent till 201 kronor. Goldman Sachs har sänkt sina estimat för klädjättens tredje kvartal och som en följd även dragit ned riktkursen från 215 till 200 kronor. Rekommendationen neutral står fast.

Astra Zeneca ska under förra året ha lagt ett bud på det japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sankyo. Budet ska inte ha accepterats, men sannolikheten för ett förvärv består. Det japanska bolaget har emellertid avfärdat uppgifterna. Astra-aktien slutade 1,3 procent högre.

Billerudkorsnäs avancerade hela 4,7 procent. Pareto har höjt aktien till köp från behåll.

Dagens Industri nämnde under onsdagen fyra aktier som skulle kunna tiofaldigas i värde under en femårsperiod om alla bitar föll på plats. Braincool rusade vidare med 47 procent medan Eniro och Lauritz båda steg med 23 procent.

Aktietorgslistade Aerowash klättrade 3 procent efter att ha fått en order på drygt 8 miljoner kronor.

Sedana Medical ökade med 6 procent efter att ha redovisat en rejält ökad omsättning i det andra kvartalet med ett positivt rörelseresultat.

Affärsvärlden gjorde debut för utgivning på torsdagar med att rekommendera köp av Evolution Gaming som handlades 0,6 procent upp. Vitvarutillverkaren Electrolux fick en säljrekommendation men brydde sig inte utan steg istället 1 procent. För klädkedjan MQ blev rådet att vänta men aktien steg något.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1546.86
3421.47
12055.84
7430.62
2471.65
21948.1
6428.66
19654.07
28057.51
1.19
9.46
7.95
46.94
52.77
0.71%
0.52%
0.44%
0.89%
0.57%
0.25%
0.95%
0.04%
0.31%
-0.14%
0.02%
0.18%
-0.61%
-0.17%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.