Home > Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus.

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus.

Köpstyrkan tes aldrig ta slut, vilket innebär att storbolagsindexet OMXS30 stängde för 14:e handelsdagen i rad på plus. OMXS30 steg +0.12 procent till 1653.15. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15.5 miljarder kronor. USA lyckades likväl få en tilltagen köpstyrka inför fredagens statistik avseende amerikansk sysselsättning. Efter nattens handel i Asien är det svagt positiva tongångar som råder, samtidigt som Kina fortsätter att hålla helgstängt, och frågan är huruvida vi kommer få en fortsatt uppgång eller vinsthemtagning på fredagen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

För 14:e handelsdagen i rad stängde OMXS30 på plus, ändock bara +0.12 procent till 1653.15.

Det intressanta är dock att trots att vi noterade en mindre uppgång, handlades vi inom positivt territorium, samtidigt som både köpstyrkan och omsättningen tilltog.

Detta stärker tron på att vi kommer få ett utmanande av 1660 punkter. Under torsdagen lyckades vi enbart få ett dagshögsta vid 1656 punkter.

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus.

Ledande terminer pekar på en svagt positiv rörelse inledningsvis, samtidigt som amerikanska S&P 500 terminen håller sig strax under nollan. Detta innebär att vi ser möjligheten till en öppning något närmre nollan.

Vi kvarstår i en bild där OMXS30 är kraftigt tekniskt överköpt, samtidigt som vi ändock vill se att vi ”touchar” 1660 punkter, gärna med ett mindre utbrott som skakar ut en del stop loss som väntas vara placerade däröver.

En mindre vinsthemtagning kan komma att uppstå redan före ett sådant scenario, för att istället inbringa en större vinsthemtagning efter ett sådant utbrott.

Möjligtvis kan vi upp och testa all time high kring 1720, men för att detta skall ske, skulle vi utifrån ett tekniskt perspektiv behöva få någon form av styrketecken. Det kan vara allt ifrån en helomvändning där vi får ett positivt volymförhållande, vilket skulle kunna uppstå om kommande rapporter slår förväntningarna med råge.

Men oavsett ett sådant läge, väntar vi oss ändå en korrektion och urskakning. Kortsiktigt finns utrymme till uppgång, då flertalet tunga börsbolag ser intressanta ut, detta trots att vi utifrån ett större perspektiv befinner oss i en situation där mycket är just överköpt.

Fredagens stora fokus landar på amerikansk sysselsättning, som kommer klockan 14:30. Förväntningarna ligger på en ökning med 75.000 personer i september enligt Bloomberg News analytikerenkät. Däremot lyfter analytiker fram orkanen Harveys effekter, och att det därmed är svårt med ett pålitligt estimat.

Vi kan möjligtvis få lite mindre volatilitet fram till dess runt om i Europa, för att se en ökad volatlitet strax före, men absolut efter. Framförallt om vi får ett tydligt avvikande resultat. Onsdagens ADP siffra kom in enligt väntat, och därmed var denna ”förhandsvisning” inför fredagens statistik inte någon tydlig vägledare.

Katalonien har inte givit någon tydlig realitet efter att regionen önskar gå sin egen väg. Gällande Nordkorea sade Donald Trump att nuläget kan vara ”lugnet före stormen” vid ett fototillfälle inför en middag i Vita Huset, efter diskussioner om Iran och Nordkorea med militära ledare.

”I Nordkorea är vårt mål avnuklearisering. Vi kan inte tillåta diktaturen att hota vår nation eller våra allierade med ofattbara förluster av människoliv. Vi kommer att göra vad vi måste för att hindra att det sker. Och tro mig, det kommer att göras, om det behövs, lita på mig”, sade Trump.

När det kom till frågan om lugnet före stormen, svarade presidenten ”ni kommer att få veta”.

Det är alltså en hel del potentiella triggers för tillfället, som kan komma att skaka om marknaden.

Handel inom 1640-1660 punkter väntas…

Framförallt amerikanska dollarn har varit en tydlig vägledare senaste tiden, och en stark siffra från USA i eftermiddag, skulle stärka dollarn mot sina valutapar, till följd av att en räntehöjning i december stärks ytterligare i ett sådant läge.

Tekniskt håller vi ögonen spända mot tekniska motståndsnivån vid 1657 samt 1660 punkter, samtidigt som avvaktande rörelser väntas, med bibehållen mark över 1650 punkter.

Om vi kliver under 1650 punkter på fredagen, ja då kan det komma att bli en liten urskakning och vinsthemtagning, men att vi inte ser en nedgång som tar oss under 1640 punkter.

Tekniska nyckelnivåer att bevaka under dagen, är därmed motstånd vid 1657 följt av 1660 punkter. Stöd inväntar vid framförallt 1650, men därefter vid 1640, 1630, 1616 och 1600 punkter.

På bolagsfronten rapporterar SAS trafiksiffror för september klockan 11:00. Klockan 08:00 får vi även industriordersiffror från Tyskland, och på eftermiddagen kommer den tunga statistiken från USA med sysselsättning i september klockan 14:30.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Assa Abloy på fall efter att VD överväger lämna under 2018.

Backade inledningsvis -5.0 procent för att utmana tekniska stödet vid 177 kronor.

Bolagets aktie föll på torsdagsmorgonen, efter att bolaget meddelar ”med anledning av rykten i marknaden” att bolagets vd Johan Molin överväger att sluta som vd och koncernchef under 2018.

I pressmeddelandet från bolaget stod det ”mot denna bakgrund har styrelsen påbörjat arbetet med utvärdering av möjliga efterträdare till Johan Molin och har en anlitat extern rekryteringskonsult”.

Marknaden tolkar det som negativt genom att tydligt backa på torsdagsmorgonen, och testar samtidigt tekniska stödet vid 177 kronor, kliver tydligt under 200 dagars glidande medelvärde.

Handelsbanken tror att bolagets finanschef Carolina Dybeck Happen är en potentiell kandidat för att ta över VD-posten.

Assa Abloy på fall efter att VD överväger lämna under 2018.

Ericsson tillbaka över 46 kronor.

Johan Molin nämns som en av flera kandidater som kan ta över ordförandeposten i bolaget.

Ericsson steg inledningsvis på torsdagen med omkring +2.0 procent, efter att Johan Molin har nämnts som en av flera kandidater till att ta över ordförandeposten i bolaget.

Johan Molin är idag vd på Assa Abloy, och på torsdagen bekräftade bolaget att Molin överväger att lämna under 2018.

På torsdagen framgick det enligt Telecompaper att Ericsson säger upp 600 anställda i Italien, utöver de tidigare 350 som varslats.

Ericsson tappade tidigare mark när Credit Suisse sänkt bolagets rekommendation till underperform, från tidigare neutral.

Riktkursen nedjusterades samtidigt från 50 till 38 kronor, och analyshuset lyfter fram att man gjort en ”detaljerad analys” av bolaget intäkter och kostnader, vilket resulterats till att bolagets prognoser behövde sänkas kraftigt.

Ericsson tillbaka över 46 kronor. Johan Molin nämns som en av flera kandidater som...

Storytel vänder norrut när betalande abonnenter slog bolagets egna prognos.

Backade inledningsvis -5.0 procent för att utmana tekniska stödet vid 177 kronor.

Bolagets aktie föll på torsdagsmorgonen, efter att bolaget meddelar ”med anledning av rykten i marknaden” att bolagets vd Johan Molin överväger att sluta som vd och koncernchef under 2018.

I pressmeddelandet från bolaget stod det ”mot denna bakgrund har styrelsen påbörjat arbetet med utvärdering av möjliga efterträdare till Johan Molin och har en anlitat extern rekryteringskonsult”.

Marknaden tolkar det som negativt genom att tydligt backa på torsdagsmorgonen, och testar samtidigt tekniska stödet vid 177 kronor, kliver tydligt under 200 dagars glidande medelvärde.

Handelsbanken tror att bolagets finanschef Carolina Dybeck Happen är en potentiell kandidat för att ta över VD-posten.

Storytel vänder norrut när betalande abonnenter slog bolagets egna prognos.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • SAS: trafiksiffror för september kl 11.00

Makrostatistik

  • Tyskland: industriorder augusti kl 8.00
  • RGK: utfall statens betalningar september kl 9.30
  • Kanada: arbetslöshet september kl 14.30
  • USA: sysselsättning september kl 14.30
  • USA: grossistlager (def) augusti kl 16.00

Övrigt

  • Kina: börserna i Fastlandskina har helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen lyckades nätt och jämnt hålla sig på plus under torsdagen. Därmed har börsen befunnit sig i en obruten uppgång under de senaste fjorton börsdagarna. Assa Abloy kom under press efter att låsbolagets vd Johan Molin aviserat att han överväger att lämna sin post. Ericsson dit det spekulerats att Johan Molin kan vara på väg handlades till högre kurser.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till 1.653. Aktier för 15,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen, med Assa Abloy som klart mest omsatta aktie. Efter 14 börsdagars uppgång utan nedgång har börsen letat sig upp runt 4,5 procent.

Assa Abloys vd Johan Molin överväger enligt styrelsen att lämna bolaget under 2018, och rekrytering av en efterträdare är inledd.

”Man blir äldre och jag har jobbat hårt i tolv år och då är det kanske dags att sadla om och hitta nya utmaningar. Sedan får vi se vad det blir. Jag har ingenting på gång och jag står till styrelsens förfogande så länge det behövs. Jag har inte sagt upp mig heller och det betyder att processen kan ta lång tid. Jag känner mig inte ett dugg stressad”, säger Johan Molin till Nyhetsbyrån Direkt.

Låsaktien sänktes 5 procent och största ägaren Latour, vars portfölj Assa utgör 38 procent av, backade 0,5 procent.

Ericsson tog ledningen i OMXS30 med en uppgång på 2,2 procent. Johan Molin har nämnts som en av flera kandidater till att ta över ordförandeposten i telekombolaget.

Oljepriset rörde sig tydligt uppåt under torsdagseftermiddagen. Lundin Petroleum handlades upp knappt 2 procent.

Sämre utveckling visade Fingerprint Cards, ned 1,8 procent.

Tele2 steg 1 procent med stöd av ett köpråd från DNB. SCA och Essity var upp 1,7 respektive 1,5 procent. Hygienbolaget fick en köprekommendation av Affärsvärlden.

Bland dagens rapportbolag backade MQ knappt 4 procent. Bolagets nettoresultat minskade och utdelningen lämnades oförändrad. MQ-ägda Joy tyngdes av sommarens hamnkonflikt i Göteborg.

Kambi föll 12 procent efter säljråd från SEB, som tror att marknaden överskattar spelbolagsunderleverantörens förmåga att dra nytta av omsättningstillväxten hos spelbolagen.

Knowit steg nästan 4 procent efter Affärsvärldens köprekommendation.

Evolution Gaming klättrade över 2 procent till 526 kronor. Dels har bolaget tecknat avtal med National Lottery i Bulgarien, dels har Nordea höjt riktkursen till 600 från 530 kronor.

Vindkraftbolaget Arises produktion på 33,0 gigawatt under september bommade grovt förväntningarna i budgeten vid 52,8 gigawatt. Missen förklarar bolaget med svagare vindar än normalt under månaden. Aktien sjönk 4,5 procent.

Storytel avancerade 4,5 procent efter uppgifter om en överträffad abonnentprognos för det tredje kvartalet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1653.15
3613.54
12968.05
7507.99
2552.07
22775.39
6585.36
20695.87
28480.51
1.17
9.53
8.14
50.71
56.93
0.12%
0.52%
-0.02%
0.54%
0.56%
0.50%
0.78%
0.33%
0.36%
-0.10%
-0.02%
0.08%
-0.16%
-0.12%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.