Home > Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Allt större oro på marknaderna…

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Allt större oro på marknaderna…

Stockholmsbörsen föll på onsdagen för fjärde dagen i rad och OMXS30 avslutade på -1.21%. Vinnaren för dagen blev Swedish Match med hela +8.06%, medan förloraren blev HM -4.48%. Totalt 10.6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under denna halvdag som stängde vid lunchtid. Europabörserna fortsatte vidare under torsdagen något svagt på plus och tyska Frankfurt DAX avslutade +0.24%, samt Euro Stoxx 50 på +0.05%.

USA upplevde en något pressad handel med olja som draglok under torsdagen och S&P 500 föll för tredje dagen i rad. En något mer dyster syn på marknaden efter svag statistik och avvaktande inför dagens sysselsättningssiffra från USA fick vi en stängning för S&P 500 till -0.02%, Dow Jones Industrial Average till +0.05%, tekniktunga Nasdaq Composite till -0.18%.

Oljan föll initialt under onsdagen på högre än väntad lagerrapport, men återhämtade sig något på torsdagen för att åter rekylera ned under 45 dollar vid amerikansk öppning. Nu på morgonsidan noteras WTI till 43.84 dollar, Brent till 44.55 dollar.

Asien öppnade i spåren av nedgången i USA och har upplevt tydligt negativt sentiment sedan inledningen samt nu när Japan åter öppnade sin handel med sämre än väntat inköpschefsindex i japanska tjänstesektorn. Nu på morgonsidan noteras Hong Kong Hang Seng index till -1.30%, samt Japanska Nikkei till -0.70%.

Vi avslutar veckans makro med amerikansk sysselsättningssiffra april i huvudfokus.

Ledande svenska terminer indikerar en öppning strax under nollan, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte åter på onsdagen att falla och det negativa sentimentet blir allt starkare och den långsiktiga inväntade nedgången står allt närmare framför dörren. Fortsatt berg och dalbana i oljan ger en tydlig fluktuering bland flertal storbolagsindex tillsammans med en globalt mer nervös till negativt sentiment bland investerare gör inte saken bättre. Onsdagen bjöd på trevliga kvartalsrapporter och i huvudfokus låg ICA som levererade ett klart bättre resultat än väntat med ett rörelseresultat på 976 miljoner mot väntade 865 miljoner kronor för det första kvartalet vilket bidrog till uppgången som lyfte aktien med hela +6.14%. Dagens huvud duo blev däremot vinnaren Swedish Match som steg hela +8.06% som även levererade en klart bättre rapport än väntat med ett rörelseresultat på 1.711 miljoner mot väntat 1.519 miljoner kronor. Onsdagens statistik kom även in svagt vilket vidare bidrog till nedgången, samt handlades indextunga HM exklusive utdelning, vilket pressade OMXS30 ytterligare.

OMXS30 (dagsdiagram)

Som vi nämner inledningsvis har det negativa sentimentet börjat få ett allt tydligare fotfäste vilket även visas efter den toppnotering runt vårt motstånd 1423 punkter som vi testat vid två tillfällen i år mitten av mars men även slutet av april. Rent tekniskt ligger vi kring en allt mer översåld nivå, och en uppstuds under dagen alternativt på måndagen finns god chans att uppleva. Däremot inställer vi oss allt mer redo inför den eventuella nedgång vi inväntat, och för att detta inte skall initieras behöver vi starkt stöd från både makro men även förstärkt politiskt stöd. Den överhängande skuldbilden från flertal europeiska länder gör inte saken enklare och frågan är hur länge man kan fortsätta pumpa in kvantitativa lättnader tills marknaden ger upp. Rent tekniskt har vi upplevt en ”tripp trapp trull” effekt där både 1423, 1380 men även 1330 nyckelnivåer har brutits sedan mitten av april, och vi befinner oss nu allt närmre 1300 punkter, vars nästa stöd finnes vid 1290 punkter. Vi bröt även både 50 och 100 dagars glidande medelvärde mot nedsida 27 april vilket kan ses negativt.

USA har fått uppleva en skakig handel med negativt sentiment senaste dagarna med ökad volatilitet. Som vi nämnde i onsdagens morgonrapport är åsikterna delade gällande en räntehöjning under FOMC mötet i juni. Vi ser vidare att den inväntade ”BREXIT-omröstningen” kommer påverka marknaden något, och vi har även fått nyheter där bland annat John Williams, Fed-chef i San Fransisco gjort ett uttalande att just juni beslut kan komma påverkas av valresultatet. Under onsdagen levererades även ADP-data vars ökning var den svagaste på tre år. En allt mer försvagad dollar påverkar även marknaden tydligt och vi har även upplevt en trevlig uppgång i flera basmetaller, och även om vi senaste dagarna fått ett något förnyat bränsle på dollarfronten så noteras USD / SEK minus 4 procent sedan årsskiftet. Vi inledde året för S&P 500 med en nedgång och ett utbrott på nedsida för vårt 200 dagars glidande medelvärde, och detta efter en bottenvändning början på februari fick vi sedermera ett utbrott mot uppsida mitten av mars, och vi har försökt närma oss allt mer ”all time high”. Vi har dock ett allt mer oroande sentiment och pessimism vilket gör det kortsiktiga börsläget allt mer svårbedömt, kommer nedgången redan nu? Eller kommer vi se en studs mot uppsida dessförinnan? Bara framtiden kan utvisa…. Men tills dess håller vi ögonen öppna på sysselsättningssiffran som levereras under eftermiddagen klockan halv tre.

Oljan levererade under onsdagen amerikansk lagerrapport som kom in med en siffra på klart högre än väntat med 2.8 miljoner mot väntade 0.5 miljoner fat. Resultatet blev ett fritt fall i oljan från strax under upphandlade 46 dollar till strax över 44 dollar. Trots detta har vi sett en klar uppgång under torsdagen och vi fick en dagshögsta vid 46.70 dollar som även är november 2015 toppnotering, samt som fick bli vändpunkten för torsdagen. Detta är inte första gången senaste veckor vi fått ett tydligt fall på statistik eller nyheter för att dagen efter få en klar återhämtning. Oljan har nu sedan årsskiftet upplevt en uppgång med drygt 20 procent och frågan är när vi nu ser att det negativa sentimentet börjar finna allt större fotfäste i ett klart osäkert världsläge med en förhöjd oro kommer bidra till utvecklingen för oljan. Vi behöver som tidigare nämnts finna ett fotfäste och bryta mot uppsida både 48 men även 50 dollar för att ge styrka för vidare uppgång, men för att detta ska ske behöver vi få stöd från makron och välvilja samt genomförande av produktionsminskningar, annars kan vi nog få uppleva en marknadskorrektion mot nedsida..

Brent (intradagdiagram)

Dagens huvudpunkt avslutar veckan med amerikansk sysselsättning nu när vi fått sämre än väntat inköpschefsindex från Japan under natten, och förväntas komma in oförändrat på 5 procent kl 14:30.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

– Cellavision (1:50 kr), Magnolia Bostad (1:00 kr), Securitas (3:50 kr)

Makrostatistik

– Japan: Nikkei tjänste-PMI april kl 4.00

– USA: sysselsättning april kl 14.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 14.30: USA: sysselsättning april

Antalet sysselsatta i USA ökade med totalt 628.000 personer under första kvartalet, och frågan är väl kanske vad alla sysslade med eftersom USA-ekonomin knappt växte alls under kvartalet enligt det första BNP-estimatet. Nu menar dock många (kanske även Federal Reserve?) att arbetsmarknadsdata kan ge en bättre bild av aktivitetsnivån än BNP, åtminstone under första kvartalet på grund av inneboende säsongsrensningsproblem i BNP-data, men skillnaden mellan sysselsättningstillväxt och ekonomisk tillväxt är ändå tämligen slående.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas antalet sysselsatta ha fortsatt att öka med goda 200.000 personer i april, arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 5,0%, timlönerna väntas ha ökat 0,3% och den genomsnittliga arbetstiden väntas ha ökat till 34,5 timmar per vecka, från 34,4 i mars.

Credit Suisse New York, vars prognoser går i linje med konsensus tar fasta på att att en timlöneökning med 0,3% skulle lyfta årstakten till 2,4%.

”Även om det är positivt i reala termer är den nominella löneökningstakten åtminstone 1 procentenhet lägre än vad som normalt associeras till en arbetslöshet på 5%”, skriver Credit Suisse-ekonomerna i ett kundbrev.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade under onsdagens förkortade handelsession, samtidigt som de ledande börserna på kontinenten noterades på minus strax efter lunch. ICA och Swedish Match lyfte på rapporter och även Securitas noterades högre i rapportfloran.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,2 procent lägre på noteringen 1.319. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 10,6 miljarder kronor under halvdagen.

De ledande europeiska handelsplatserna noterades omkring 1 procent lägre. På kontinenten var rapportutfall blandade.

Riskaptiten har under den senaste tiden fått sig en törn av konjunkturoro efter de senaste dagarnas svaga inköpschefsindex kombinerat med signaler från Fed-håll om att marknaden haft för låg tro på räntehöjningar. Det har även pekats på att rapportsäsongen överlag och bolagens utsikter inte heller kunnat skingra oron för den framtida utvecklingen.

”Aktiemarknaden är framåtblickande och just nu ser utsikterna för världsekonomins utveckling osäker ut”, kommenterade en marknadsaktör de senaste dagarnas reträtt.

Indextunga HM bidrog till att tynga utvecklingen i Stockholm med ett tapp på 4,5 procent sedan utdelning avskiljts. Även Boliden handlades på onsdagen för första dagen utan rätt till utdelning för 2015 och backade 2,2 procent.

Fingerprint steg något efter att ha delgett långsiktiga finansiella mål som betraktades som ambitiösa av analytiker.

Ögonsensorföretaget Tobii var oförändrad efter rapport.

På rapportfronten var ICA:s resultat genomgående klart bättre än väntat. Bland annat överträffade rörelseresultatet förväntningarna med råge. Aktien avancerade drygt 6 procent.

Även Swedish Matchs rapport var bättre än väntat. Rörelseresultatet från produktområden överträffade förväntningarna och snusjätten klättrade mer än 7 procent.

Securitas rörelseresultat var som väntat. Den organiska tillväxten överträffade däremot SME Direkts konsensus. Säkerhetsbolagets aktie stängde 1,5 procent högre.

Diamantproducenten Lucara Diamond resultat var klart starkare än väntat och aktien steg nära 6 procent.

Flygbolaget SAS gick ned 3 procent. Bolaget har beslutat om att markverksamheten på flygplatserna i Köpenhamn, Oslo och Stockholm inte kommer att outsourcas.

Sobis avgående ordförande Bo Jesper Hansen har sålt 8 miljoner aktier i bolaget till kursen 108:50 kronor. Via bolaget avböjde han att kommentera sin försäljning. Sobi-aktien tappade 6,5 procent till 106:50 kronor.

Swedbank och Danske har båda höjt rekommendationen för Lindab till köp, från neutral. Aktien steg drygt 4 procent trots avskild utdelning.

Credit Suisse lyfte riktkursen för Autoliv till 150 dollar, cirka 1.205 kronor, och upprepade rekommendationen outperform. Vidare tvingas Takata, den krisdrabbade konkurrenten inom bilsäkerhet, enligt medieuppgifter att återkalla ytterligare 35-40 miljoner fordon i USA. Autoliv-aktien steg nära 2 procent till 989 kronor.

På makrofronten inväntades ett knippe USA-statistik, däribland ADP:s statistik över privat sysselsättning i april, en försmak inför fredagens officiella jobbrapport.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,319.17
2,940.35
9,851.86
6,117.25
2,050.63
17,660.71
4,717.09
16,034.61
20,183.43
1.14
9.25
8.11
43.84
44.55
-1.21%
0.05%
0.24%
0.09%
-0.02%
0.05%
-0.18%
-0.70%
-1.30%
0.03%
0.00%
-0.01%
-1.08%
-1.02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.