Home > Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Åter intensiv makrodag.

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättning i fokus. Åter intensiv makrodag.

Stockholmsbörsen utvecklades under torsdagen slagigt i negativt territorium för att avslutningsvis stänga på -0,81%. Det negativa sentimentet spreds runt om i Europa där tyska DAX även stängde -0,81%, samt Euro Stoxx 50 indexet avslutade något mer surt på -1,29%.

USA handlades inledande något avvaktande på plus för att efter amerikansk lunchtid vända och vandra tydligt söderut. Efter en avslutande rekyl stängde S&P 500 till -0,20%. Dow Jones Industrial Average stängde för dagen med -0,18%, och tekniktunga Nasdaq Composite stängde runt nollan med +0,01%.

Oljan öppnade kraftigt upp under större delen av gårdagen i spår av billigare dollar, för att åter noteras över 40 dollar för Brent dock något slagigt. Avslutningsvis kom dock en liten rekyl vid amerikansk stängning och har sedan dess balanserats runt 40 dollar för Brent terminen i spår av Asiens handel. Nu på morgonsidan noteras WTI till 37,80 dollar, samt Brent till 39,80 dollar.

Asien smittades av den negativitet som uppkom under torsdagens handel och har under natten utvecklats tydligt negativt. Japanska industrins konjunkturläge sjönk mer än väntat vilket har gjort att Nikkei utvecklats mer negativt under natten. Hang Seng indexet noteras nu på morgonen till -1,32%, samt japanska Nikkei till -3,20%.

Intensiv makrodag är åter att vänta med bland annat arbetslöshet EMU februari, men även dagens huvudpunkt gällande amerikansk sysselsättningssiffror mars. Vi får även intressanta siffror i ISM industri-PMI från amerikanskt håll senare under eftermiddagen.

Ledande svenska terminer indikerar en fortsatt negativ resa med en öppning runt en halv procent på minus, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände positiviteten och utvecklades under torsdagen negativt strax under en halv procent och stängde till sist på -0,81% till 1365,7 punkter. Aktier till ett värde av nästan 14,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under torsdagen. Dagens vinnare blev Fingerprint med hela +5,40%, och dagens förlorare blev Alfa Laval med -2,92%.

Europa spreds negativiteten och innebar att vi fick bred stängning på minus. Tyska DAX indexet avslutade för dagen med -0,81% till 9965,5 punkter. Euro Stoxx 50 indexet stängde även på minus med -1,29% till 3005 punkter

Oljan handlades tydligt på plus under gårdagen för att vid amerikansk stängning uppleva en vändpunkt och balanseras nu vid 40 dollar.

Åter en intensiv makrodag får vi flertal industri-PMI siffror, men redan på förmiddagen kl 11:00 får vi arbetslöshet EMU som förväntas komma in oförändrad på 10,3 procent. Under eftermiddagen får vi dagens huvudpunkt med sysselsättningssiffror från USA som väntas bromsat in något till 205,000 mot tidigare 242,000 samtidigt som arbetslösheten spås ligga kvar på 4,9%. Senare under eftermiddagen får vi även i USA ISM industri-PMI siffor väntas ökat något till 50,7 i mars mot tidigare 49,5 i februari.

OMXS30 upplevde något surt sentiment dock slagigt under torsdagen inom en snar handelsintervall, där betydande volym låg mellan 1369 – 1365 punkter. Vi bröt vårt stöd genom att öppna på minus redande inledande under gårdagen och var aldrig i närheten till ett utbrott av vår 1380 nivå som växlat från stöd till motstånd.

I samband med att vi handlades inom detta snara intervall innebar det att vi fick en stängning av en ”candle” helt över vårt 50 dagars glidande medelvärde som vi nämnde igår hade varit ytterligare en trygghetsfaktor, dock kom denna utkristallisering med en negativ faktor då stängning blev på minus. Det blir intressant och se om dagens intensiva makrodag kan ge stöd för fortsatta uppgångar eller om vi får fortsatt ras och handel i vår nya handelsintervall. RSI indikatorn pekar även fortsatt på låga nivåer och ger tekniskt rum för uppgång.

Våra motstånd finner vi nu på 1380 respektive 1453 punkter, samt våra stöd finner vi på 1330 respektive 1290 punkter.

OMXS30 (intradagdiagram) - något surt sentiment dock slagigt under torsdagen inom en snar handelsintervall.
OMXS30 (intradagdiagram) – något surt sentiment dock slagigt under torsdagen inom en snar handelsintervall.

S&P500 stängde på svagt minus med avvaktande ton inför dagens sysselsättningssiffror. Vi noteras fortfarande runt årshögsta samt tydligt över MA 200, och det blir med stor spänning vi inväntar dagens siffor för att se hur vi stänger för dagen.

OMXS30 (dagsdiagram) – fortsatt notering över vårt 50 dagars glidande medelvärde är det med spänning vi inväntar dagens viktiga makro…
OMXS30 (dagsdiagram) – fortsatt notering över vårt 50 dagars glidande medelvärde är det med spänning vi inväntar dagens viktiga makro…

Hålltider under dagen

Makrostatistik

– Japan: Tankan 1 kv kl 1.50

– Sydkorea: export mars kl 2.00

– Kina: industri-PMI mars kl 3.00

– Kina: tjänste-PMI mars kl 3.00

– Kina: Caixin industri-PMI mars kl 3.45

– Ryssland: industri-PMI mars kl 8.00

– Storbritannien: Nationwide huspriser mars kl 8.00

– Silf/Swedbank: industri-PMI mars kl 8.30

– Norge: industri-PMI mars kl 9.00

– Spanien: industri-PMI mars kl 9.15

– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30

– Italien: industri-PMI mars kl 9.45

– Frankrike: industri-PMI (def) mars kl 9.50

– Tyskland: industri-PMI (def) mars kl 9.55

– EMU: industri-PMI (def) mars kl 10.00

– Storbritannien: industri-PMI mars kl 10.30

– Danmark: industri-PMI mars kl 11.00

– EMU: arbetslöshet februari kl 11.00

– USA: sysselsättning mars kl 14.30

– Brasilien: industri-PMI mars kl 15.00

– USA: Markit industri-PMI (def) mars kl 15.45

– USA: ISM industri-PMI mars kl 16.00

– USA: bygginvesteringar februari kl 16.00

– USA: Michigan-index (def) mars kl 16.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI mars

Har sjunkit de senaste två månaderna och föll i februari till 51,7, främst med fallande orderingång. Väntas nu ha stigit till 52,7.

KI-barometerna har visat ett sjunkande förtroende för tillverkningsindustrin, men från en mycket hög nivå.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) mars

Steg preliminärt till 51,4 från 51,2 föregående månad, efter att ha inlett året svagare. Chris Williamson på Markit såg dock oroande tecken från nya order och sysselsättningsindex.

kl 14.30: USA: sysselsättning mars

Sysselsättningstillväxten bromsade in i januari, men tog sedan bättre fart i februari, då sysselsättningen ökade med 242.000 personer. I mars väntas en dämpning till 205.000 personer. Arbetslösheten väntas samtidigt ligga kvar på åttaårslägsta 4,9%.

Vad som var svagt i februari var att timlönerna oväntat sjönk 0,1% m/m. Nu väntas de ha ökat 0,2%, vilket skulle innebär att löneökningstakten ligger kvar på 2,2%.

Commerzbank tror att sysselsättningstillväxten bromsar in till 190.000 personer. De baserar den prognosen på att sysselsättningen tycks ha ökat för mycket i februari relativt den måttliga BNP-utvecklingen. Dessutom har mönstret de senaste åren varit att mars kommit in oväntat svagt efter att sysselsättningen överraskat på uppsidan i februari.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI mars

Sjönk tillbaka under hösten 2015, till under 50 (vilket traditionellt innebär avmattning). Detta satte fart på på spekulationerna om att USA är på väg mot en recession. ISM-index har sedan stigit de två första månaderna 2016 och farhågorna om en amerikansk recession har också minskat de senaste veckorna.

ISM-index väntas nu fortsätta upp, till 50,7 i mars från 49,5 i februari, efter fem månader under 50-nivån.

Commerzbank anser att recessionsoron var överdriven och pekar på att både industriproduktion och barometrar sett bättre ut de senaste månaderna. Med hänvisning till uppgångar i regionala inköpschefsindex tror de att ISM-index stiger till 52,0 i mars.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde, precis som de europeiska motsvarigheterna, torsdagshandeln på minus, efter en ganska odramatisk session där index pendlat i ett mindre intervall en bit under nollstrecket.

Mot den allmänna trenden rörde sig Lundin Petroleum, tillsammans med en uppgång i oljepriset, och Fingerprint, som stärktes av en köprekommendation.

Vid stängning noterades OMXS30 till minus 0,8 procent vid nivån 1.366. Aktier för cirka 14,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Nere på kontinenten hade börserna i Paris, London och Frankfurt backat med mellan 0,4 och 1,3 procent.

I OMXS30:s bottenskikt hittades en blandad skara aktier. Med en nedgång på 2,9 procent blev Alfa Laval jumbo för dagen, följd av Securitas, SEB och SCA som noterades för nedgångar på mellan 2,1 och 2,3 procent.

På Europabörserna hörde telekom till de svagare sektorerna, och i Stockholm var Nokia ett annat av namnen bland förlorarna med ett tapp på 2,3 procent. Ericsson, samt operatörerna Tele2 och TeliaSonera, kom lite lindrigare undan med minus 0,6-1,0 procent.

Efter tre nedgångsdagar vände priset på Brentolja upp under torsdagseftermiddagen, vilket hjälpte Lundin Petroleums aktie upp på plus.

Än högre upp i listan återfanns Fingerprint med en klättring om 5,4 procent till nivån 472:10 kronor. Kursen stärktes av att Saxo Bank i en ”trading view” gett rekommendation om köp i aktien, med en riktkurs på 700 kronor.

En annan aktie som steg efter en rekommendationshöjning var Enquest. Aktien stängde 19 procent högre vid kursen 2:79 kronor eller motsvarande 0:17 pund, i spåren av att Macquarie Securities uppjusterat sin rekommendation till outperform. Dessutom skruvades riktursen upp rejält, till 0:64 pund från tidigare 0:24 pund.

Elekta rörde sig 4,8 procent högre under dagen efter att ha meddelat om ett samarbetsavtal med Genesis Care, en leverantör av strålbehandling i Australien. Avtalet sträcker sig över åtta år och är värt över 100 miljoner dollar.

IBT, som gjorde debut på First North den 29 mars efter avknoppningen från Biogaia, var upp 3 procent. Bolaget har fått en så kallad Rare Pediatric Disease-status av amerikanska läkemedelsverket FDA för läkemedelskandidaten IBP-9414, vilket öppnar för att utvärderingsfasen kan komma att gå snabbare än vanligtvis.

Cassandra Oil rasade 12 procent efter att oljereningsbolagets revisorer varnat för att kapitalbehovet inte är säkrat och att bolaget kan tvingas upphöra med driften. Risk finns för väsentliga nedskrivningar.

Produktionssystemsutvecklaren Image Systems rapporterade under eftermiddagen om två order från USA respektive Estland med ett totalt värde på runt 10 miljoner kronor. Aktien steg rejält efter beskeden, och stängde upp 14 procent.

Oasmia, som visade en uppgång på dryga 11 procent under onsdagen sedan det aviserat inledda kliniska prövningar med Docecal, fortsatte upp 8 procentenheter under torsdagshandeln. Under de senaste 11 handelssessionerna har 10 slutat på plus för Oasmia-aktien, som under perioden stigit över 40 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,365.70
3,004.93
9,965.51
6,174.90
2,059.74
17,685.09
4,869.85
16,221.84
20,501.64
1.14
9.24
8.12
37.8
39.8
-0.81%
-1.29%
-0.81%
-0.46%
-0.20%
-0.18%
0.01%
-3.20%
-1.32%
-0.04%
0.12%
0.14%
-1.41%
-1.31%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.