Home > Morgonrapport: Amerikansk sysselsättningsrapport i fokus idag

Morgonrapport: Amerikansk sysselsättningsrapport i fokus idag

OMXS30 stängde torsdagen på svagt plus efter en dämpad inledning i USA sänkte det starka börshumöret i Europa. Index stängde tillslut upp 0,28 procent till nivån 1526,60. Fredagens makroagenda är något lugnare än gårdagens där största fokus ligger på den amerikanska sysselsättningsrapport. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde torsdagen på positivt efter tre raka nedgångsdagar. Bidragande till uppgången var bland annat en stark tysk orderingång i industrin men även draghjälp från de europeiska fordon- och råvarubolagen. Index stängde tillslut upp o,28 procent till nivån 1526,60. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 12,7 miljarder kronor.

Nyhetsflödet drev uppgången under torsdagen då majoriteten av de europeiska börserna steg. Goldman Sachs framhöll i en analys att ett handelskrig mellan USA och Kina inte lär påverka råvarupriserna avsevärt och att det i stället råder köpläge i råvarutillgångar. Vidare uppgav tyska Handelsblatt om att en lösning kan vara på väg kring tullar på bilar.

Vinnare i det svenska storbolagsindexet blev därför bolag inom just dessa sektorer. Stålproducenten SSAB ökade drygt 3,4 procent medan gruvbolaget Boliden steg 2,6 procent. Den tyska fordonsnyheten såg även lastbilstillverkaren Volvo öka 2,1 procent.

Under morgonen träder USA:s tullar på kinesiska varor värda 34 miljarder dollar i kraft. Donald Trump upprepade på torsdagskvällen planerna att införa ytterligare tullar på varor för 16 miljarder dollar. Vidare hotade presidenten att USA har ”vilande” planer på 200 och därefter 300 miljarder dollar om Kina skulle vidta motåtgärder, vilket det kinesiska handelsdepartement meddelade på fredagen att man omedelbart gör.

Gårdagens intensiva makroagenda inleddes i Tyskland där industriorder för maj presenterades. Orderingången steg 2,6 procent i maj jämfört med april, vilket klart överträffade förväntningarna från analytiker som låg på en ökning med 1,1 procent. Det positiva utfallet i maj var ett lugnande besked med tanke på att orderingången inför gårdagen hade sett fyra månader med nedgångar där april senast såg ett rejält tapp på -2,5 procent m/m.

Fortsatt bjöd torsdagsmorgonen på SCB:s småhusbarometer som under våren har sett en tydlig dämpning. Priserna som den förra tremånadersperioden (mars-maj) sjönk -1 procent var oförändrade under perioden april-juni (o procent).

Vidare publicerade även SCB ett starkt svenskt produktionsvärdesindexet för maj. Produktionsvärdet i hela näringslivet steg 4,0 procent i maj jämfört med samma månad året före, vilket var betydligt över förväntningarna på 2,9 procent y/y. Jämfört med föregående månad steg produktionsvärdet 1,1 procent, säsongsrensat. Väntat här var en uppgång med 0,3 procent.

I USA presenterade ADP privat sysselsättningsrapport för juni, vilken hoppades kunna ge indikationer inför fredagens officiella sysselsättningsrapport. Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 177.000 personer. Väntat var en ökning i sysselsättningen med 190.000 personer.

Fortsatt från USA bjöds det på tjänste-PMI för juni som återigen slog förväntningarna som låg på en minskning till 58,3. ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn steg från 58,6 till 59,1 i juni, vilket därmed följde upp det optimistiska industri-PMI från i måndags.

Gårdagens makroagenda avslutades på den nordamerikanska kontinenten då Fed publicerade protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Centralbanken valde då att höja styrräntan med ytterligare 25 punkter, till 1,75-2,00 procent, men även dra upp sina ränteprognoser, vilket nu innebär att de räknar med fyra i stället för tre höjningar i år. Fed-ledamöterna bekräftade detta på torsdagen, det vill säga att gradvisa höjningar av styrräntan kommer att ske under 2018. Stort fokus inför protokollet var ledamöternas syn på handelskonflikten, där ”de flesta ledamöterna” noterade att osäkerheten och riskerna associerade med handelspolitiken hade intensifierats, och ”var bekymrade över att sådana osäkerheter och risker eventuellt kan få negativa effekter på affärssentimentet och investeringarna”.

Fredagen, som är något lugnare sett till makrostatistik, tar som först avstamp i Tyskland där industriproduktion för maj presenteras. Europas största ekonomi visade ytterligare svaghetstecken i april då industriproduktion oväntat sjönk med -1,0 procent m/m. Väntat nu är en ökning med 0,4 procent m/m i maj. Commerzbank tror dock på ännu en svag månad för den tyska industrin med ett utfall på -1,5 procent, med bakgrund av den fortsatt fallande sentimentsindikatorn.

Fortsatt bjuder dagen på den officiella sysselsättningsrapporten från juni i USA. Maj såg senast en oerhört stark rapport där sysselsättningen steg med 223.000 personer, arbetslösheten sjönk till 3,8 procent och löneökningarna steg till 2,7 procent, alla överträffande sina förväntningar. I juni spås sysselsättningsökningen dämpas något till 190.000 personer och arbetslösheten väntas ligga kvar på 3,8 procent. Lönerna, som är det viktigaste måttet med tanke på dess betydelse för Federal Reserve, väntas fortsätta öka till 2,8 procent y/y, vilket då skulle vara nära den högsta ökningstakten efter finanskrisen. ”Tecken på högre löneökningar kommer att stödja ytterligare räntehöjningar från Fed”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Veckan avslutas med den amerikanska handelsbalansen för maj som har sett ett ökad intresse på sistone pga den rådande handelskonflikten. I april sjönk underskottet till 46,2 från 47,2 miljarder dollar.  I maj väntas underskottet ha ökat igen till 47 miljarder dollar.

OMXS30 stängde torsdagen på plus efter tre raka nedgångsdagar tidigare i veckan. Dessa svaga handelsdagar där både måndagen och onsdagen såg fall på över -1 procent, har tagit det svenska storbolagsindexet till den nedre delen av det intervall som präglat börsen de senaste månaderna. Denna sidledes utveckling ser vi fortsätta på kort sikt innan rapportperioden inleds på riktigt och ger oss en klarare bild och utlöser en mer distinkt rörelse.

På längre sikt tror vi att rapportperioden mer tydligt kommer leda börsens utveckling framöver, antingen uppåt eller nedåt. Med denna osäkerhet framför oss kvarstår därmed vårt råd på vaksamhet och försiktighet sett till ett längre tidsperspektiv.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

  • Diös (kl 7.00), Fabege (kl 8.00)

Makrostatistik

  • Japan: hushållens konsumtion maj kl 1.30
  • Tyskland: industriproduktion maj kl 8.00
  • Kanada: arbetslöshet juni kl 14.30
  • USA: sysselsättning juni kl 14.30

Övrigt

  • RGK: utfall statens betalningar juni kl 9.30
  • USA: handelsbalans maj kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade tidigare uppgång i sen handel. En dämpad inledning på de amerikanska börserna bidrog. Handelsoron tog ny fart efter att Kina uppgett att de avser att svara på USA:s införande av tullavgifter.

Tidigare under handelsdagen gav stark tysk orderingång i industrin och uppgifter om att USA kan dra tillbaka hotet om högre importtullar på europeiska bilar stöd åt börsen.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till nivån 1.527. Aktier till ett värde av 12,7 miljarder kronor hade då omsatts.

Bland OMXS30-bolagen steg stålproducenten SSAB mest med en uppgång på drygt 3,4 procent. Även gruvbolaget Boliden fanns i topp med en uppgång på 2,6 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Mining med 2,5 procent.

Analysfirman Goldman Sachs framhöll i en analys att ett handelskrig mellan USA och Kina inte kommer att påverka råvarupriserna nämnvärt och det i stället nu råder köpläge i råvarutillgångar.

Uppgångar sågs även för lastbilstillverkaren Volvo som steg 2,1 procent. Bland övriga verkstadsaktier som Atlas Copco, Sandvik och SKF var utvecklingen svagare. Det brittiska analyshuset Redburn Partners har sänkt rekommendationen till sälj för industritrion.

På de ledande börserna i Europa noterades tyska DAX-index upp med 1,2 procent där fordonsaktierna letade sig upp i toppen. Detta efter uppgifter i tyska Handelsblatt om att en lösning kan vara på väg kring tullar på bilar. President Donald Trump har tidigare sagt att det kan bli aktuellt med tullar på 20-25 procent på europeiska bilar.

Bland storbolagen i Stockholm sågs byggbolaget Peab stiga med nära 4 procent. Aktien har fått en köprekommendation av ABG Sundal Collier som valt att höja aktien till köp med riktkursen 80 kronor. Under torsdagen handlades aktien till 67:40 kronor. Peab har tappat närmare 34 procent sedan juli i fjol.

Uppåt var det även för medicinteknikbolaget Getinge som steg med 2,0 procent. Bolaget har nått en överenskommelse med den brasilianska åklagarmyndigheten inom ramen för pågående kartellutredning. Det överenskomna beloppet ryms inom tidigare avsättning, även om Getinge inte kan utesluta ytterligare böter.

Oljebolaget Lundin Petroleum med tillgångar i Nordsjön på norsk sockel steg med 0,7 procent. Enligt norska E24 kan produktionen för Edvard Grieg-fältet hållas upp i två är längre än tidigare planerat.

Bland övriga bolag på Stockholmsbörsen steg oljeproducenten Enquest med 3 procent. Den brittiska banken Barclays har höjt sin rekommendation till övervikt från tidigare undervikt.

Dagens vinnare blev sågverksbolaget Bergs Timber som steg med nära 11 procent. Bolaget redovisade ett resultat på 43 miljoner kronor för det tredje kvartalet vilket var en rejäl förbättring jämfört med samma period ifjol på 16 miljoner kronor. Marknaden för trävaror har fortsatt att förbättras under våren och Bergs Timber uppger sig se en bra lönsamhetsutveckling framöver.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1526.6
3440.92
12464.29
2736.61
24356.74
7586.43
21755.21
28046.89
1.17
10.25
8.76
73
77.29
0.28%
0.85%
1.19%
0.86%
0.75%
1.12%
0.97%
-0.48%
0.04%
0,00%
-0.04%
0.08%
-0.13%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto