Home > Morgonrapport: Amerikanska sysselsättningsrapporten idag

Morgonrapport: Amerikanska sysselsättningsrapporten idag

OMXS30 stängde marginellt upp under gårdagen efter att ha tappat under seneftermiddagen. Index stängde tillslut upp 0,04 procent till nivån 1632,42. Störst fokus under fredagen ligger på den amerikanska sysselsättningsrapporten som publiceras 14:30. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har även de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt, med bidrag från nya uttalanden från Donald Trump.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen ökade marginellt under torsdagen efter en svag utveckling under de sista handelstimmarna. Index stängde tillslut upp 0,04 procent till nivån 1632,42. Omsättningen under gårdagens handelsdag hamnade på 15,6 miljarder kronor.

Klar vinnare i OMXS30 under gårdagen blev Ericsson som avancerade 3,3 procent efter en höjd rekommendation av JP Morgan och en riktkurs på 97 kronor. Investmentbanken spår stora intäktsökningar de kommande åren tack vare telekombolagets investeringar i 5G.

Torsdagskvällens nyhetsflöde bjöd på ett flertal turer kring Donald Trump. Wall Street Journal rapporterade att den amerikanska presidenten kontaktat en journalist på tidningen och uppgett att han kan vara på väg att dra in Japan i en handelskonflikt. Fortsatt sade Trump i en intervju med Fox News att han vill stänga staten för att tvinga demokraterna i kongressen att finansiera muren mot Mexiko, vilket enligt han själv troligtvis kommer ske först efter mellanårsvalet. Avslutningsvis skickade en rad av USA:s tyngsta teknologi- och detaljhandelsföretag ett brev till Trump-administrationen där de uppmanar att man ska avstå från sin plan att införa importtullar på ytterligare kinesiska varor för 200 miljarder dollar. Gårdagen var allmänhetens sista dag att kommentera tullarna innan Trump levererar det slutgiltiga beskedet under dagen.

Torsdagens intensiva makrodag inleddes med Tysklands industriorder. Förra månadens oerhört svaga utfall följdes i juli upp av åter ett tapp när orderingången sjönk -0,9 procent jämfört med föregående månad och -0,9 med motsvarande månad året före. Väntat var en rekyl med 1,8 procent m/m.

Gårdagens höjdpunkt var på Riksbanken som i enlighet med förväntningarna lämnade styrräntan oförändrad på -0,5 procent. En oenig direktion, med Martin Flodén och Henry Ohlson som reservanter, sänkte dock räntebanan så att prognosen nu lyder på -0,50 procent för det fjärde kvartalet 2018, ned från -0,43 procent tidigare. Första höjningen senareläggs till december eller februari då Riksbanken stängde dörren för den tidigare annonserade oktoberhöjningen. Vidare konstaterade man att den svenska konjunkturen är stark och att inflationen är vid målet, men att det underliggande inflationstrycket fortsatt är måttligt. En fortsatt stark konjunktur bör därigenom ge goda förutsättningar för att inflationstrycket ska stiga. Beträffande den svaga svenska kronan kommenterade de att växelkursen har betydelse för inflationen och att det är ”viktigt att kronan utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen förblir nära målet”. Strax efter tappade kronan mot euron och dollarn.

Fortsättningsvis levererade SCB småhusbarometer under morgonen, vilken fortsatt är nere på låga nivåer efter förra höstens fall. Priserna på småhus steg med 2 procent under perioden juni till augusti jämfört med föregående tremånadersperiod.

Avslutningsvis bjöd torsdagen på USA:s inköpschefsindex för tjänstesektorn. ISM tjänste-PMI steg till 58,5 i augusti jämfört med 55,7 i juli, vilket var klart över analytikers förväntningar på 56,8.

Fredagens makroagenda inleds med tysk industriproduktion för juli månad. Efter att i juni noterats ner -0,9 procent m/m räknar nu analytiker med en rekyl på 0,2 procent i juli. Commerzbank menar dock att den senaste tidens svaga orderingång talar för att industriproduktionen i stället kommer ha sjunkit kraftigt till -2,5 procent m/m.

Främst fokus under dagen ligger på den amerikanska sysselsättningsrapporten som publiceras klockan 14:30. Vid förra månads rapport kom sysselsättningen in svagare än väntat, med en ökning med 157 000 personer att jämföra med väntade 190 000 personer. Detta motverkades dock av att föregående månaders sysselsättning reviderades upp med hela 59 000 personer. Juli såg även arbetslösheten ligga kvar på 3,9 procent och löneökningarna på 2,7 procent. Väntade siffror i augusti är en sysselsättningsökning med 190 000 personer, en arbetslöshet kvar på 3,9 procent och en löneökningstakt på 2,8 procent.

OMXS30 vände marginellt uppåt under torsdagen medan övriga Europa handlades i nedåtgående riktning. Dagens handelsdag är den sista inför det riksdagsval på söndag som troligtvis kan skapa en del reaktioner på marknaden den närmsta tiden. Med små skillnader mellan blocken där inget tyder på att de traditionella blocken får egen majoritet, är osäkerheten i regeringsfrågan mycket stor. En osäkerhet som med största sannolikhet lär fortleva under nästkommande vecka. Med tanke på diskussionerna inför valet tyder det mesta på en lång och svår regeringsbildning. Bedömare på finansmarknaden tror dock inte att valresultatet kommer att ge upphov till några större marknadsrörelser, särskilt inte som komplicerade regeringsbildningar och svaga regeringar snart är mer regel än undantag i Europa. SEB ansåg i sin senaste konjunkturprognos att risken för finansiell oro bör ses som liten, tack vare Sveriges starka statsfinanser, en stor samsyn avseende den ekonomiska politiken samt en tradition av breda överenskommelser.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

  • Enquest

Makrostatistik

  • Tyskland: handelsbalans juli kl 8.00
  • Tyskland: industriproduktion juli kl 8.00
  • Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
  • RGK: utfall statens betalningar augusti kl 9.30
  • BOE: inflationsförväntningar augusti kl 10.30
  • EMU: BNP (def) 2 kv kl 11.00
  • USA: sysselsättning augusti kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen höll sig på plus under större delen av handelsdagen med stöd av banker och telekombolaget Ericsson. Uppgången försvagades under eftermiddagen sedan USA-börser öppnat ned.

Bland OMXS30-bolagen tyngde industribolagen. Riksbanken lämnade styrräntan som väntat oförändrad men sa samtidigt att de räknar med en räntehöjning i december eller februari.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde oförändrat till nivån 1.632. Aktier för 15,6 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ledande börser i Europa tappade överlag.

I Stockholm steg telekombolaget Ericsson med 3,3 procent till 78:88 kronor efter att JP Morgan höjt sin rekommendation till övervikt. Den amerikanska banken ser en kursmässig uppsida på 25 procent och sätter riktkursen 97 kronor. JP Morgan pekar i analysen främst på de förmodat stora positiva effekterna på Ericssons intäkter i och med operatörernas investeringar i 5G de kommande åren.

De var i övrigt blygsamma uppgångar för Tele 2 och Swedish Match på 0,9 procent för båda.

Volvo fick visst stöd av att den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar slog rekord i augusti, för andra månaden i rad. En mindre uppgång i aktien byttes under eftermiddagen ut mot en oförändrad nivå i Volvo-aktien vid stängning.

Bland förlorarna i OMXS30 fanns Atlas Copco och Electrolux som båda sjönk med lite drygt 2 procent.

På storbolagslistan steg på nytt Fingerprint Cards med en uppgång på drygt 6 procent i en fortsättning på den senaste tidens uppgångar. Bolaget har lanserat sin första fingeravtryckssensor anpassad till fordonsindustrin, enligt ett pressmeddelande.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt står Fingerprints vd Christian Fredrikson fast vid budskapet att bolaget inte har något behov av att ta in kapital. De kraftfulla åtgärderna för att sänka kostnadsbasen löper enligt plan, enligt honom.

Bland vinnarna fanns klädbolaget MQ som lyfte med nära 22 procent. Affärsvärlden gav i sitt senaste nummer köpråd för MQ. Spelutvecklaren Stillfront, på First North, åsattes däremot med en säljrekommendation av tidningen, aktien sjönk 3,8 procent.

Bettingbolaget Betsson tappade 4,3 procent i spåren av oron kring bolagets licensansökan i Nederländerna.

Teknikbolaget Anoto vill ta in 26 miljoner kronor i en företrädesemission. Aktien föll nära 10 procent.

Livevideotjänsten Bambuser, listad på First North, sköt i höjden med 67 procent. Bolaget har startat ett samarbete med Net Insight där bolagen ska erbjuda en så kallad remote production-lösning tillsammans, enligt ett pressmeddelande på torsdagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:30)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1632.42
3295.95
11955.25
2878.05
25995.87
7922.73
22247.68
26744.13
1.16
10.59
9.11
67.75
76.39
0.04%
-0.59%
-0.71%
-0.37%
0.08%
-0.91%
-1.04%
-0.86%
0.05%
0.1%
0.08%
-0.03%
-0.14%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.