Home > Morgonrapport: Andhämtning inför 1650 punkter…?

Morgonrapport: Andhämtning inför 1650 punkter…?

Trots ett positivt utfall från helgens val i Frankrike inleddes veckan i negativt territorium, när sentimentet snabbt förändrades på måndagen. Storbolagsindexet OMXS30 stängde avslutningsvis -0.16% till 1639.5 punkter, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor. Trots att vi är kortsiktigt överköpta, fortsätter vi att uppleva ett positivt volymförhållande, vilket gör att vi ser måndagens mindre nedgång som en naturlig andhämtning inför 1650 punkter…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tongångarna förändrades snabbt på måndagen, efter att ledande terminer pekade på en inledningsvis positiv börsöppning efter helgens positiva utfall i Frankrike, när 39 årige Macron blev solkar vinnare.

Vinsten kan väl såhär i efterhand antagligen ses som diskonterad i börsrörelser senaste två veckorna, när vi fått ett lyft efter tidigare etablering över 1600 punkter.

Inte ens H&M kunde överraska positivt med försäljningssiffror, eftersom verkstad istället, tillsammans med visst följetång från bank låg som en våt filt på måndagen.

Tidigt denna tisdagsmorgon ser det just nu ut som att vi får en öppning kring nollan.

Morgonrapport: Andhämtning inför 1650 punkter…?

Amerikanska handeln stängde på måndagen i princip oförändrat, med Dow Jones som fortsätter att noteras vid den sentimentala heltalsnivån som 21 000. Även i Europa stängde brittiska FTSE 100 vid 7 300…

Efter nattens handel i Asien, råder det blandade tongångar. Nikkei 225 handlas till svagt minus, medan Hang Seng är på något gladare humör med svag uppgång.

Efter måndagens handel är vi fortfarande kortsiktigt överköpta utifrån vår RSI indikator, som dock pekar söderut.

Det skulle inte vara föga förvånande om vi får en något mer signifikant nedgångsdag för att låta vinsthemtagning stå i fokus inom kort, innan vi kan ta oss vidare norrut.

Vi fortsätter dock att uppleva ett positivt volymförhållande. Med detta menar vi att vi innehar både en högre omsättning och större köpstyrka under uppgångsdagar, kontra nedgångsdagar som får en lägre omsättning och säljstyrka.

Köp- och säljstyrka kan enkelt bekräftas i vår volymindikator i dagsdiagrammet ovan, och eftersom vi både ser avtagande köpvolym, följt av svag säljvolym kan det mycket väl vara så att vi får en något mer sidledes rörelse istället för en signifikant nedgång innan vi lyckas etablera oss över 1650 punkter.

Detta innebär att vi fortsätter att hålla blicken på 1650 punkter, före vi omvärderar vår kortsiktiga situation. Vi skulle behöva utmana 1600 punkter, för att ens ifrågasätta vår positiva syn, eftersom vi förnärvarande har en större sannolikhet för sidledes handel inom 1630-1670 punkter.

Tydliga svårigheter att etablera sig över 1640 punkter…

Det finns dock som alltid risker för en vändpunkt, speciellt när vi upplevt en sådan styrka under flera månader. Detta är även en av anledningarna till att vi väljer att bibehålla fokus på 1650 punkter, för att därefter omvärdera den kortsiktiga situationen, även om det på sikt finns möjlighet till vidare uppgång.

Eftersom vi stängde vid 1640 punkter på måndagen, samtidigt som vi ser en viss negativ rörelse på ledande terminer denna morgon, innehar vi tekniska motståndsnivåer vid framförallt 1640, 1650, följt av 1670 punkter.

Detta innebär samtidigt att vi innehar stödnivåer vid 1630, följt av sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

H&M på gott humör efter rapport.

Fortsätter dock att handlas kring balanspunkt vid 220 kronor.

På måndagen presenterade Hennes & Mauritz månadsvisa försäljningssiffror, där det framgick att försäljningen steg 7.0 procent i april, vilket var något bättre än väntade 6.9 procent.

Aktien steg inledningsvis runt 1 procent på nyheten, vilket innebär att H&M sedan årsskiftet nu backat drygt 14 procent.

Frågan är dock om 7.0 procent räcker, när analytiker tidigare lyft fram höga lagernivåer och potentiellt reabehov.

H&M fortsätter även att noteras kring balanspunkten runt 220 kronor, och vi eftersöker en tydlig etablering däröver, för att inte riskera vidare nedgång rent tekniskt till 210 följt av 180 kronor…

H&M på gott humör efter rapport. Fortsätter dock att handlas kring...

Fingerprint stiger när ledning tankar aktier…

Är det äntligen dags för en vändpunkt…?

Fingerprint Cards inleder den nya veckan med en inledningsvis uppgång på över 3 procent, när det framgår att ledande personer i bolaget fyller på sina aktieinnehav.

Bolagets vd Christan Fredrikson har i en transaktion daterad den 4 maj köpt 11.000 B-aktier för drygt 300.000 kronor (29:25 kronor per aktie). Även styrelseledamoten Alexander Kotsinas köpte på fredagen 3.500 aktier till ett värde omkring 100.000 kronor (30:00 kronor per aktie), samt framgick det även redan på torsdagen att ytterligare personer i ledningsgruppen köpte 13.500 aktier i biometribolaget.

Aktien som tappat drygt 50 procent sedan årsskiftet har tidigare kraftsamlat lite mer än en månad, men åkte på bakslag efter sur rapport på torsdagen i föregående vecka.

Bolaget redovisade då ett rörelseresultat på 70.8 miljoner kronor i det första kvartalet, kraftigt under väntade 110 miljoner kronor.

Bland annat stod lageruppbyggnad i fokus, som drog ned kassaflödet kraftigt.

”Jag tror absolut att vi kan sälja det. Frågan är om vi kanske låter det gå lite billigare” sade bolagets vd till Nyhetsbyrån Direkt tidigt efter rapporten.

En hel del riktkurser justerades föregående vecka i ett intervall om 33 – 37 kronor, däribland Nordea som satte ”fair value” till 34 kronor.

Fingerprint stiger när ledning tankar aktier… Är det äntligen dags för en...

Ratos kraftigt ned efter rapport.

Bolagets aktie har därmed suddat bort en månads uppgång…

Investmentbolaget Ratos föll över -6 procent på måndagen, efter att bolaget redovisade ett rörelseresultat efter skatt på -67 miljoner kronor i det första kvartalet 2017.

Bolaget stod som en klar förlorare på måndagsförmiddagen inom Large Cap, trots att rörelseresultatet vände upp i första kvartalet, vilket även var det första för Ratos nya vd Magnus Agervald.

Bolagets vd kommenterade att man ser tecken på förbättring av marknadsläget, som tillsammans med internförbättringar lyfte resultatet. Ratos äger 17 bolag inom norden, däribland Bisnode och Plantagen för att nämna några.

Ratos kraftigt ned efter rapport. Bolagets aktie har därmed suddat bort...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Ica (kl 7.00), Resurs (kl 7.30), Eniro (kl 8.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Alltele (kl 8.30), Itab (ca kl 13.00), Lindab (kl 13.00), Rejlers (kl 16.00), B&B Tools, East Cap Explorer (före börsöppning), Fenix Outdoor, Nordic Waterproofing
 • Zalando (kl 8.00), Adecco, Commerzbank, Continental, Faro Technologies (efter USA-börsernas stängning), HTC, Lending Club (efter USA-börsernas stängning)

Exklusive utdelning

 • Novotek (1:25 kr)

Makrostatistik

 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Nederländerna: KPI mars kl 6.30
 • Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00
 • Tyskland: handelsbalans mars kl 8.00
 • USA: NFIB småföretagarindex april kl 12.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: grossistlager (def) mars kl 16.00
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Swedish Match och H&M steg på nya siffror men verkstadsbolagen dämpade utvecklingen. Active Biotech har inte nått målen i en läkemedelsstudie och aktien föll fritt.

Vid stängning var storbolagsindex OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.639. Aktier för 16 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande börserna på kontinenten var samtidigt 0,1 till 0,9 procent lägre.

Viss lättnad märktes i H&M-aktien som var 1,6 procent upp efter att ha berättat att försäljningen i april steg 7 procent i lokal valuta, i linje med SME-förväntningarna.

Swedish Match underliggande rörelseresultat var något bättre än väntat och bolaget upprepade sina utsiktskommentarer. Snusaktien steg 1,3 procent.

Fingerprint Cards steg 2,6 procent. Vd Christian Fredrikson har köpt aktier i biometribolaget för drygt 300.000 kronor och därmed ökat sitt till 32.750 aktier.

Cykliska verkstadsbolag liksom råvarubolag tappade på råvaruprisnedgång. Överskottet i Kinas utrikeshandel var också oväntat stort, motsvarande 38 miljarder dollar i april att jämföra med förväntan på 35 miljarder efter 24 miljarder föregående månad, enligt Bloomberg News. Framför allt ökade importen inte så mycket som förväntat.

I Stockholm hämmade Atlas Copco, SKF och Sandvik index med nedgångar på 0,5 till 1,2 procent. Råvarurelaterade Boliden och SSAB stängde omkring 1,5 procent lägre.

Utanför storbolagsindexet backade Ratos närmare 6 procent sedan investmentbolaget rapporterat inför måndagens öppning.

Active Biotech var måndagens i särklass största förlorare i Stockholm med ett ras på 68 procent efter en misslyckad fas 3-studie gällande substansen Laquinimod mot en viss typ av multipel skleros, MS.

Starbreeze fortsätter att skjuta på lanseringen av ett av sina mer högprofilerade spel, The Walking Dead. Nu ska lanseringen ske först under det andra halvåret 2018, mot tidigare budskap om att spelet skulle bli klart i fjol, och sedermera i år. Aktien föll men återhämtade till minus 1,8 procent.

AAK var nära oförändrad. Vd Arne Frank genomgår för närvarande medicinsk behandling och Specialfettsbolagets finanschef Fredrik Nilsson är tillförordnad vd.

C-Rad steg 3,6 procent. Ordförande Lars Nyberg har köpt aktier för omkring 3,5 miljoner kronor.

Dagens Industri köpstämplade D Carnegie, som anses ha lågt värderade fastigheter. På tre år ser tidningen en möjlig kursdubbling. Aktien lyfte 5,3 procent.

Börsveckan rekommenderade bland annat köp av Collector och Cellavision i det senaste numret. De båda aktierna steg närmare 1,1 respektive 5,5 procent, trots att utdelning avskiljts för Cellavision. Ta däremot hem vinsten i Lammhults, löd ett annat råd i tidningen. Möbelbolaget tappade 4,0 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1639.49
3642.11
12694.55
7300.86
2399.38
21012.28
6102.66
19873.48
24664.03
1.09
9.66
8.84
46.46
49.36
-0.16%
-0.46%
-0.18%
0.05%
0.00%
0.03%
0.03%
-0.11%
0.35%
0.06%
-0.02%
-0.08%
0.06%
0.04%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.