Home > Morgonrapport: Är den amerikanska sysselsättningen fortsatt stark, och har lönerna börjat stiga?

Morgonrapport: Är den amerikanska sysselsättningen fortsatt stark, och har lönerna börjat stiga?

God Morgon

Vi ser blandad utveckling på morgonens Asienbörser där japanska Nikkei backar 2,2 % medan Hong Kong stiger 0,80 %. S&P500 stängde igår svagt upp med 0,15 %. Ledande svenska terminer indikerar en öppning i stort sett oförändrad men vi har en rad rapporter som rapporterar både idag och innan öppning vilket kan komma att prägla både inledande handel som under dagen.

Oljepriset fortsätter sin volatila utveckling och de senaste dagarna har priset pendlat mellan hopp om Opec-möte för att minska utbudet till förtvivlan då dessa rykten visat sig vara falska, men nu verkar det vara något sanningsenligt i åtminstone viljan  att få till ett möte, vilket är i alla fall något! Idag inleds handeln lugnare och vi ser att WTI handlas till 31,79 dollar medan BRENT handlas till 34,41 dollar.

Förutom rapporterna idag väntas NFP sysselsättningsstatistik från USA vilket är en viktig del i både inflationsutsikterna som för den amerikanska ekonomin. För svensk del har vi både industri- och tjänsteproduktion för december på agendan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen noterades igår för en stark uppgång om 2,16 % efter en minst sagt volatil dag där storbolagsindexet stannade på 1333,72 punkter. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 24 miljarder kronor.

SEB lämnade en stark rapport och steg dryga 9 % under gårdagens handel. Fingerprint, stockholmsbörsens mest omdiskuterade aktie och bolag rapporterade starka tillväxtsiffror och steg inledningsvis för att sedan falla tillbaka och landa på -3,6 % för dagen. Astra Zeneca tappade 6,9 % på sin rapport och Skanska stängde i svagt positivt på sin rapport.

Mycket handlar om rapporterna nu, och inledande svaga rapporter för säsongen fortsätter men till trots, lite

OMXS30, i volatil period vilket brukar ske i en bearmarknad. Rapporterna blev inte triggern för fortsatt uppgång. Kanske kan centralbankerna vända på bladet framöver?
OMXS30, i volatil period vilket brukar ske i en bearmarknad. Rapporterna blev inte triggern för fortsatt uppgång. Kanske kan centralbankerna vända på bladet framöver?

ljusglimtar finns. Vad man kan konstatera hittills är att rapportsäsongen inte blev den trigger marknaden hade hoppats på och kraftiga rörelser på stockholmsbörsen sätter investerare mellan hopp och förtvivlan. Men den långa trenden är negativ och en bear-marknad är volatil vilket ytterligare ökar risken för att vi ska se lägre kurser framöver.

Idag har vi även en rad bolag som ska rapportera på stockholmsbörsen. Dessa är:

Volvo (kl 7.20), Axfood (kl 7.30), Betsson (kl 7.30), Dedicare (kl 8.00), Hexagon (kl 8.00), HMS Networks (kl 8.00), Holmen (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), Midsona (kl 8.00), Midway (kl 8.00-8.30), Tradedoubler (kl 8.00), Transcom (kl 8.00), Addnode (kl 8.30), Vitrolife (kl 8.30), Electra (kl 11.00), Industrivärden (kl 12.30), Bilia (kl 13.00), Nobia (kl 14.00)

Idag väntar den större sysselsättningssiffran från USA som är höjdpunkten på makroagendan för dagen, och veckan. Redan tidigare i veckan fick vi den privata sysselsättningen vilken steg över förväntan. Huruvida den privata sysselsättningssiffran är en indikation för den stora sysselsättningssiffran går att diskutera och dessa följer inte alltid varandra. I december steg sysselsättningen med 292 000 personer vilket var överraskande starkt och nu efter både räntehöjning och oljeprisras väntas för januari månad en ökning med 194 000 personer totalt. Infrias detta är det ett fortsatt styrkebesked från arbetsmarknaden i USA. Men problemet för FED har varit att lönerna inte stigit. Trots att  sysselsättningen ökar stiger inte lönerna, i december låg de oförändrade mot november och arbetslösheten låg kvar på 5,0 %. Problem!

Ökar inte lönerna kommer inflationen att få svårt att stiga i den takt som FED vill och stiger inte inflationen, ja då kommer framtida räntehöjningarna att ske över en längre tid, vilket kommer att påverka börsutvecklingen. I januari väntas arbetslösheten ligga kvar på 5,0 % medan timlönerna ha ökat till 0,3 % m/m.

Anledningen till att lönerna inte ökar beror på att efterfrågan på arbetskraft är mindre än utbudet. Arbetsgivarna behöver inte ge höjda löner för att attrahera arbetskraft vilket således inte ger den ökade efterfrågan som krävs för att ge en stabil inflationsökning.

Mer från USA väntar handelsbalansen för december där underskottet väntas ligga stabilt från förra månaden, vilket innebär strax under 43 miljarder dollar. Exporten sjönk i november 0,9 % m/m och importen 1,7 %. Frågan här blir hur mycket exporten påverkas av den starka dollarn, vi har redan sett på industriorder att den har svårt på grund av dollarn.

För svensk del presenterar SCB både tjänsteproduktion och industriproduktion under dagen. För tjänsteproduktionen väntas viss uppryck till 2,5 % y/y från 2,3%. Gällande industriproduktionen väntas ett lyft med 0,2 % för december jämfört med november och från för året en utveckling om 4,0 %.

Vi har även tysk industriorder som väntas sjunka 0,5 % i december m/m, vilket skulle bryta senaste två månaders uppgångar.

Övriga makrohålltider är som följer:

– Tyskland: industriorder december kl 8.00
– RGK: utfall statens betalningar januari kl 9.30
– SCB: restaurangindex december kl 9.30
– SCB: industriorder december kl 9.30
– SCB: industriproduktion december kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion december kl 9.30
– USA: handelsbalans december kl 14.30
– USA: sysselsättning januari kl 14.30

 

Det här var den sista morgonrapporten författad av mig. Ansvaret överlämnas nu till Michael Andersson som tar vid redan på måndag med en färsk morgonrapport redo! Mig får ni troligtvis se mer av i framtiden här på hemsidan men till dess önskar jag lycka till med investeringarna, och kom ihåg, det svänger fort i en bearmarknad!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriorder december

Det finns vissa tecken på att tysk industri tagit sig ur en svaghet tidigare under hösten 2015, men i december väntas orderingången ha sjunkit 0,5% m/m efter att ha stigit de senaste två månaderna.

kl 9.30: SCB: industriproduktion december

Industriproduktionen gick under loppet av 2015 från att vara ett sorgebarn till ett glädjeämne. I november steg produktionen med överraskande starka 1,4% jämfört med i oktober och med 6,2 procent jämfört med november 2014.

Prognoserna inför decemberdata spretar ganska mycket, men i genomsnitt väntar analytikerna i SME Direkts enkät att produktionen ökade 0,2% jämfört med i november, och 4,0 procent jämfört med december 2014.

kl 9.30: SCB: tjänsteproduktion december

Tjänsteproduktionen har tappat lite momentum på senare tid, men i december räknar Swedbank med en viss uppryckning och att utvecklingen y/y växlar upp till 2,5% från 2,3%.

kl 9.30: RGK: utfall statens betalningar januari

Högre skatteinkomster har gjort att statens betalningar överraskat positivt på senare tid. SEB räknar med att goda skatteintäker kommer att kunna motverka en hel del av de ökade kostnaderna för migration.

kl 14.30: USA: sysselsättning januari

Trots en del tecken på svagheter i ekonomin går den amerikanska arbetsmarknaden från klarhet till klarhet. I december steg sysselsättningen med hela 292.000 personer, långt över prognoserna, och föregående månader reviderades dessutom upp. Svagare var att timlönerna var oförändrade m/m. Arbetslösheten låg kvar på 5,0%, den lägsta nivån sedan våren 2008.

I januari räknar analytikerna med en dämpning och att sysselsättningen ökar med fortsatt goda 190.000 personer totalt, och 180.000 i privat sektor. Arbetslösheten väntas ha legat kvar på 5,0% och timlönerna ha ökat 0,3% m/m.

Indikatorerna har varit lite blandade.

De senaste indikatorerna har varit lite blandade. ADP:s statistik över privat sysselsättning visade på en robust uppgång med 205.000 personer. Sämre var att delindex för sysselsättning i ISM inköpschefsindex, sjönk till 52,1 i januari från 56,3 i december. Även i industri-ISM sjönk sysselsättningsindex. Enligt Danske Banks modell indikerar sysselsättningsindex att sysselsättningen kan öka så lite som 50.000 personer i januari.

Credit Suisse: ”Med tanke på den svaghet som setts i andra USA-data runt årsskiftet kommer finansmarknaderna att vara särskilt känsliga för minsta antydan till en spricka i landets hittills robusta arbetsmarknad. Skulle sysselsättningen i januari komma in under, säg +150.000, skulle det med säkerhet skrämma marknaderna.”

Själva är Credit Suisse dock inte lika lättskrämda utan de tror att det räcker med att sysselsättningen ökar med runt 100.000 personer per månad för att minska eventuellt kvarvarande lediga resurser på arbetsmarknaden.

”Vid något tillfälle i år, när vi närmar oss det oklara tillståndet ’full sysselsättning’, skulle vi räkna med att dessa månatliga sysselsättningsökningar dämpas mot 150.000 ändå.”

kl 14.30: USA: handelsbalans december

Underskottet spås ha ökat något från förra månaden, till 43,2 miljarder dollar från 42,4 miljarder dollar. Exporten sjönk i november 0,9% m/m och importen 1,7%.

Nomura: ”Exporten har tyngts av svag global efterfrågan och den starka dollarn. Varje utdragen svaghet i importen skulle ge belägg för en inbromsning i inhemsk efterfrågan.”

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på torsdagen med stöd av råvarurelaterat och verkstad. I rapportflödet bidrog SEB positivt medan Astra Zeneca och JM föll tungt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 2,2 procent högre på nivån 1.334. Aktier för 24 miljarder kronor omsattes.

I Europa avancerade Londonbörsen drygt 1 procent med stöd av en rusning för energi- och metallsektorerna.

Kina skärpte tidigare aviserade planer kring framtida stålproduktionskapacitet. Inom det svenska storbolagsindexet lyfte stålbolaget SSAB nära 12 procent. Boliden steg 9 procent och utanför indexet avancerade Lundin Mining nära 20 procent.

Metallpriser steg i dollartermer medan USA-valutan fortsatte att försvagas markant mot andra valutor på torsdagen efter svaga konjunkturindikatorer och mjuka Fed-signaler.

Brentoljepriset höll sig kvar kring 35 dollar efter onsdagens rejäla prisstegring. Utöver dollarförsvagningen levde hoppet om ett möte mellan Ryssland och Opec-länder. Oljebolagen Lundin Petroleum och Enquest steg båda drygt 4 procent. I Oslo lyfte rapporterande Statoil omkring 9 procent.

SEB klättrade drygt 9 procent efter att ha redovisat starka siffror för det fjärde kvartalet, en oväntat stor höjning av utdelningen och positiva guidningar. Bankens kapitalposition förbättrades vidare klart mer än väntat.

Inom sektorn var SHB, som är enda svenska storbank som ännu inte har rapporterat, nära 6 procent högre. SEB:s starka rapport och lågt ställda konsensusförväntningar hjälpte SHB-aktien, enligt en bedömare. Swedbank och Nordea, som båda rapporterat, hittades 1,7 respektive 2,5 procent högre.

Astra Zeneca tappade 6,9 procent. Bolagets justerade rörelseresultat nådde inte riktigt upp till förväntningarna. Läkemedelsbolagets tillväxthopp, såsom blodproppshämmaren Brilinta och diabetesmedlet Bydureon, svek och orsakade kursfallet, framhöll finansmarknadsaktörer för Direkt.

Fingerprint var som vanligt mest handlade aktie på Stockholmsbörsen. Efter ett rejält uppställ i öppningen, efter att ha levererat bokslut tidigare på morgonen, vände dock aktien ned för att stänga 3,6 procent lägre.

Skanska stängde svagt upp efter att länge ha handlats i negativt territorium sedan det släppt en blandad rapport.

Inom byggsektorn hade JM det desto tyngre med 10,5 procents kurstapp på en klart svagare rapport än väntat. Intäkterna och rörelseresultatet tyngdes av ett oväntat omsättningsfall i den för bolaget viktiga Stockholmsenheten.

Verkstad bidrog till indexlyftet med Alfa Laval, Volvo, SKF, Sandvik och Atlas Copco mellan 3 och 8 procent högre.

Trelleborgaktien steg drygt 3 procent efter ett något bättre resultat än väntat. Områdena Offshore & Construction samt Sealing Solution stödde utvecklingen.

Notes och Loomis rapporter togs också emot väl av marknaden och de båda aktierna klättrade omkring 9 procent.

Stora Enso backade runt 6 procent trots kvartalssiffror i linje med förväntan. Credit Suisse skrev att tillväxtsegment gick svagt och att prognosen för innevarande kvartal var klen.

Mycronic föll 9,3 procent. IT-bolagets vinst var klart lägre än motsvarande period i fjol och bolaget behåller utdelningen oförändrad, mot förväntningar om en höjning.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1333,72
494,940
2905,30
9393,36
5898,76
1915,45
4509,56
16669,26
19344,62
1,1191
9,4079
8,4059
31,79
34,41
 2,16%
2,71%
0,30%
-0,44%
1,06%
0,15%
0,12%
-2,20%
0,84%
-0,09%
0,03%
0,10%
0,22%
-0,15%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.