Home > Morgonrapport: Är det dags för OMXS30 att bryta över 1500 punkter?!? Positiv öppning väntas inför tung makrodag.

Morgonrapport: Är det dags för OMXS30 att bryta över 1500 punkter?!? Positiv öppning väntas inför tung makrodag.

Stockholmsbörsen avslutade för fjärde dagen i rad på plus, och storbolagsindexet OMXS30 stängde avslutningsvis +0.44% till 1485 punkter efter att tidigare under dagen noterat ett nytt årshögsta. Omsättningen uppgick till 16.5 miljarder kronor och tisdagens vinnare blev SSAB A som steg +6.24%, samt förloraren Dometic Group som backade -3.88%. NGM-börsen omsatte på tisdagen 231 miljoner kronor, och vinnaren blev Implementa Hebe B som avancerade +38.46%, följt av LC-Tec Holding som blev dagens förlorare med en nedgång på -7.61%. USA fortsatte utvecklas starkt, och stängde över 2200 punkter i spår av fortsatt optimism kring Trump. Tokyo håller idag helgstängt pga. Labor Thanksgiving Day, medan Hang Seng stiger +0.22%. Oljan har fallit tillbaka till 49 dollar efter att Iran och Irak inte ställt sig lika positiv till en ökad produktionsminskning av Opec.

Dagens fokus:

 • Riksbanken: finansiell stabilitetsrapport kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) november kl 10.00
 • Storbritannien: finansminister Philip Hammond presenterar budgetplaner kl 13.30
 • USA: försäljning nya hem oktober kl 16.00
 • USA: Michiganindex (def) november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 2/11 kl 20.00
 • Japan: helgstängt pga. Labor Thanksgiving Day

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tisdagens utveckling på Stockholmsbörsen fortsatte att uppvisa positiva tongångar.

Inledningsvis steg storbolagsindexet OMXS30 +0.80 procent, innan en balansering strax före lunch skapades kring 1487 punkter resten av dagen.

Därmed fick vi ett nytt årshögsta även på tisdagen, och vi närmar oss 1496 och 1500 punkter för varje dag som går.

En stor dos bränsle gällande Donald Trumps presidentskap driver positiviteten just nu, samtidigt som förväntningarna inför Opec mötet nästa vecka tilltagit, trots viss pessimism gällande Iran och Irak på tisdagen till en ökad produktionsfrysning.

Styrkan fortsätter att visa sig vara stark, och S&P 500 stängde avslutningsvis strax före stängning på kvällen över 2200 punkter för första gången.

OMXS30 (dagsdiagram)

Denna onsdag räknar vi med fortsatt positivt humör.

Med ett par timmar kvar tills börsen öppnar indikerar terminsmarknaden en öppning strax över 1488 punkter.

Detta stärker en fortsatt positiv utveckling, trots att vi kortsiktigt befinner oss i ett tekniskt överköpt läge.

Men som vi tidigare benämnt handlar allt om kontext, och tisdagens handel upplevde störst handelsaktivitet mellan 1485.50 – 1488 punkter, vilket då skapar ett kortsiktigt underliggande stöd för dagen.

Om styrkan fortsätter visar sig vara stark nog skulle vi mycket väl kunna få uppleva ett utmanande av inte minst vår kommande svårslagna 1496 punkter, men även sentimentala heltalsnivån 1500 punkter under dagen.

Däremot om vi skulle få vinsthemtagningar under dagen, som stängt på plus de senaste fyra dagarna, så inväntar tydligt stöd redan vid 1471 men framförallt 1463 punkter.

Onsdagens tekniska nyckelnivåer inväntar därmed fortsättningsvis motstånd vid 1496 följt av 1500 och 1540 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1471, 1463 men även 1453 samt 1448 punkter.

Dagens makroagenda är minst sagt fullspäckad, där vi redan en halvtimme efter att börsen öppnar idag lämnar Riksbanken finansiell stabilitetsrappor, och i den förra rapporten i juni konstaterade Riksbanken att bostadspriserna och hushållens skuldsättning fortsatt att öka, vilket har gjort både hushåll och banker mer sårbara, och uppmanade till en kombination av åtgärder. Bland annat nämndes skuldkvotstak som ett effektivt verktyg för att begränsa riskerna.

På förmiddagen får vi även preliminära PMI siffror inom EMU kl 10.00 i november, som väntas ligga kvar på 53,3 efter att ha stigit i oktober. Industri-PMI antas sjunka något medan tjänste-PMI antas stiga något.

Strax efter lunch presenterar Storbritanniens finansminister budgetplaner.

Här lägger regeringen fram ramarna för skatter och utgifter liksom budgetkontorets (OBR) uppdaterade prognos för ekonomin och de offentliga finanserna.

Unicredit skriver att den stora frågan är vad regeringens finanspolitiska respons kommer att bli i spåren av beslutet att lämna EU.

Finansministern har indikerat en ”nystart” för finanspolitiken för att stötta ekonomin. Han har redan övergett sin företrädares löfte om att återgå till överskott till 2020.

Men det väntas inte några större nyheter nu eftersom aktiviteten har varit mer motståndskraftig än vad de flesta väntade sig efter Brexit. Finansministern väntas ge sig själv större flexibilitet för mer stimulanser längre fram om ekonomin skulle gå i stå under Brexit-förhandlingarna.

Från amerikanskt håll får vi förvisso både order varaktiga varor men även Michiganindex, men framförallt kl 20.00 stundar protokoll från FOMC-mötet den 2:e november.

FOMC beslutade vid mötet att hålla räntan oförändrad. De noterade att argumenten för en räntehöjning har fortsatt att stärkas men beslutade ändå att avvakta några mer bevis på fortsatta framsteg mot Feds mål.

I sitt anförande inför kongressen den 17 november sade Fed-chefen Janet Yellen att en räntehöjning kan vara lämplig ”relativt snart” om inkommande data ger ytterligare bevis på fortsatta framsteg för utskottets mål.

Nu när valet är förbi har USA-räntorna stigit och dollarn stärkts på förväntningar om ökad tillväxt och högre inflation i spåren av Trump-administrationen. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 96 procent att Fed höjer vid FOMC-mötet den 14 december, upp från 84 procent före valet.

Lundin Petroleum stiger kraftigt på tisdagsmorgonen efter både höjd rekommendation och kraftigt stigande oljepriser.

Inledningsvis steg Lundin Petroleum över +7.50 procent, efter att oljebolaget får en höjd riktkurs till 205 kronor från Barclays, som även höjer till övervikt från tidigare jämvikt.

På tisdagsmorgonen framgick det även att bolagets helägda dotterbolag Lundin Norway slutfört prospekteringsborrning 7220/6-2R.

”Borrningens primära mål var att påvisa olja i sandsten från triasperioden och karbonatreservoarer från permperioden. Borrningen påträffade en kolvätekolonn om 31 meter, brutto i en reservoar från permperioden, varav 21 meter var olja och 10 meter gas.” skriver Lundin Petroleum i ett pressmeddelande.

Vidare skrev bolaget ”de totala bruttoresurserna i Neidenfyndigheten uppskattas till mellan 25 och 60 miljoner fat oljeekvivalenter”.

Tidigare i november har bolaget fått ytterligare uppjusterade riktkurser, däribland Goldman Sachs (213.70 kr), Credit Suisse (140 kr), UBS (180 kr) samt DNB Markets (180 kr).

Lundin Petroleum stiger kraftigt efter höjd rekommendation och stigande oljepriser.

Boliden får än en gång skjuts av basmetallerna på tisdagen.

Boliden steg inledningsvis tre procent på tisdagen efter att basmetallerna stärkts ytterligare.

Bland annat koppar steg på måndagen över två procent samt nickel över fyra procent vilket nu smittar av sig till gruvbolagen, däribland Boliden.

Koppargruvan Aitik har fått stå i fokus senaste tiden som för knappt en månad sedan upplevde en brand, dock ytterst begränsad i en del av gruvan utanför Gällivare.

Boliden har nu utsett en ny platschef i koppargruvan, som kommer att tillträda den 1 juni 2017.

Hans Jönsson jobbar redan i dagsläget inom Boliden, och kommer från en liknande position i bolagets zink-silvergruva Garpenberg.

Branden i Aitik tidigare i slutet av oktober beräknas inte ge några betydande konsekvenser som helhet för gruvan enligt bolaget.

För drygt en vecka sedan upprepade Handelsbanken Capital Markets köprekommendation, samt höjde riktkursen för Boliden till 300 kronor, från tidigare 250 kronor.

Tidigare i oktober fick Boliden ytterligare uppjusterade riktkurser, däribland Barclays Capital som höjde till 240 kronor, Deutsche Bank och UBS som båda höjde till 210 kronor, samt Citi Investment Research som höjde till 164 kronor.

Boliden får än en gång skjuts av basmetallerna på tisdagen.

SSAB rusar kraftigt på tisdagen efter höjd riktkurs från Danske Bank.

SSAB steg runt fem procent på tisdagsförmiddagen efter att Danske Bank Markets höjer riktkursen till 40 kronor från tidigare 35 kronor i ett marknadsbrev på tisdagen.

Danske Bank upprepar samtidigt sin köprekommendation för ståltillverkaren.

Tidigare i november höjde bland annat Credit Suisse riktkursen till 37 kronor från tidigare 33 kronor, samt Goldman Sachs som trots sänkt rekommendation till neutral, höjde riktkursen till 35 kronor från tidigare 32 kronor.

På måndagen framgick det i Dagens Industri efter uttalande av bolagets vd Martin Lindqvist att ”för oss innebär det att momentum in i första kvartalet 2017 har förstärkts” som syftar på att det börjar ljusa på den nordamerikanska stålmarknaden som tillsammans med flera branschkollegor höjt priserna.

När det kommer till höjda priset på grovplåt under presidentvalsveckan i USA kommenterade bolagets vd att ”prishöjningen på den amerikanska marknaden är en effekt av beslutet om preliminära importtullar i USA för grovplåt och ökade inköp från distributörer på grund av låga lagernivåer”.

Det är just en av dessa anledningar som Morgan Stanley för drygt en vecka sedan höjde sin rekommendation av SSAB till övervikt från tidigare undervikt, som samtidigt uppjusterade riktkursen för A-aktien från 23 till hela 40 kronor.

SSAB rusar kraftigt på tisdagen efter höjd riktkurs från Danske Bank. Steg inledningsvis över...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Karolinska Development (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Frankrike: PMI (prel) november kl 9.00
 • SCB: sparbarometern 3 kv kl 9.30
 • Tyskland: PMI (prel) november kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) november kl 10.00
 • Norge: investeringar oljesektorn 4 kv kl 10.00
 • USA: order varaktiga varor (prel) oktober kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 46 kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex september kl 15.00
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • USA: Markit industri-PMI (prel) november kl 15.45
 • USA: försäljning nya hem oktober kl 16.00
 • USA: Michiganindex (def) november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: finansiell stabilitetsrapport kl 9.30
 • Storbritannien: finansminister Philip Hammond presenterar budgetplaner kl 13.30
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 2/11 kl 20.00
 • Japan: helgstängt pga Labor Thanksgiving Day

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under tisdagen likt andra handelsplatser i Europa, drivet av råvarubolag med uppgångar för priserna på främst koppar och aluminium.

Vid stängning var storbolagen på OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.485. Hela Stockholmsbörsen omsatte 16,5 miljarder kronor.

Priset på basmetaller steg alltså med fortsatt tro på bättre marknadsutsikter och högre efterfrågan. SSAB A stängde 6,2 procent högre och Boliden steg 1,8 procent.

Brentoljan vände ned efter en dag med blandade reaktioner på signaler inför Opecs möte nästa vecka.

Lundin Petroleum steg 5 procent. Barclays höjde rekommendationen för aktien till övervikt, från tidigare jämvikt. Oljebolaget berättade också om ett fynd vid borrningar i Barents hav.

Så här i slutet av rapportsäsongen håller flera bolag kapitalmarknadsdag. Alfa Laval inledde sin med att berätta om ett nytt tillväxtmål: 5 procent årligen över en konjunkturcykel. Det tidigare målet var minst 8 procent årligen. Aktien var 1 procent upp.

Oscar Properties upprepade inför sin kapitalmarknadsdag målet om 2.000 bostäder i produktion 2020 utan ytterligare kapitaltillskott. Vidare spår bolaget att rörelseresultatet före värdeförändringar blir minst 500 miljoner kronor 2017. Aktien ökade 3 procent.

EQT gjorde femmiljardersexit och sålde resterande innehav i Dometic till kursen 62:50 kronor, efter börsintroduktion för ett år sedan till 48 kronor. Aktien var ned 4 procent.

THQ Nordic som förvärvar och förädlar datorspel listades på First North och handlades snabbt upp till 27 kronor från teckningskursen 20 kronor, i intensivt handlad av småsparare. Erbjudandet var övertecknat 19 gånger.

Spelkollegan Stillfront rapporterade som väntat stigande underliggande resultat och omsättning, men raderade merparten av måndagens svårförklarliga uppgång med en rekyl på minus drygt 3 procent.

Astra Zeneca har återupptagit rekryteringen för den tidigare pausade durvalumab-studien. Aktien steg, men tappade när sektorn backade och stängde 2,4 procent lägre.

Orexo steg över 5 procent. Vd Nikolaj Sörensen har köpt aktier i specialistläkemedelsbolaget. Det var ”ett bra tillfälle”, uppgav han i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Hexatronic backade på måndagen efter att det blivit känt att storägaren Gert Nordin sålt en storpost. På tisdagen framkom att en dotterbolagschef sålt aktier för 2,7 miljoner kronor. Aktien fortsatte ned lika mycket till, närmare 7 procent.

Diös köpte en fastighetsportfölj för 4,5 miljarder kronor från Castellum. Som en del i finansieringen kommer Diös att genomföra en garanterad företrädesemission om 1,8 miljarder kronor före emissionskostnader. Diös backade 1 procent och Castellum steg 0,4 procent.

Brinova har köpt fastigheter för strax under en miljard kronor. Bolagets styrelse har beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 210 miljoner kronor samt en riktad nyemission om 48 miljoner kronor till förhållandet 1:4 med teckningskursen 16 kronor. Kursen sjönk 4 procent till 17:40 kronor.

SEB nedgraderade rekommendationen för Mekonomen till behåll från tidigare köp. Aktien tappade runt 2 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1485.05
3044.33
10713.85
6819.72
2202.94
19023.87
5386.35
18162.94
22727.06
1.06
9.79
9.21
47.91
49
0.44%
0.37%
0.27%
0.62%
0.22%
0.35%
0.33%
0.31%
0.22%
0.04%
0.00%
-0.03%
-0.25%
-0.24%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.