Home > Morgonrapport: Är OMXS30 på väg mot 1600 punkter?!? Positiv öppning väntas.

Morgonrapport: Är OMXS30 på väg mot 1600 punkter?!? Positiv öppning väntas.

Stockholmsbörsen steg för femte dagen i rad på fredagen upp till nytt årshögsta, och storbolagsindexet OMXS30 stängde +0.93% till 1534 punkter. Omsättningen uppgick till 18.5 miljarder kronor, och fredagens vinnare blev Modern Times Group B som steg +5.00%, samt dagens förlorare Fingerprint Cards B som föll vidare söderut med -5.46%. NGM-börsen omsatte på fredagen 242 miljoner när vinnaren blev ExeoTech Invest som steg +20.00%, och förloraren Implementa Hebe B föll -20.53%. USA klev upp till nya skyar och stängde +0.59%. Asien inleder den nya veckan i blandat humör, med Nikkei 225 upp +0.91%, medan Hong Kong Hang Seng backar -1.09%. Oljan handlas för närvarande till 56.61 dollar efter kortfattad notering över 57 dollar efter helgens överenskommelse inom Opec vilket inger positiva tongångar som helhet inför dagens börsöppning.

Dagens fokus:

  • AF: arbetslöshet november kl 8.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Föregående vecka avslutade tydligt på plus, och storbolagsindexet OMXS30 steg för femte dagen i rad.

Vi lyfte fram att vi kortsiktigt befinner oss i ett överköpt läge, samtidigt som det positiva underliggande momentum är tydligt.

Inte minst nådde vi nästan 1540 punkter på fredagen i och med att vi fick ett dagshögsta strax över 1538 punkter, som nu beräknas slås redan i den inledningsvisa handeln denna måndag.

Utöver detta har vi ytterligare positivt momentum från tyska ledarhunden DAX, som föregående vecka äntligen bröt över höstens svårslagna toppnivåer.

Lägg därefter till det positiva momentum som oljan inbringar, i och med att en överenskommelse uppnåddes i helgen inom Opec, där för första gången sedan 2001 har nåtts en överenskommelse med producenter utanför Opec om en produktionsminskning med 558 000 fat per dag, vilket fick Brent terminen att kortfattat kliva över 57 dollar för första gången sedan juli 2015 under nattens handel.

Morgonrapport: Är OMXS30 på väg mot 1600 punkter?!? Positiv öppning väntas.

Veckans handel förväntas öppna vidare norrut, och ledande terminer pekar finger på runt 1545 punkter för OMXS30, med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Även om vi nu räknar med positiva tongångar för sjätte dagen i rad, går det inte att bortse att vi befinner oss kortsiktigt inom tydligt överköpta nivåer och en kortfattad rekyl är att vänta.

Vi noterar även en uppgång för femte veckan i rad för OMXS30, vilket även indikerar att vi har att vänta en andhämtning i den styrka vi upplever.

Trots att vi ställt 1540 punkter som höstens mål, uppjusterar vi nu vår prognos vidare norrut med anledning till den uppenbara positiva situation vi befinner oss i, trots att vi lyfter fram att en mindre vinsthemtagning är att vänta.

Utöver det positiva momentum som tidigare lyfts fram från DAX men även oljan, noterade vi även i fredags att konsument och dagligvaror vaknat till liv i Europa, ytterligare en pusselbit efter föregående veckas indikation på utbrott norrut i banksektorn.

Därmed siktar vi nu inledningsvis mot kring 1560 punkter och därefter 1580 samt 1600 punkter så länge som styrkan håller i sig.

Vi närmar oss årets slut, och det kan mycket väl bli så att vi får en fortsatt resa norrut i december mot 1600 punkter, vilket innebär att dagens tekniska nyckelnivåer inväntar nu motstånd vid 1560, 1580 samt 1600 punkter.

Våra stödnivåer inväntar vid 1540 samt 1500 och 1496 punkter.

Dagens makroagenda inleder veckan ytterst tunn, men senare i veckan får vi redan på tisdagen siffror gällande tyska sentimentindexet ZEW, som kommer sätta tongångarna inledningsvis i veckan.

Därefter får vi på onsdagen veckans huvudnummer med räntebesked från amerikanska centralbanken, där marknaden ser en självklarhet i en räntehöjning. Även på torsdag kommer Bank of England att lämna räntebesked.

Fingerprint fortsätter i negativa tongångar på fredagen.

Har tappat över 17 procent på en vecka!

Fingerprint Cards fortsatte inledningsvis vidare söderut på fredagen med en nedgång på över fyra procent.

Efter inledande minuterna avklarades återhämtade aktien sig något, som avancerat till -2.66%.

Flera sänkta rekommendationer gav bränsle till det sura humöret på fredagen, efter torsdagens kraftiga nedgång på 10 procent efter sänkt prognos för helåret 2016, där bolaget nu räknar med intäkter på 6.6-6.8 miljarder kronor, mot tidigare väntade 7.2-7.5 miljarder kr. För 2017 väntas 7.5-9.5 miljarder kr…

Carnegie justerade på fredagsmorgonen ned riktkursen till 51 kronor, och lyfte fram bland annat den stora ”marknadsandel Fingerprint tappar hos storkunden Huawei”. Pareto sänker även riktkursen, dock till 90 från tidigare 105 kronor. Handelsbanken sänker även rekommendationen till öka från tidigare köp.

Fingerprint fortsätter i negativa tongångar på fredagen. Har tappat över 17 procent på en vecka!

Tyska biltillverkarna lättar på gasen i uppgången…

Likt europeiska storbankerna har tyska biltillverkarna stigit kraftigt senaste dagarna, och är på god väg att återta årets nedgång…

Volkswagen som stått i tydligt fokus under året med utsläppsskandalen börjar nu återta årets nedgång på allvar, och med en uppgång på över fem procent på en vecka noteras bolagets aktie bara -5.68% från årsskiftet.

BMW och Daimler har båda stigit mellan 8-10 procent under en vecka, men noteras fortfarande lite mer än så från prisnivån från årsskiftet, men har rent tekniskt precis som Porsche en nästintill identisk utveckling sedan den 5 december.

 Tyska biltillverkarna lättar på gasen i uppgången… Likt europeiska storbankerna har tyska biltillverkarna...

Konsument och dagligvaror vaknar till liv i Europa!

Förlängt stimulanspaket från ECB under 6 månader med 60 miljarder euro per månad från april 2017 ger ytterligare medvind…

Under veckan lämnade som vi tidigare rapporterat den europeiska centralbanken räntebesked, som även levererade nyheten att man efter mars månad kommer att förlänga stimulanspaketet ytterligare 6 månader, men att man nedjusterar summan från 80 till 60 miljarder euro.

Detta har fått europeiska bolag inom konsument och dagligvaror sektorn att stiga kraftigt i veckan.

Både Nestlé och Danone har båda stigit runt 5 procent på en vecka, samtidigt som svenska Axfood och holländska Heineken har avancerat runt 3 procent.

Kan det vara så att vi nått botten för de kommande 6 månaderna? Vi har ett kvartal med en stark avslutning, med ökad konsumtion runt jul och nyår i bakfickan, som kan ge ett starkt kvartal som helhet i kommande rapport.

Konsument och dagligvaror vaknar till liv i Europa! Förlängt stimulanspaket från ECB under 6 månader med...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Sectra (ändrat datum fr 7/12) (kl 8.00)

Exklusive utdelning

  • Skistar (4:50 kr)

Makrostatistik

  • Japan: maskinorder oktober kl 0.50
  • AF: arbetslöshet november kl 8.00
  • SEB: boprisindikator december kl 8.30
  • Danmark: KPI november kl 9.00
  • AF: veckodata kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fick en positiv avslutning på en i det hela taget stark börsvecka. Index inledde fredagen ned men tog sig successivt uppåt. Hälsovårdsbolagen gick framåt med Astra Zeneca i spetsen. Åt motsatt håll gick Fingerprint i skenet av torsdagens kapitalmarknadsdag.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde upp 0,9 procent vid noteringen 1.534. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18,5 miljarder kronor. Utvecklingen för året har därmed tickat upp till en uppgång om drygt 6 procent.

Hälsovårdsindexet i Stockholm var upp 2,7 procent. Astra Zeneca som hade en bra dag på torsdagen med en uppgång på 2,7 procent ångade vidare uppåt med 4,7 procent. Läkemedelsbolagets huvudkandidat inom immunterapi, Durvalumab, har tilldelats en prioritetsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för indikationen cancer i urinblåsan. Aktien, som inför släppet av informationen handelstoppades på New York-börsen, fick se en hög aktivitet på börserna i London och Stockholm där aktien fortsatt fanns uppe för handel.

Inom samma sektor noterade förbättrades Sobi med 4,6 procent.

Tele2 ställdes upp drygt 3 procent. Teleoperatören höll kapitalmarknadsdag i Kista fick se ett uppställ i aktien efter beskedet att utsikterna för helåret kvarstår.

Electrolux, som delgett marknaden sin syn på det kommande året, steg 3,8 procent. Bolaget berättade på morgonen om sina förväntningar på 2017, vilka inkluderar att efterfrågan på bolagets största marknader ska öka något.

Vitvarutillverkaren rapporterar också att löpande kostnadseffektiviseringar förväntas bidra positivt med cirka 1,6 miljarder kronor för helåret, exklusive effekter av förändringar i råmaterialkostnader och valutakurser, en bedömning som en analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med menar överträffar marknadens förväntningar.

På förlorarsidan intog den forna kursraketen Fingerprint Cards än en gång bottenpositionen efter torsdagens prognossänkning, nu med en nedgång på 5,5 procent.

Nordea höjde sin rekommendation till behåll, från sälj, med en liten riktkursjustering till 71 kronor, från 70 kronor, men i övrigt handlar det om nedjusteringar från analytikerna. Handelsbanken sänkte rekommendationen till öka från köp.

Även Atlas Copco och Sandvik backade, i storleksordningen 0,8-1,7 procent. JP Morgan har sänkt sina rekommendationer för de båda verkstadsbolagen.

Lucara Diamond polerades upp över 4 procent. Bolaget har rapporterat totalintäkter för helåret om 232 miljoner dollar, exklusive jättediamanten Constellation, vilket innebär att årets prognos om en försäljning på 200-220 miljoner dollar överträffas.

Bioinvent föll 12 procent. Forskningsbolaget avslutar sin fas-2 studie med läkemedelskandidaten Bi-505 för behandling av blodcancersjukdomen multipelt myelom.

Boule Diagnostics var upp 12 procent efter nyheten att de har vunnit två betydande upphandlingar i Egypten.

Edgeware och Finepart börsdebuterade. Det senare bolaget, som marknadsför maskiner för vattenskärning med högprecision rusade upp 58 procent till 9:25 kronor per aktie. Edgeware däremot inledde upp men stängde vid noteringskursen på 29:50 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1534.27
3197.54
11203.63
6954.21
2259.53
19756.85
5444.5
19168.36
22513.29
1.06
9.7
9.18
53.98
56.62
0.93%
0.37%
0.22%
0.33%
0.59%
0.72%
0.50%
0.91%
-1.09%
-0.01%
-0.01%
0.05%
4.82%
4.21%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.