Home > Morgonrapport: Årets första handelsdag

Morgonrapport: Årets första handelsdag

OMXS30 avslutade 2018 med en bred uppgång där samtliga av bolagen i indexet stängde på plus. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning upp 1,74 procent till nivån 1408,74. Fokus ur ett makroperspektiv ligger under onsdagen på svenskt industri-PMI som presenteras under morgonen. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i nedåtgående riktning sedan kinesisk industri-PMI kommit in under förväntningarna.

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade året kraftigt uppåt, i likhet med övriga Europa. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning upp 1,74 procent till nivån 1408,74. Omsättningen under årets sista handelsdag hamnade på 16,7 miljarder kronor.

Vinnare i ett storbolagsindex där samtliga bolag avslutade året på plus blev Tele2 med en kraftig uppgång på 6,3 procent. Telekombolaget meddelade att säljprocessen av bolagets andel i samriskbolaget i Kazakstan inletts, vilket enligt Morgan Stanley kan ge utrymme för en extrautdelning.

Bland övriga noterbara uppgångar återfanns ABB, Ericsson och SSAB som alla ökade mellan 3,2 och 3,4 procent.

Efter ett par veckors motsträvighet från Donald Trump angående den amerikanska budgeten, vilket har lett till en nedstängning av statens verksamhet, har han nu bjudit in kongressledare för båda partierna för en briefing senare idag om gränssäkerhet. Presidenten har i kommentarer indikerat att han är villig att ”nå en uppgörelse” för att få ett slut på den ”shutdown” som varat sedan den 22 december.

Årets två sista handelsdagar utvecklades synonymt med december (och till viss del november) månad i sin helhet, det vill säga volatilt, svårförklarligt, men övervägande negativt. Summerat hamnade OMXS30 på en nedgång på -6,99 procent i december vilket tog den årliga utvecklingen till ett tapp om -10,67 procent.

När vi nu summerar året kan vi konstatera att merparten av världens ledande index fick en negativ årsavkastning. I Europa slutade tyska DAX ned -18 procent, franska CAC 40 -12 procent och brittiska FTSE -9 procent. Efter att länge lett utvecklingen och med nya all-time-high i september avslutade även de amerikanska indexen året med en negativ ackumulerad avkastning. Dow Jones och S&P 500 föll -6 procent medan teknikorienterade Nasdaq klarade sig bättre undan på -4 procent.

2018 års makroagenda avslutades med Tysklands KPI-siffror. Den tyska KPI-inflationen, som är en av de första indikationerna på motsvarande siffror från euroområdet, sjönk drastiskt till 1,7 procent i december jämfört med 2,3 procent i november och tyngdes som tidigare under hösten av lägre energipriser. Analytiker hade väntat en inflationstakt på 1,9 procent. Även i Spanien kom decembers inflationssiffror in under förväntningar då de uppgick till 1,2 procent jämfört med prognoser som pekade mot 1,6 procent. Förväntningarna på inflationstakten i EMU har därmed dämpats.

Makroagendan för det nya året inledde med kinesiskt industri-PMI. Inköpschefsindexet i industrin för december sjönk till 49,7 från 50,2 i november. Väntat från analytiker var ett utfall på 50,1. Delindex för nya order noterades under 50 för första gången sedan 2016, vilket återspeglar dämpad efterfrågan i tillverkningsindustrin till följd av handelsspänningarna mellan Kina och USA.

Vidare under onsdagsmorgonen presenteras svenskt industri-PMI klockan 08:30. Det svenska inköpschefsindexet för industrisektorn tog ett oväntat kliv uppåt i november till 56,7 från 55,0 medan utvecklingen i euroområdet gick åt motsatt håll. Det kan noteras att Silf/Swedbank, som tar fram statistiken, kommer att använda en ny säsongsrensningsmetod, vilket innebär att tidigare utfall kommer att revideras.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik:

 • Kina: Caixin industri-PMI december kl 2.45
 • Indien: industri-PMI december kl 6.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI december kl 8.30
 • Norge: industri-PMI december kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI december kl 9.15
 • Italien: industri-PMI december kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) december kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) december kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) december kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI december kl 10.30
 • AF: veckodata kl 10.45
 • USA: Markit industri-PMI (def) december kl 15.45
 • Konjunktur: JP Morgan global industri-PMI december kl 17.00

Övrigt:

 • Tokyobörsen stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rekylerade uppåt under årets sista handelsdag, i likhet med övriga Europabörser. USA-indexens överraskande starka avslut på torsdagen lade grund för ett positivt sentiment i Europa på fredagen.

”Det är ett rally på världens aktiemarknader under fredagen, som en fortsättning på en vecka med kraftiga svängningar på Wall Street när osäkerheten gripit tag i investerare samtidigt som vi rör oss in i 2019”, skrev WSJ.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,7 procent högre på nivån 1.408,7 varpå årsnedgången summerade till 10,7 procent. Aktier för 16,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under fredagen. Tyska DAX och franska CAC 40 ökade i samma härad och tappen under 2018 blev drygt 18 samt 12 procent.

Julveckans dramatiska indexrörelser i USA fortsatte under torsdagen, då de amerikanska börserna låg på kraftigt minus med två timmar kvar av handeln, för att sedan göra en uppseendeväckande vändning och stänga på plus. USA-börserna inledde fredagens handel kring nollstrecket.

I Stockholm steg samtliga papper inom OMXS30, med uppgångar på 0,2-6,3 procent. Tele2 var den största vinnaren sedan det meddelat att säljprocessen av bolagets andel i samriskbolaget i Kazakstan inletts. Morgan Stanley konstaterade i en snabbkommentar att denna försäljning kan ge utrymme för en extrautdelning. Sektorkollegan Telia ökade runt 2 procent.

Inom telekom avancerade Ericsson drygt 3 procent medan konkurrenten Nokia klättrade drygt 4 procent.

ABB var verkstadsvinnare med dryga 3 procents stegring och inom cykliskt steg därutöver SKF och Hexagon båda drygt 2 procent. H&M, Nordea och Alfa Laval hämmade däremot indexutvecklingen med uppgångar på 0,2 till 0,8 procent.

Lundin Petroleum visade en uppgång med nära 3 procent medan oljepriset stabiliserades. DI rapporterade att nationella åklagaravdelningen genomfört en ny husrannsakan mot kontoret i Stockholm på grund av misstankarna om folkrättsbrott i Sudan.

Mobilspelsoperatören Leo Vegas stärktes 2 procent. Vd:n Gustaf Hagman har köpt aktier för nära 3 miljoner kronor.

Byggkoncernen Serneke fördes nära 5 procent högre. Bolaget förvärvar riskkapitalisten NREP:s 50-procentiga andel i samriskprojektet Karlastaden för 600 miljoner kronor. Sektorjätten Skanska steg knappt 2 procent.

Problemtyngda kredithanteringsföretaget Hoist klättrade runt 8 procent, efter att Morgan Stanley uppgraderat aktien till övervikt (jämvikt). Investmentbanken tycker att oron för att Hoist ska tvingas till en nyemission är överdriven.

Mycronic handlades upp 9 procent efter nyheten om en order på tre maskritare, värd 30-35 miljoner dollar.

Även medicinteknikbolaget Raysearch stärktes omkring 9 procent efter en delgiven order (värd 5,3 miljoner euro).

Gruvbolaget Endomines lyfte 12,5 procent efter besked om att produktion planenligt inletts vid guldgruvan Friday och att 700 ton guldmalm hittills har levererats till anrikningsverket.

Säkerhetsbolaget Sensec föll 10 procent på NGM:s NTF-lista. I en månadsuppdatering skrev vd:n att bolaget inte vunnit Swedavias så kallade Standard 3-upphandling.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto