Home > Morgonrapport: Årets uppgång nästan bortspolad…

Morgonrapport: Årets uppgång nästan bortspolad…

OMXS30 fortsatte i negativt territorium på tisdagen, i spår av robottest från Nordkorea, vilket fick breda nedgångar att dominera när storbolagsindexet avslutade -1.04 procent vid 1520.90. Omsättningen på Stockholmsbörsen ökade och uppgick till drygt 16 miljarder kronor. En viss lättnad upplevs på terminsmarknaden denna morgon, och vi förväntar oss inleda i positivt territorium, men frågan är om det räcker för att lämna ett potentiellt utmanande av årslägsta bakom sig…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Säljstyrkan tilltog på tisdagen, och det blev tydlig nedgång som dominerade tisdagens handel runt om i Europa.

OMXS30 föll redan inledningsvis och klev under tekniska stödnivån vid 1527 punkter, men lyckades ej utmana 1517 punkter, utan dagslägsta blev 1517.77.

Däremot tilltog säljstyrkan i linje med att vi fick en mer signifikant nedgång på över -1 procent på tisdagen, vilket är negativt. Samtidigt bekräftar detta underliggande svaghet, och risk för fortsatt nedgång framöver.

Amerikanska ledande index vaknade till liv och stängde svagt på plus vid tisdagskvällen, lika så spreds humöret vidare till Asien under nattens handel.

Ledande terminer pekar på att OMXS30 inleder i positivt territorium om ett par timmar när Stockholmsbörsen öppnar.

Morgonrapport: Årets uppgång nästan bortspolad…

Omkring 1530 punkter förväntas vi inleda dagen, och om sentimentet kvarstår skulle detta innebära att vi redan inledningsvis kan kliva över 1527 punkter, som nu agerar som teknisk motståndsnivå.

Amerikanska ledande S&P 500 terminen, visar dock på något mindre styrka, och kan möjligtvis vara en förhandsvisning på något dämpad öppning som innebär att vi inleder omkring eller under just tekniska nyckelnivån vid 1527 punkter.

Kortsiktigt är nu OMXS30 översåld, vilket tillsammans med en tydligt pressad utveckling kan innebära att vi får en mindre rekyl och andhämtning.

Detta innebär att vi på onsdagen möjligtvis kan komma att utmana 1540 punkter, om styrkan kvarstår under dagen.

Redan vid omkring 1538 punkter, räknar vi i ett sådant scenario börja få ordentligt med mothugg från säljare.

Lika så gäller förnyad svaghet, att vi väntas passera 1527 punkter, före vi åter lägger fokus på 1517 punkter.

Genom tisdagens nedgång har OMXS30 nästan suddat bort årets uppgång. Sedan årsskiftet har OMXS30 stigit +0.24 procent.

Sommarens bittra rapporter har fått storbolagsindexet att backa från omkring 1650 till nu 1521 punkter, en nedgång på omkring 8 procent.

Säljstyrka nära tung teknisk stödnivå oroar…

För att vända på steken, att gå från fortsatt förväntad svaghet, behöver vi få någon form av bekräftelse att köpare är tillbaka. Detta skulle möjligtvis kunna vara kraftiga omsättningar på daglig basis i linje med att vi kliver norrut och passerar tekniska motståndsnivåer. Det skulle även kunna komma i form av överraskande positiva rapporter, om lite mer än en månad.

Till dess blir det kortsiktiga rörelser, med attraktiva vändpunkter på tekniska stöd och motståndsnivåer som ger trevliga möjligheter att squeeza marknaden på pengar.

Risken är fortfarande att vi befinner oss i en situation där OMXS30 är på väg för ett utmanande av 1500 punkter. Ett sådant läge skulle då även innebära att OMXS30 inte bara spolat bort årets uppgång, men även målar upp en mer tydligt negativ bild.

Inför dagens handel inväntar tekniska stödnivå vid 1527 punkter, därefter 1517 och 1500 punkter. Tekniska motståndsnivåer att hålla ett extra öga på är nu 1540, 1550, 1560 och 1580 punkter.

Dagens makroagenda är något mer händelserik. Konjunkturbarometrar under förmiddagen, tyskt KPI under eftermiddagen.

Framförallt blir fokus på uppvärmning inför fredagens officiella jobbdata i USA, när ADP privat sysselsättning trillar in från USA klockan 14:15. Även amerikanskt BNP (rev) för andra kvartalet klockan 14:30 kan komma att ge avtryck under eftermiddagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

LUPE faller efter misslyckad prospekteringsborrning i sydöstra Barents hav.

Inledde tisdagen med en nedgång på över -5 procent.

Lundin Petroleum inleder tisdagen i tydligt negativt territorium, på pressmeddelandet att bolagets prospekteringsborrning i sydöstra Barents hav resulterade i ”en mindre, icke-kommersiell gasfyndighet”.

En gaskolonn om 34 meter påträffades, men målet var att hitta olja.

”Samtidigt som resultaten från Korpfjellborrningen inte är vad vi hoppades på är detta den första borrningen som genomförs i sydöstra Barents hav och mer prospektering kommer att behövas för att förstå det här områdets potential”, skrev bolagets vd Alex Schneiter.

Så sent som den 16 augusti, sänkte Pareto rekommendationen till behåll, från tidigare köp. Riktkursen justerades även ned till 200 kronor.

LUPE faller efter misslyckad prospekteringsborrning i sydöstra Barents hav.

Volvo på väg mot 120 kronor?!?

Föll inledningsvis över -2.5 procent på tisdagen till 132.70 kronor.

Volvo fortsätter söderut på tisdagen, efter att tidigare uppnått en vändpunkt under sommaren vid tidigare all time high från 2007.

Kortsiktigt utmanade Volvo tekniska stödnivån vid 132 kronor på tisdagen, och strax därefter inväntar nu 128 kronor, men framförallt 120 kronor som varit signifikanta toppar under 2011 och 2015.

Volvos B-aktie handlas även för fjärde dagen i rad på minus.

I nyhetsflödet framgick det på tisdagen från Nyhetsbyrån Direkt att ”aktivistfonden Cevian har delat upp sitt innehav i Volvo på flera olika förvaltarregistrerade depåer hos UBS, vilket kan vara en indikation på att en försäljning förbereds”, vilket ser ut att vara en del av säljstyrkan.

Volvo på väg mot 120 kronor?!?

Helomvändning i SSAB målar fram en negativ bild.

Förväntat positivt utbrott uteblev, och bolagets aktie etablerade sig strax under tidigare underliggande trendlinje på tisdagen.

Ståltillverkaren SSAB gör en helomvändning i veckan, efter att tidigare uppvisat positiva tongångar med potentiellt utbrott norrut.

Ett utbrott över tekniskt motstånd kring 40-40.50 kronor uteblev därmed, och istället har bolaget aktie klivit allt mer söderut i veckan.

Det innebär samtidigt att den tidigare kraftsamling som pågåtts kring MA 50 lämnas allt mer bakom sig, till förmån för press på nedsidan.

Inledningsvis föll SSAB drygt -2.5 procent på tisdagen, till 38.86 kr.

På tisdagen framgick det att amerikanska presidenten Donald Trump avvisat Kinas förslag på att minska överkapaciteten inom stålsektorn, detta trots att flera av hans främsta rådgivare visat stöd till förslaget.

Enligt källor till Financial Times, avvisade Trump förslaget två gånger.

Helomvändning i SSAB målar fram en negativ bild.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Academedia (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Eastnine (före börsöppning), Kopparbergs Bryggeri

Exklusive utdelning

 • Lagercrantz (2:00 kr)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC butiksprisindex augusti kl 1.01
 • Japan: detaljhandel juli kl 1.50
 • Spanien: KPI (prel) augusti kl 9.00
 • SCB: arbetskostnadsindex arbetare och tjänstemän i privat sektor juni kl 9.30
 • SCB: löner arbetare och tjänstemän privat sektor juni kl 9.30
 • ESV: utfall juni kl 10.00
 • EMU: konjunkturbarometer augusti kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat augusti kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) augusti kl 14.00
 • USA: ADP privat sysselsättning augusti kl 14.15
 • USA: BNP (rev) 2 kv kl 14.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk på bred front under tisdagen efter ännu ett nordkoreanskt robottest. De ledande Europabörserna pekade också klart nedåt.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned med 1,0 procent till nivån 1.521. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde knappt 16 miljarder kronor.

Under natten mot tisdagen, svensk tid, avfyrade Nordkorea en medeldistansmissil som färdades över Hokkaido, den nordligaste av de japanska huvudöarna. Till skillnad från tidigare testuppskjutningar under de senaste åren ska denna missil alltså ha passerat över japanskt territorium.

På bolagsfronten föll Lundin Petroleum med 6,5 procent efter en misslyckad prospekteringsborrning i sydöstra Barents hav, den länge emotsedda Korpfjell-borrningen, som omgärdats av stora förhoppningar.

”Visst, det är en besvikelse. Men detta är en frontborrning och vår borrningskampanj i området befinner sig bara i sin linda. När man borrar nya brunnar så är det så – att i bland vinner man och i bland förlorar man”, sade Lundin-bolagets vd Alex Schneiter i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. Han tyckte samtidigt att den sura kursreaktion var överdriven.

RBC sänkte dock sin rekommendation till underperform för Lundin-bolaget efter borrningsbesvikelsen.

Vidare inom oljesektorn föll Enquest drygt 7 procent. Jefferies har sänkt sin rekommendation till behåll från köp efter förra veckans rapport som innehöll en sänkt produktionsprognos. Oljebolaget skulle kunna riskera att bryta mot sina lånevillkor framöver, enligt analyshuset.

Det har blivit svårare att sälja nya bostadsrätter. Dagens industri skrev i tisdagens tidning att mycket pekar på att festen börjar ta slut. Börsen har redan intecknat sämre tider och tagit ned kurserna rejält under året hos mindre bostadsutvecklare som Tobin, Besqab, Oscar Properties och Magnolia. De nämnda bolagen sänktes med från knappa 3 till dryga 6 procent på tisdagen.

Aktivistfonden Cevian Capital, med frontmannen Christer Gardell i spetsen, har delat upp sitt innehav i lastbilstillverkaren Volvo på flera olika förvaltarregistrerade depåer hos schweiziska UBS. Enligt en expert på ägarfrågor som Dagens industri varit i kontakt med kan det indikera att Cevian förbereder, eller redan har gjort, en förändring av sitt ägande i Volvo.

Christer Gardell tonar dock själv ned spekulationerna:

”Man ska inte dra några slutsatser av att vi flyttar våra aktier runt i olika depåer”, sade han till Direkt med anledning av uppgifterna i Dagens industri.

Volvo-aktien tappade 1,7 procent.

Klädbolaget Wesc redovisade en sjunkande försäljning och en utökad förlust i det andra kvartalet. Aktien straffades med en nedgång på över 8 procent.

Bemanningsföretaget SJR gick mot strömmen med en uppgång på närmare 5 procent. Trots färre arbetsdagar i det andra kvartalet ökade omsättningen och resultatet förbättrades.

Beijer Alma tappade över 3 procent efter ett resultat som väntat enligt SME Direkt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1520.9
3388.22
11945.88
7337.43
2446.3
21865.37
6301.89
19461.93
27983.38
1.2
9.5
7.93
46.3
51.45
-1.04%
-0.96%
-1.46%
-0.87%
0.08%
0.26%
0.30%
0.51%
0.79%
0.12%
-0.03%
-0.12%
-0.30%
-0.41%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.