Home > Morgonrapport: Asien backar kraftigt och oljepriset faller igen, nedgångar att vänta på stockholmsbörsen.

Morgonrapport: Asien backar kraftigt och oljepriset faller igen, nedgångar att vänta på stockholmsbörsen.

God Morgon

Gårdagens positivare segment har under natten tagit en svängom. De Asiatiska börserna visar kraftiga nedgångar samtidigt som oljan backar kraftigt igen. Hang Seng var nere på -5 % för att sedan vända upp men ligger fortfarande på -3,68 %. NIKKEI backar -3,19 %. S & P 500 steg inledningsvis men backade sedan tillbaka och låg kring nollan och strax under innan stängning. Utveckling summerades till 0,05 % för dagen. Svag utveckling med tanke på att Europas börser gått starkt under gårdagen.

Gårdagens positiva utveckling ser ut att ha blivit en klassisk bulltrap, och om de investerare som gick tillbaka in i marknaden igen ska ut, kan det bli en riktigt tuff dag på stockholmsbörsen. Ledande svenska terminer indikerar så här tidig morgon en kraftig nedgång i öppningshandeln.

Oljepriset faller igen, WTI-terminen handlas för närvarande 28,80 dollar medan BRENT-terminen handlas till 28,17 dollar fatet. Detta innebär en nedgång om 2,60 respektive 2,05 procent.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter någorlunda kinastatistik blev det ett lättnadsrally på stockholmsbörsen. Stor oro har varit för just Kinas tillväxt-siffror och viss försiktighet inför beskedet har iakttagits. Men de värsta farhågorna om en kraschomställning mildrades dock när såväl BNP, industriproduktion, investeringar och detaljhandel kom in strax under förväntan. Som högst stod OMXS30 i 1340 punkter men föll runt eftermiddagen ner till stängningskursen 1332,17 punkter vilket innebär en stigning om 2,00 % för dagen. Omsättningen på stockholmsbörsen noterades till 19 miljarder kronor. Även i närområdet kom det in statistik som hjälpte uppgången. Tyska ZEW-index som mäter investerares förväntningar på ekonomin kom in klart över förväntan.

Gårdagens starkaste aktier i storbolagsindexet var H&M som steg 4,9 % vilket är den största dagsuppgång sedan 26e

OMXS30, stark återhämtningsdag efter "in line" statistik från Kina. Men efter svag utveckling i USA får uppgången svårt att ta vidare här ifrån.
OMXS30, stark återhämtningsdag efter ”in line” statistik från Kina. Men efter svag utveckling i USA får uppgången svårt att ta vidare här ifrån.

september 2013. Telia steg 2,49 % och Fingerprint Cards hade en rejäl återhämtningsdag efter den katastrofala inledningen på året. Aktien steg 16,06 %.

Tekniskt bröt indexet motståndet vid 1326 punkter vilket är positivt på kort sikt, uppöver har vi även kortsiktiga köpsignaler vid 1349, 1380, 1389 samt 1410. En långsiktig köpsignal ser vi först vid 1460 punkter, vid forcering med hög omsättning som grund. Vidare neråt har vi stöd kring 1320 och ett viktigare långsiktigt stödområde vid 1247 punkter. Risken att indexet ska ner mot 1247 är fortfarande överhängande på lite sikt, vilket skulle kunna bli ett bra läge in mot utdelningarna. Efter en svag utveckling i USA igår samt morgonens kraftiga fall i Asien ser vi ut att gå mot en tyngre dag där gårdagen var en klassisk bulltrap.

Idag väntar inflationsförväntningar från penningmarknadsaktörer från TNS prospera. Undersökningen som är en viktig förtroendemätning för riksbankens politik. För går inte inflationsförväntningarna upp så kommer den riktiga inflationen inte stiga i riksbankens förväntade takt. Detta har varit ett problem för riksbanken som inte fått med sig det förtroende för den penningpolitiska politiken. Troligtvis får även riksbanken tufft med förväntningarna även denna gång. De kraftiga nedgångarna i främst oljepriset i början på året bör dra ner förväntningarna på inflationen framöver.

USA kommer med en del intressant statistik under eftermiddagen. KPI för december månad presenteras och tidigare månad låg konsumentpriserna oförändrade m/m men steg 0,5 % y/y. Kärninflationen kom in på väntade 2,0 %. Men det var förra månaden, nu väntas fortsatt oförändrat månads KPI medan kärninfaltionen väntas stiga 0,1 % mot föregående månad och skulle således innebära en kärn-KPI på 2,1 %.

Även detaljhandel, bostadsbyggande och Redbook (detaljhandel) kommer in under eftermiddagen från USA.

Övriga hålltider under dagen är

– Tyskland: PPI december kl 8.00
– Storbritannien: arbetslöshet november kl 10.30
– EMU: bytesbalans november kl 11.00
– EMU: huspriser 3 kv kl 11.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: KPI december kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer

Vice riksbankschef Per Jansson hänvisade vid det penningpolitiska mötet i december bland annat till en positiv utveckling för inflationsförväntningarna som en faktor som talar för en hållbar uppgång i inflationen.

KPI-besvikelser och fallande oljepris kan dock åter ge press nedåt förväntningarna, vilket kan vara oroande inte minst givet de stundande avtalsförhandlingarna.

Swedbank noterar att undersökningen genomförs efter att KPI-utfallet för december har publicerats.

”Med tanke på den lägre inflationstakten i december och det kraftiga prisfallet på råvaror under december och januari finns det en ökad risk för att inflationsförväntningarna åter vänder ned efter att ha uppvisat en uppåtgående trend under fjolårets andra halvår, framför allt i 1-2-årsperspektivet”, skriver Swedbank.

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet november

Arbetslösheten har sjunkit successivt medan löneökningarna inte tagit fart, vilket varit en bidragande faktor till att Bank of England dröjt med en första räntehöjning.

Nu väntas arbetslöshetsnivån ha varit oförändrad på 5,2% medan löneökningarna väntas uppgå till 1,8% (exklusive bonusar), ned från 2,0% föregående månad.

kl 14.30: USA: bostadsbyggande december

Spås ha ökat 2,3% m/m efter ett lyft med 10,5% förra månaden, där det varma decembervädret ger stöd. Det är ett rekordhögt byggande av flerfamiljshus som lyfter bostadsbyggandet. Byggloven, ledande för bostadsbyggandet, väntas dock ha minskat 6,4%.

kl 14.30: USA: KPI december

I november var de amerikanska konsumentpriserna oförändrade m/m och steg 0,5% y/y, vilket var i linje med analytikernas prognoser. Kärninflationen kom in på väntade 2,0%.

I december väntas inflationen ha stigit till 0,8% och kärninflationen till 2,1%, fortsatt oljeprisfall till trots. Det skulle i så fall vara första gången sedan sommaren 2012 som kärninflationen är över 2%.

kl 16.00: BOC: räntebesked

En knapp majoritet bland bedömarna i Bloomberg News enkät spår att räntan lämnas oförändrad till 0,50%, medan resten tror på en sänkning till 0,25%, vilket är lägstanivån från finanskrisen.

BOC-chefen har sagt att negativa räntor inte är någon omöjlighet om det kommer en ny stor konjunkturnedgång och att okonventionella åtgärder kan användas om riskerna mot inflationsmålet och det finansiella systemet skulle öka.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterade på tisdagen en återhämtning efter årets rekordsvaga inledning.

Vassast av storbolagen var Fingerprint Cards, men indextungviktare som H&M och en rad bolag verksamma inom telekom och råvaror stod också för betydande uppgångar.

OMXS30-index stängde 2 procent upp till nivån 1.332,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 19 miljarder kronor. Utvecklingen var likartad på kontinenten, där tyska DAX och franska CAC 40 steg 1,5 respektive 1,8 procent.

Börserna fick på förmiddagen stöd av det tyska ZEW-indexet, som visar investerares förväntningar på ekonomin. Januarisiffran kom in på 10,2, klart över det indexvärde på 8,0 som väntades enligt Bloomberg News analytikerprognos.

Uppgången tog dock fart redan på morgonen, trots att nattens makrodata från Kina var något svagare än marknadens snittprognoser. Kursstigningarna i såväl Asien som Europa beskrevs av kommentatorer som ett ”lättnadsrally”.

Stockholmsbörsens uppgång var bred, med samtliga aktier i storbolagsindex på plus. I toppen låg Fingerprint Cards, som rusade 16 procent till 450:90 kronor och därmed tog en viss revansch efter en tung start på 2016.

Sektorkollegan Precise Biometrics gick också starkt, upp 13 procent. Bolaget har på senare tid tecknat avtal med flera andra sensortillverkare än storkunden Fingerprint.

”Vi har ett antal ytterligare vi diskuterar med”, sade vd Håkan Persson till Nyhetsbyrån Direkt, och lyfte också fram att bruttomarginalen på 80 procent är rimlig även framöver.

Näst högst upp på vinnarlistan var modejätten Hennes & Mauritz, som steg 4,9 procent efter en köprekommendation från Nordea. Stabila uppgångar noterades också för Telia Sonera, Nokia och Ericsson.

Gruvbolagen hade överlag en stark dag, både i Sverige och internationellt, sedan metallpriserna vänt upp. I Stockholm steg Boliden 1,1 procent, efter att tidigare ha varit nära 6 procent upp för dagen. Utanför storbolagsindex adderade Lundin Mining över 4 procent.

Även ståltillverkarna avancerade, med Arcelormittal upp 5 procent i Paris och SSAB upp 0,7 procent på svensk hemmaplan.

Oljepriserna steg initialt från låga nivåer till över 30 dollar per fat, men föll därefter tillbaka. Oljeaktierna gjorde en liknande resa. Lundin Petroleum slutade dagen på plus 0,5 procent.

Mätteknikbolaget Hexagon steg 4,2 procent. Den amerikanska konkurrenten Trimble räknar med intäkter i det fjärde kvartalet i den övre delen, eller rent av över, bolagets egen prognos. Därtill har Pareto höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Bankerna utvecklades överlag sämre än index, med undantag av SEB som steg 2,1 procent. Svagast i sektorn var Handelsbanken, som steg marginellt.

Finansinspektionen meddelade på tisdagen att det finns anledning att överväga en höjning av det kontracykliska buffertvärdet.

”Kombinerat med osäkerheten kring om FI inför ett riskviktsgolv på företagslån bidrar det till viss osäkerhet, särskilt för SHB som har lägst riskviktsnivåer”, kommenterade en analytiker för Direkt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1332,16
480,200
2980,49
9664,21
5876,80
1881,33
4476,95
16513,33
18917,49
1,0954
9,3271
8,5144
28,80
28,17
 2,00%
2,95%
1,54%
1,50%

0,05%
-0,26%
-3,19%
-3,68%
0,38%
0,15%
-0,22%
-2,60%
-2,05%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.