Home > Morgonrapport: ”Återgång till förra veckans prisnivåer..?”

Morgonrapport: ”Återgång till förra veckans prisnivåer..?”

En kombination av inledda flygattacker mot ISIS, lägre än väntade inköpschefsindex för industrin och oro kring en för stark dollar blev för mycket för att börsen skulle kunna vidhålla det positiva humöret och vi fick igår se en ordentlig rekyl. Vi befinner oss nu nära nyckelnivåer och följer med intresse om börsen ska tillbaka till det tidigare prisintervallet eller inte.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram med 1h-staplar
OMXS30 intradagsdiagram med 1h-staplar

Vi fick igår en sättning i OMXS30 på -0,91 % ned till 1405 och den handlade volymen var ordentligt hög med 15,3 miljarder aktier omsatta på Stockholmsbörsen. Stödet vid 1402 innan en återgång till det tidigare prisintervallet ligger nu nära, men med negativt momentum runt om i världen och den höga volymen under gårdagen lägger vi inte allt för stor tilltro till nivån. Utvecklingen blir dock högst intressant att följa.

Som få har missat inleddes igår flygattacker mot ISIS av USA och allierade i Mellanöstern. Som så ofta vid geopolitisk oro stärktes silver och guld när kapital plockades bort från aktiemarknaden och investerades i mer säkra tillgångar. På många håll runt om i Europa såg det värre ut än för Sverige, Paris stängde  -1,87%, Frankfurt -1,58%, London -1,44 % och indexet över Europas 50 största -1,58 %. Nedgången var ett faktum även i USA om än något mildare med -0,58 % för S&P500.

OMXS30 dagsgraf
OMXS30 dagsgraf

Statistikmässigt var dagen fylld av Purchasing Managers Index (PMI) vilket är en sammanställning över orderläget i industrin. Först ut var Frankrike där siffran var över förväntningarna men befinner sig på 48,8,  fortfarande under 50-gränsen för expansion jämfört med föregående månad. För tysk del var inköpschefsindexet det lägsta på femton månader, utfallet på 50,3 var lägre än förväntade 51,2. För EMU sjönk siffran till 52,3, även det något under förväntningarna. Den amerikanska industrin fortsatte att visa styrka med ett utfall på 57,9.

Även japanskt preliminärt PMI kom in för några timmar sen och visade 51,7, vilket är lägre än än i augusti. Under natten har Goldman Sachs sänkt sin prognos för Kinas BNP nästa år från 7,6 till 7,1 procent, de tror att regeringen kommer ändra sitt policymål från 7,5% till 7 %. I skrivande stund står Nikkei225 -0,51 % och HangSeng +0,39 %.

Klockan 9:00 släpper KI sin konjunkturbarometer för september, den sammanvägda siffran väntas sjunka till 102 från 103,2 i augusti. Hushållsindikatorn väntas en stiga medan indikatorn för tillverkningsindustrin väntas sjunka. Dessutom presenteras inflationsförväntningar vilka sjönk kraftigt i augusti och septembers utfall kommer vara intressant för kommande räntepolicy.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen backade på tisdagen i likhet med de större europeiska börsindexen mot bakgrund av bleka tyska makrodata. En stabil svensk banksektor verkade dock i motsatt riktning mot breda nedgångar inom verkstad och telekom.

Nära botten av index var Astra Zeneca, sedan USA försvårat för inhemska bolag att genom företagsköp flytta sin skattemässiga hemvist till lågskatteländer. Även Volvo lade i backväxeln.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,9 procent ned till nivån 1.405,3. Aktier för 15,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Den tyska industrins inköpschefsindex, som oväntat sjönk till den lägsta nivån på 15 månader, bidrog till ett dystert börshumör. Markit/BME:s PMI-index landade på 50,3 för september, att jämföra med enligt Bloomberg väntade 51,2.

Från USA kom vidare data som visade att huspriserna steg mindre än väntat i juli.

De kontinentaleuropeiska börserna backade överlag omkring 1,5 procent, alltså klart mer än Stockholm. Förklaringen står till stor del att finna bland storbankerna, som alla slutade dagen högt upp i indextoppen.

Bäst gick Handelsbanken, som adderade 0,5 procent, följd av SEB och Swedbank som båda stängde strax över nollstrecket.

Även storbolagsindexets två råvarubolag, Boliden och Lundin Petroleum, klarade dagen jämförelsevis väl med stöd av stigande metall- och oljepriser.

På nedsidan dominerade läkemedelsbolaget alltså Astra Zeneca, som tappade 3,6 procent till 515:50 kronor.

Det amerikanska finansdepartementet aviserade skärpta regler för att hindra bolag från att flytta sina legala huvudkontor till lågskatteländer via företagsköp utomlands, så kallad inversion. Ett huvudargument för Pfizers intresse för Astra Zeneca har varit just sådana möjligheter.

Nedåt var det också för ett antal konjunkturkänsliga verkstadsbolag. SKF tappade 2 procent, Sandvik nästan lika mycket och Assa Abloy 1,5 procent. SSAB och Volvo, med stor exponering mot Europa, förlorade 3 respektive 3,9 procent.

Teleoperatörer och nätverkstillverkare som Tele2, Ericsson och Nokia tappade alla mark.

Mest omsatt för dagen var modejätten Hennes & Mauritz, som backade 0,5 procent inför torsdagens kvartalsrapport. Aktiekursen har nyligen nått nya högstanivåer efter de senaste månadernas överraskande starka försäljningsutveckling.

Utanför OMXS30 sjönk oljeprospekteringsbolaget Africa Oil 3,8 procent. En rad analytiker har dragit ned sina förväntningar och riktkurser i spåren av förra veckans resursuppdatering.

En annan tidigare kursraket som hade det kämpigt var Lucara Diamond. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med förklarar nedgången med vinsthemtagningar och en tillfälligt något svagare marknad för rådiamanter. Diamantproducenten föll drygt 5 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards steg med tvåsiffriga tal för tredje dagen i rad. Bolaget meddelade på måndagen att det fått två nya så kallade design wins för touchsensorer. Dagens uppgång blev 11 procent. Sektorkollegan Precise Biometrics lyfte drygt 8 procent.

En rejäl uppgång på 7,4 procent noterades också för Net Insight. Den skånske finansmannen Jan Barchan har seglat upp som storägare med motsvarande 12 procent av kapital och röster.

Detta händer idag

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Volvo: håller presskonferens vid lastbilsmässan IAA i Hannover (Volvo Lastbilar, Bussar och Renault) kl 10.30
– Scania: håller presskonferens vid lastbilsmässan IAA i Hannover kl 12.00
– Ericsson: telefonkonferens om köp av Apcera kl 17.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arocell: anmälningstid i nyemission avslutas
– Ratos: anmälningstid för allmänheten inför notering av Inwido på Stockholmsbörsen avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Millicom: i Miami, USA, webbsänd kl 16.00-23.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI (prel) september kl 3.35
– KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
– Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 9.30
– SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
– Tyskland: IFO-index september kl 10.00
– USA: försäljning nya bostäder augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Esther George talar om ekonomi kl 3.15
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
– Fed: Loretta Mester talar om penningpolitik kl 18.05
– Fed: Charles Evans talar om arbetsmarknad kl 19.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.