Home > Morgonrapport: Återhämtning under gårdagen

Morgonrapport: Återhämtning under gårdagen

OMXS30 inledde onsdagen på plus och lyckades hålla sig över nollan under resten av dagen. Index stängde tillslut upp 0,47 procent till nivån 1572,29 då en lättare stämning präglade handeln efter ett par dagar tyngda av handelskonflikten mellan USA och Kina. Wall street avslutade gårdagen övervägande positivt och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Stockholmsbörsen håller stängt under morgondagen pga midsommarafton. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade onsdagen på positivt, vilket i sällskap med resterande marknader kom att bli sentimentet under resten av dagen. Index stängde tillslut upp 0,47 procent till nivån 1572,29. Omsättningen under onsdagen hamnade på 16,3 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under onsdagens handelsdag blev industribolaget Sandvik som steg med drygt 3 procent efter en köprekommendation från Goldman Sachs. Bidragande i storbolagsindexet kliv uppåt var även banker som fortsatte tisdagens uppgång under gårdagen. Sämre i indexet gick det för SSAB som backade med -1,0 procent efter nyheter att EU avser att införa strafftullar mot USA, vilket innebär en 25 procentig tull på EU-import på amerikanska produkter som stål, industrivaror, livsmedel och kläder.

Under onsdagskvällen meddelade den tyska fordonstillverkaren Daimler att man vinstvarnar för helåret 2018. Koncernen spår att ebit-resultatet kommer vara ”något” sämre jämfört med fjolåret med anledning av dels en minskad försäljning i Kina sedan landet i förra veckan infört tullar på importerade fordon från USA, men även då högre kostnader än förväntat uppstått.

Onsdagens makroagenda bjöd på Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg marginellt till 108,7 i juni från reviderade 108,6 föregående månad, vilket var över förväntningarna från analytiker som låg på 108,3. Noterbart är att hushållens syn på ekonomin sjönk för sjunde månaden i rad och därmed fortsatt befinner sig klart under genomsnittet, och att det således enbart är företagens syn på ekonomin som bidrar till den höga nivån i den sammanfattande indikatorn. Hushållens konfidensindikator föll till 96,8 i juni jämfört med 97,9 i maj. Väntat var 99,2. I den efterföljande prognosen från KI spåddes den rådande högkonjunkturen i Sverige att kulminera i år, medan nästa år präglas av en mer avtagande tillväxt bland annat på grund av minskande inhemska bostadsinvesteringar. Vidare ansåg man att BNP-tillväxten istället hålls uppe av en stigande exportefterfrågan. Rent konkret väntas BNP öka med 2,4 procent i år och 1,9 procent nästa år. I sin förra prognos i mars spådde KI en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och 2,1 procent nästa år.

Torsdagens makroagenda inleder med räntebesked från Norges Bank som vid senaste möte i början av maj, i linje med förväntningarna, lämnade sin styrränta oförändrad på rekordlåga 0,50 procent. Direktionens bedömning av utsikterna och riskbilden talade då för att styrräntan mest sannolikt kommer att höjas efter sommaren, ett scenario som bekräftades i mitten av maj av Öystein Olsen, chef för Norges Bank, i en debattartikel.

Fortsatt lämnar även Bank of England räntebesked under dagen. BOE väntas, precis som vid förra räntemötet, hålla styrräntan fortsatt oförändrad på 0,50 procent. Commerzbank skriver att marknaden ser en oförändrad ränta nu och till övervägande del även vid augustis möte. Inkommande data kommer avgöra där ett svagt andra kvartal gör att marknaden snarare kan ställa in sig på november.

Torsdagen avslutas med amerikanska Philadelphia Fed index som sammanfattar aktiviteten i tillverkningsindustrin. Indexet som har visat en stabilitet under våren steg klart i maj, men väntas nu rekylera nedåt något.

När Sverige håller stängt under morgondagens midsommarfirande presenterar EMU preliminärt PMI för juni. Det kombinerade inköpschefsindexet har under våren sjunkit successivt till 54,1 i maj, och väntas nu ha fortsatt ytterligare marginellt ned. Det går heller inte att utesluta att PMI också kan komma att påverkas av ett negativt sentiment från det eskalerande handelskriget.

Avslutningsvis bjuder fredagen på Opec-möte från Wien. Oljepriset har fortsatt upp under våren, medan utbudsöverskottet minskat, vilket är i linje med avsikterna från uppgörelsen mellan en grupp länder inom och utanför Opec, kallad Opec+, från december 2016. Ett minskat utbud från dels Venezuela, där produktionsproblem spökar, men även Iran, pga sanktioner, riskerar nu att rubba balansen samt dra upp oljepriset än mer, och på så sätt dämpa efterfrågan. Dessa signaler som har dragit ned oljepriset på sistone, kan nu vara incitament för att Opec+ ska tillåta produktionen att öka framöver. Saudiarabien har kallat en produktionsökning för ”oundviklig”.

Onsdagen bjöd för andra dagen i rad på uppgång när OMXS30 stängde 0,47 procent upp till nivån 1572,29. Efter ett antal svaga dagar i spåren av handelskonflikten mellan USA och Kina, bjöd gårdagen på en något gladare stämning på världens börser där de flesta större marknader noterades för siffror över nollan.

Vi ser det tydliga intervall som präglat handeln den senaste tiden fortsätta på kort sikt där den stundande rapportperioden troligtvis kan visa vägen därefter. Sannolikt kan denna utlösa en rörelse uppåt eller nedåt från det rådande intervallet och således även ge indikationer angående utvecklingen i ett långsiktigt perspektiv.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Frankrike: konfidensindikator näringslivet juni kl 8.45
 • ESV: utfall statens betalningar maj kl 10.00
 • USA: Philadelphia Fed Index juni kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex april kl 15.00
 • EMU: konsumentförtroende (prel) juni kl 16.00
 • USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

Övrigt

 • SNB: räntebesked kl 9.30
 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00
 • RB: resultat obligationsköp kl 10.07
 • BOE: räntebesked kl 13.00
 • Penningmarknaden stänger kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg svagt under onsdagen. Därmed återhämtades något av tidigare nedgångar i veckan som präglats av oro för ett handelskrig mellan USA och Kina. Verkstad med Sandvik i täten steg tillsammans med bankerna.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.573. Det omsattes aktier till ett värde av 16,3 miljarder kronor.

Uppgångar sågs även på de ledande börserna i Europa. Både DAX-index i Frankfurt och FTSE-index i London steg med 0,1 respektive 0,5 procent.

I topp bland OMXS30-bolagen och mest omsatta aktie var industribolaget Sandvik som steg med drygt 3 procent. Enligt Goldman Sachs handlas aktien med rabatt jämfört med resten av sektorn. Den amerikanska investmentbanken har satt en köprekommendation på aktien från tidigare sälj med en riktkurs på 190 kronor, tidigare 150 kronor. Aktien stängde på 157 kronor.

I övrigt var det stigande kurser för bankerna, men nedåt för SSAB. Stålbolaget utvecklades sämst bland OMXS30-bolagen med en nedgång på 1,0 procent. EU avser införa strafftullar mot USA, vilket innebär en 25 procentig tull på EU-import på amerikanska produkter som stål, industrivaror, livsmedel och kläder.

Electrolux hade det även motigt under större delen av handeln efter svaga vitvaruleveranser i USA enligt branschorganisationen Association of Home Appliances Manufacturers, AHAM. Efter inledande nedgång repade sig aktien i sen handel för att sluta upp med 0,1 procent.

Fastighetsbolaget Hemfosa sjönk med 5,3 procent. Bolaget ska ta in drygt 1 miljard kronor i en nyemission, till priset 108:50 kronor vilket innebär en utspädning på 5,6 procent. Hemfosa avser använda kapitalet för nya affärer och för att optimera kapitalstrukturen inför en kommande delning av koncernen.

Det gick även utför för Skistar. Aktien sjönk med 6,8 procent efter en rapport som inte föll marknaden i smaken. Rörelseresultatet kom in på 318 miljoner kronor för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det var lägre jämfört med samma period ifjol då rörelseresultatet uppgick till 323 miljoner kronor. Omsättningen ökade med 1 procent.

Skistar-aktien fick även en säljrekommendation i Dagens Industri. Tidningen menar att aktien handlas till höga multiplar och att säsongsmönstret talar emot. Att Skistar ökat liftkortspriserna med 6 procent och att nästa vinter bör bli vinstrik räcker således inte enligt Dagens Industri.

Byggmax sjönk med nära 4,6 procent. Aktien fick sänkt riktkurs till 33 kronor från tidigare 40 kronor av SEB Equities samtidigt som sälj upprepas. Aktien handlades till 45:70 kronor under onsdagen.

Dagens vinnare blev spelutvecklaren Starbreeze som steg med drygt 7 procent i spåren av tisdagens aktieköp av vd Bo Andersson Klint för drygt en halv miljon kronor. Bolaget har i en intervju med Direkt under tisdagen sagt att de tagit till sig av kritiken för deras trailer för Overkill’s The Walking Dead på E3-mässan, världens största spelmässa, men vd uppger också att de fått positiv respons på plats på mässan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1572.29
3439.6
12695.16
2767.32
24657.8
7781.51
22675.26
29508.79
1.16
10.28
8.89
65.55
74.43
0.47%
0.13%
0.14%
0.17%
-0.17%
0.72%
0.55%
-0.63%
-0.11%
0.03%
0.13%
-0.24%
-0.41%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.