Home > Morgonrapport: Återhämtningen har stannat av, hur avslutas veckan?

Morgonrapport: Återhämtningen har stannat av, hur avslutas veckan?

OMXS30 återhämtade stor del av inledande nedgångar och stängde kring oförändrade nivåer från onsdagens handel. Omsättningen var fortsatt låg och stockholmsbörsen är fortsatt driven av de amerikanska börsernas utveckling. Gårdagens starka inledning på de amerikanska börserna avtog något där bland annat Dow Jones stängde kring oförändrade nivåer, och de asiatiska börserna har utvecklats över lag positivt under natten. Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder veckans sista handelsdag kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 inledde gårdagen med tydliga nedgångar efter en sämre stängning i USA under onsdagskvällen. Men efter en vändning under dagen så återhämtade stockholmsbörsen nästan hela nedgången. Stängningen till 1574 punkter innebar en liten nedgång om -0,08 procent. Omsättningen låg på fortsatt låga 15 miljarder kronor. H&M agerade sänke med en nedgång om 2 procent, medan fingerprint steg 6 procent. En stor rad medelstora bolag rapporterade under gårdagen med vissa besvikelser, där Cinnober rasade dryga 30 procent efter en dålig rapport. Även engelska skolan backade 4 procent efter lägre vinst. Även bolag som AQ Group, Karo Pharma och Magnolia Bostad backade på sina rapporter.

 

ECBs protokoll från det senaste räntemötet visade en enighet i att inte ändra språkbruket för en normalisering av policyn. Detta trots att förtroendet för att inflationen ska nå målet har ökat. Under beskedet lämnades räntorna och QE-programmet oförändrat, men här var de inte eniga om QE-programmets omfattning där flera ledamöter var redo att ta bort löftet om att utvidga programmets storlek. I övrigt fokuserades mycket på kommunikationen till marknaden gällande penningpolitikens utveckling.

FEDs protokoll som kom i onsdags visade i stort sett på att de ledamöterna var positiva till de ekonomiska utsikterna och att varaktigt nå målet om två procent. Därför är fortsatta räntehöjningar i ropet. Protokollet gav inga egentliga överraskningar, men var i det hökaktiga spektrumet vilket fick dollarn att stärkas något.

Idag fortsätter fokus på centralbanksprotokoll där Riksbankens motsvarighet presenteras till marknaden. Riksbanken justerade ner sin inflationsprognos för året och för nästa år senast och därför blir det mycket intressant att följa hur splittrad direktionen är i sina diskussioner. I spåren av senaste inflationssiffrorna har justeringen av prognoserna varit träffsäker, detta kom dock efter direktionens möte. Diskussionen kring första räntehöjningen blir viktig med tanke på att de ändrade kommunikationen något till andra halvan av året.

Senare under dagen kommer KPI för EMU under januari månad, här sjönk det preliminära utfallet till 1,3 procent från 1,4 procent i december. Dock i linje med prognoserna. Kärninflationen i det preliminära utfallet steg till 1,0 procent från 0,9 procent i december, också det i linje med ECB´s prognoser. Marknaden väntar sig ett resultat i linje med det preliminära utfallet.

Tekniskt så innebar gårdagens utveckling kring nollan i stort sett oförändrade utsikter. Dock är det intressant att fokus på USA och utvecklingen på börserna där fortfarande kvarstår. OMXS30 inledde dagen klart i det negativa territoriet, likt både de amerikanska börsernas utveckling under onsdagen och utvecklingen i Asien under natten. Men vände sedan upp med en rejäl återhämtning och stängde marginellt lägre än onsdagens stängning. Också det i linje med att de amerikanska börserna öppnat gårdagen starkt. Men klart är det att OMXS30 tvekar inför fortsatt uppgång, tekniskt så visar historien att denna uppgång bör vara en tillfällig historia men så länge som USA fortsätter återhämtas och övriga världens börser följer efter, ja då talar mycket för att OMXS30 följer efter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Catella (kl 7.00), D Carnegie (kl 7.00), Besqab (kl 7.30), Björn Borg (kl 7.30), Alimak (kl 8.00), Balco (kl 8.00), NP3 (kl 8.00), Sportamore (kl 8.00), Epissurf Medical (kl 8.30), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning), Medcap

Makrostatistik

  • Japan: KPI januari kl 0.30

  • Tyskland: BNP (def) 4 kv kl 8.00

  • Österrike: KPI januari kl 9.00

  • EMU: KPI (def) januari kl 11.00

  • Kanada: KPI januari kl 14.30

Övrigt

  • EU: toppmöte

  • Riksbanken: protokoll från det penningpolitiska mötet 13/2 kl 9.30

  • Fed: John Williams talar om de ekonomiska utsikterna kl 21.40

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog intryck av New York på torsdagen: inledningsvis syntes betydliga tapp i kölvattnet av onsdagens nedgångar på Wall Street, men en återhämtning där efter torsdagsöppningen dämpade under eftermiddagen Stockholms tapp.

Oljan stärktes samtidigt av sjunkande USA-lager, och på svensk rapportfront utmärkte sig en ansenlig mängd små och mellanstora bolag i första hand negativt.

OMXS30 stängde, efter två dagar med uppgångar, knappt 0,1 procent ned på nivån 1.574, med aktier för 15 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

H&M slutade som mest omsatta aktie och tappade mest i OMXS30, 2 procent, utan större nyheter, medan Fingerprint Cards avgick med segern i indexet genom en uppgång på mer än 6 procent. Inte heller biometribolaget meddelade några nyheter.

Onsdagens vinnare Swedish Match, då höjd till köp av Berenberg tack vare bland annat gott hopp om snusverksamheten i Skandinavien, fortsatte sitt triumftåg och steg 1,3 procent till 353:60, ny rekordstängningskurs och 21,5 gånger fjolårets justerade resultat per aktie. Aktien är upp drygt 9 procent i år, vilket är näst bäst i OMXS30 efter Autolivs 13 procent.

På rapportfronten rådde hög aktivitet. Bland de medelstora aktörerna presterade servicebolaget Coor ett justerat ebita-resultat i linje med analytikernas förväntan, med 9 procents organisk försäljningstillväxt och en extrautdelning som översteg konsensusprognosen. Aktien steg 2,7 procent.

Trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatso handlades upp 9 procent efter sin rapport. Försäljningssatsningar i kombination med ett förbättrat marknadsläge bidrog till en sekventiell ökning i orderingången med 163 procent fjärde kvartalet.

I övrigt var det en övervägande negativ utveckling för rapportbolagen. Problemridna Eltel backade mer än 7 procent efter att ha redovisat lägre rörelseresultat än väntat.

Finansteknikbolaget Cinnober rasade nästan 30 procent efter ännu en förlustrapport. Långsiktiga satsningar och engångskostnader låg bakom enligt vd:n, som i en tekniskt sett utmanande telefonkonferens förklarade att marknaden tycks ha haft en övertro på intäkter från ett samarbete bolaget har med Londonbörsen. Nästan 8 procent av aktiestocken omsattes.

Skolföretaget Engelska skolan redovisade en vinstnedgång på en tredjedel, trots stigande intäkter. Ökade lärarlöner tyngde resultatet och aktien förlorade 4 procent.

Ett rejält ras, 11,5 procent, stod även verkstadsbolaget AQ Group för efter dramatiskt sänkt lönsamhet samt vd- och ordförandebyte.

Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma redovisade en förlust i fjärde kvartalet och aktien tappade drygt 5 procent.

Magnolia Bostad redovisade ett förbättrat rörelseresultat och uppgav sig se något ökad efterfrågan på bostadsrätter och en ljusning på finansmarknaderna under inledningen av 2018. Detta övertygade dock inte marknaden, som sänkte aktien med drygt 5 procent.

Kabelbolaget Hexatronics tillväxt i kvartalet saktade av från de senaste fyra kvartalens 25-50 procent till 7 procent, och aktien retirerade 8 procent trots höjd rörelsemarginal i kvartalet och dito utdelning för räkenskapsåret.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1573.88
3431.99
12461.91
2703.96
24962.48
7210.09
21857.27
31162.6
1.23
10.01
8.14
62.7
66.27
-0.08%
0.05%
-0.07%
0.1%
0.66%
-0.11%
0.56%
0.64%
-0.24%
0.04%
0.29%
-0.11%
-0.18%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.